Kéthetes lockdown-ra készül a kormány Nagy-Britanniában 1

A brit kormány a legfrissebb értesülések szerint már elkezdte egy karácsony utáni kéthetes „megszakító” lockdown terveinek kidolgozását, amelynek állítólag részét képezné a háztartások beltéri keveredésének tilalma is.

Kéthetes lockdown-ra készül a kormány Nagy-Britanniában 3A The Times nemrég arról számolt be, hogy készülőben vannak a tervek, amelyek megtiltanák a másokkal való találkozást zárt térben, kivéve persze ha az munkavégzés céljából történik, illetve a kocsmák és éttermek csak a szabadtéri, kerthelyiségeikben szolgálhatnák ki a vendégeket. Eközben a Financial Times arról számolt be, hogy Boris Johnsonnak pénteken számos lehetőséget vázoltak fel egy, a C tervről készült prezentáció keretein belül, amelyek az „enyhe útmutatástól, egészen a teljes lockdownig” terjedtek.

Az újság a miniszterelnök „szövetségeseit” idézte, akik azt állítják, hogy Boris Johnson továbbra is az enyhébb verzió, vagyis az útmutatások bevezetését szeretné csak, de reálisnak kell lennie az Omicron variáns okozta fenyegetéssel kapcsolatban.

A Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Csoportjától (Sage) kiszivárgott dokumentumok szerint, amelyeket a BBC is látott, állítólag a tudósok azt mondták a minisztereknek, hogy „nagyon rövid időn belül” szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni.

A BBC emellett arról számolt be, hogy a tanácsadók azt javasolták, hogy át kellene térni a lockdown korlátozások tavaszi enyhítésének első és második lépésében látott intézkedésekre. Ezek közé tartozott a háztartások beltéri keveredésének tilalma és a vendéglátóhelyek csak kültéri helyiségeikben szolgálhatták ki a vendégeket. Állítólag arra is figyelmeztettek, hogy ne halogassák a további beavatkozások bevezetését 2022-ig.

Az Egyesült Királyságban eközben több mint 90 000 új Covid-megbetegedést regisztráltak pénteken, ami sajnos újabb napi rekordnak számít az új fertőzöttek számát illetően. Egész pontosan a kormány legfrissebb adatai szerint péntek reggel 9 óráig további 93 045 laboratóriumilag igazolt Covid-19 esetet regisztráltak az országban, és ez 4 669-cel több, mint az azt megelőző 24 órában regisztrált Covid megbetegedések száma.

A Covid-19 miatt kórházban ápoltak száma Londonban, ahol a megbetegedések száma az elmúlt hét napban a legnagyobb mértékben emelkedett, 1534-re emelkedett, ami 28,6 százalékkal több, mint az előző héten. December 17-én további 341-gyel több Covid-fertőzött volt kórházban a fővárosban, a december 10-i 1193-hoz képest. Az Egyesült Királyságban jelenleg összesen 7611-en vannak kórházban a vírus miatt.

A hétvégére a miniszterelnök egy Cobra meeting-et hívott össze Wales, Skócia és Észak-Írország vezetőivel. Mr. Johnson egyik legutóbbi nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az Omicron „már nagyon komoly fenyegetést jelent számunkra”.       Forrás