Újabb krízis, fokozódik a káosz, miután Boris Johnson „Brexit minisztere”, Lord Frost is beadta lemondását 1

David Frost, Brexit miniszter lemondott és kilép Boris Johnson kabinetjéből, ami tovább fokozza a krízishelyzetet a Downing Streeten a miniszterelnök számára már eddig is viharosnak mondható hét után, ha esetleg ami eddig történt az elmúlt hetek során, az nem lett volna elég…

Újabb krízis, fokozódik a káosz, miután Boris Johnson „Brexit minisztere”, Lord Frost is beadta lemondását 3

Lord Frost – a kabinet egyik legnépszerűbb tagja a konzervatív hívek körében – valójában egy hete nyújtotta be lemondását, de rávették, hogy januárig maradjon még a posztján, viszont tegnap este váratlanul azt mondta, hogy ennyi volt és „azonnali hatállyal” leköszön. Frost lemondása komoly politikai csapást jelent a miniszterelnök számára, aki már most is egy sor válsággal kell, hogy szembenézzen a Covid korlátozások közepette, és eközben egyre növekszik az elégedetlenség és a bizalmatlanság az irányába a tory képviselők körében a helyzet kezelése miatt.

Lord Frost lemondó levelében kijelentette a miniszterelnöknek, hogy csalódott a Covid korlátozások miatt, és figyelmeztette őt, hogy ne „kísértsék meg az olyan kényszerintézkedések, amelyeket máshol láttunk”, de utalt más aggályokra is, mondván: „Jól tudod, mik az aggodalmaim a dolgok jelenlegi haladási irányával kapcsolatban.”

A miniszter, akit Johnson úr a Lordok rangjára emelt, segített a Brexit megállapodás körüli tárgyalásokban, és az elmúlt hónapokban kulcsfontosságú szerepet játszott az EU-val az északír protokollról folytatott tárgyalások során.

Frost távozása újabb és egyre nagyobb kérdéseket vet fel Mr. Johnson vezetésének jövőjével kapcsolatban illetve a posztra való rátermettségét illetően, de levelében a Brexit miniszter óvatosan fogalmazott és kinyilvánította a miniszterelnök iránti „bizalmát”.

Jenny Chapman, a Brexit árnyékminiszter azt mondta: „Mintha még nem lenne elég nyilvánvaló, Lord Frost lemondása ismét csak azt mutatja, hogy mekkora a káosz a kormány körül. Az országnak stabil vezetésre van szüksége, nem egy béna miniszterelnökre, akiben már a képviselői és a kabinet is elvesztették a hitüket. Boris Johnsonnak bocsánatot kell kérnie a nyilvánosságtól, és el kell magyaráznia, mi a terve a következő hetekre.”

Pénteken az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság felhagyott azzal a kísérletével, hogy megfosztja az uniós bírákat azon joguktól, hogy felügyeljék az északír protokollt. Lord Frost és a kormány többszöri ígéretei ellenére nem sikerült „megszüntetni” az Európai Bíróság eme szerepkörét. Októberben Lord Frost Lisszabonba utazott, és megígérte, hogy az EB nem tarthatja meg ezt a hatáskört. A vitákat független választott bírói testület rendezné, nem pedig az Európai Bizottság, a svájci modell mintájára. Egy brüsszeli sajtótájékoztatón Maros Sefcovic, a bizottság alelnöke azonban azt mondta, hogy az Egyesült Királyság aláírta az EB meglévő hatáskörét, tehát „egy olyan témáról van szó, amelyet nem vagyunk hajlandóak megvitatni”.

A Brexit-miniszter a közelmúltban tartott beszédében kijelentette, egyetért Rishi Sunak pénzügyminiszterrel abban, hogy a konzervatívok „célja az adók csökkentése kell legyen”, és azt mondta, hogy a Brexit nem lesz sikeres, ha „csak annyit teszünk, hogy az európai szociális modellt importáljuk”.

Arlene Foster, Észak-Írország egykori első minisztere, Lord Frost lemondását illetően a következőket mondta: „Lord Frost kilépése a kabinetből nagyon komoly dolog a kormány számára, de legalább ugyanilyen súlyos dolog azok számára, akik hittek benne, hogy megoldja az Észak-Írország körül kialakult krízist.”       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után