Hatalmas fordulat a Brexit után - Visszatérhet a munkaerő szabad áramlása az EU és Nagy-Britannia közt 1

Az Európai Bizottság a Brexit előtti állapotokhoz hasonló felállás visszaállítását javasolta, amely lehetővé tenné első körben a 18 és 30 év közötti korú Nagy-Britanniában élő britek számára, hogy akár négy évig utazzanak, dolgozzanak vagy tanuljanak az EU-ban és ezzel párhuzamosan az EU állampolgárok számára, hogy újra olyan könnyen mehessenek Nagy-Britanniába, mint a Brexit előtt.

Hatalmas fordulat a Brexit után - Visszatérhet a munkaerő szabad áramlása az EU és Nagy-Britannia közt 3

Az egyik leginkább gyászolt európai szabadságjog, amelyet az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy a Brexittel együtt eltöröl, az volt, hogy a fiatal britek korlátozás nélkül utazhattak, tanulhattak és dolgozhattak bármely EU-országban. Boris Johnson kormánya sikeresen elintézte, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai „harmadik ország állampolgáraivá” legyenek leminősítve, egy szinten a venezuelaiakkal. A Brexit-megállapodás eredményeként a brit útlevéllel rendelkezők legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak az Európai Unióban és a tágabb schengeni övezetben, amelyet követően legalább 90 napra távozniuk kell.

A Brexit utáni munka vagy tanulás Európában most csak összetett vízumkövetelmények teljesítése után lehetséges. „A kedvezményezetteknek képesnek kell lenniük arra, hogy különböző tevékenységeket végezzenek ebben az időszakban, mint például tanulás, képzések, munkavégzés vagy utazás” – olvasható a bizottság egy tájékoztató dokumentumában.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy: „Az Egyesült Királyság érdeklődést mutatott a kérdés iránt azáltal, hogy számos tagállamot megkeresett a fiatalok mobilitásával kapcsolatban.”

A javaslatok értelmében a fiatal EU-polgárok ugyanúgy lehetőséget kapnának arra, hogy az Egyesült Királyságban töltsenek időt.

Maros Sefcovic, az intézményközi kapcsolatokért felelős alelnök ezt mondta: „Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból különösen súlyosan érintette azokat a fiatalokat az EU-ban és az Egyesült Királyságban, akik külföldön szeretnének tanulni, dolgozni és élni. Ma megtesszük az első lépést egy ambiciózus, de reális megállapodás felé az EU és az Egyesült Királyság között, amely megoldaná ezt a problémát. Célunk, hogy újjáépítsünk a hidakat a fiatal európaiak között a Csatorna mindkét oldalán.”

A javasolt követelmények egyszerűnek tűnnek, és a következőket foglalják magukban: „érvényes úti okmány, érvényes átfogó betegbiztosítás, elegendő megélhetési forrás igazolása”. A kérelmeket azonban vissza lehet utasítani, ha úgy vélik, hogy az egyén veszélyt jelent a „közrendre, közbiztonságra vagy közegészségügyre”.

A fiatalok fizetnének a vízumért vagy a tartózkodási engedélyért; Az Európai Bizottság szerint ez azonban „nem lehet aránytalanul magas összeg”. Technikailag a bizottság csupán javaslatot tesz a lépésre az EU-tagállamok vezetőiből álló Európai Tanácsnak. De valószínűleg tetszeni fog mindenkinek.

A kérdés az: hogyan reagál Rishi Sunak kormánya az ajánlatra?

Minden ilyen javaslatot biztosan nagy örömmel fogadna a brit vendéglátóipar, amely a Brexit óta küzd a munkaerő-toborzással. Ám mivel a bevándorlás a konzervatívok választási kampányában kiemelt helyen szerepel, előfordulhat, hogy a kormány nem akar szabad mozgási jogot adni a fiatal európaiaknak. Az Independent a Belügyminisztériumtól kért választ.

Az Abta örömmel fogadta a lépést. Luke Petherbridge, a szövetség közügyekért felelős igazgatója a következőket mondta: „Nagyon nagy örömmel fogadtuk a mai bejelentést, és sürgetni szeretnénk az Egyesült Királyság kormányát, hogy álljon készen a tárgyalások megkezdésére. A brit–EU munkaerő-mobilitás Brexit utáni korlátozásai kétségtelenül károsak voltak az Egyesült Királyság utazási és turisztikai ágazatára nézve, legyen szó akár kiutazókról, akár beutazókról.”

„A hatásait leginkább a fiatalok érezték, akik ma már kevésbé férnek hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek korábban a sikeres karrier ugródeszkájának bizonyultak, valamint gazdagító és felejthetetlen élményeket nyújtottak számukra. Az Abta régóta érvel amellett, hogy a fiatalok mobilitását mindkét oldalon prioritásként kell kezelni, amikor a Brexit utáni kapcsolatokat kívánjuk újjáépíteni, és reméljük, hogy a tárgyalások hamarosan elkezdődhetnek.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után