Kirúgtak egy Sainsbury’s dolgozót Angliában 20 év munkaviszony után, mert nem fizetett ki pár penny-t a szatyrokért, amikor magának vásárolt 1

A Sainsbury’s egyik dolgozóját majdnem 20 év munkaviszony után kirúgták a szupermarket lánctól, mert egy éjszakai műszak után nem fizetett a szatyrokért, amikor magának vásárolt az üzletben.

Kirúgtak egy Sainsbury’s dolgozót Angliában 20 év munkaviszony után, mert nem fizetett ki pár penny-t a szatyrokért, amikor magának vásárolt 3

Niamke Doffou a „nulla zacskót használt” opciót választotta ki az önkiszolgáló pénztárnál, miközben nagyjából 30 font értékben vásárolt magának élelmiszert az üzletben, ahol több évtizede dolgozott – értesült a munkaügyi bíróság. Később a főnökei elé hurcolták, és kíméletlenül elbocsátották, miután CCTV-n megnézték az esetet, és arra a következtetésre jutottak, hogy már nem lehet megbízni benne.

Doffou úr, egy francia anyanyelvű férfi, aki közel két évtizede él és dolgozik az Egyesült Királyságban, azt állította, hogy „fáradt volt, és nem tudta, mit csinál”. A tisztességtelen elbocsátással kapcsolatos keresetét azonban a bíró elutasította, és azt mondta, hogy „nagyon nehéz vitatkozni” az elbocsátás jogosságával, miután ellopta azokat a szatyrokat, amelyeket 30 illetve 65 pennyért árulnak a vásárlóknak.

A bíróságon azt mondták, hogy Doffou úr éjszakai műszakban dolgozott a kelet-londoni Romford Sainsbury’s Superstore-ban 2003 júniusától egészen 2022 októberéig, amikor is súlyos kötelességszegés miatt elbocsátották. Egyik 2022. augusztusi munkaszüneti napján saját magának vásárolt kora reggel, miután előtte éjszakai műszakban dolgozott.

30 GBP értékben vásárolt élelmiszert, párnákat és ágyneműt, de a CCTV felvételei azt mutatták, hogy nem fizetett a „több darab újrafelhasználható zacskóért”, amelyeket azért vitt oda külön a pénztárhoz, hogy az önkiszolgáló kasszánál legyen mibe pakolnia. A bíróságon elhangzottak szerint többször is visszament szatyorért, annak ellenére, hogy a képernyőn a „nulla felhasznált szatyor” opciót választotta, és a vásárlás végén ellenőrizte is a nyugtát.

A tanúvallomásában Doffou úr elfogadta, hogy a Sainsbury’s zéró toleranciát tanúsít a lopással szemben, de kitartott amellett az állítása mellett, hogy fáradt volt, és nem volt tudatában annak, hogy mit csinál, amikor elvitte azokat anélkül, hogy fizetett volna értük.

2022 szeptemberében meghívták egy fegyelmi vizsgálati ülésre, ahol lejátszották neki a CCTV kamerafelvételt. A következő hónapban tartott fegyelmi tárgyaláson súlyos kötelességszegés miatt elbocsátották. A főnökei megállapították, hogy nem tévedésből tette amit tett, és bár lehet, hogy „szórakozott volt”, tisztességtelen amit tett, és szándékosan nem fizetett a táskákért.

A meghallgatáson azt mondták: „A meghallgatást vezető személy azt a nézetet képviselte, hogy szándékosan választotta a nulla szatyor opciót a pénztárnál, jól tudván, hogy szüksége lesz néhányra, hogy haza tudja vinni, amiket vett. Emiatt viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a [Sainsbury’s] többé nem bízhat Doffou úrban mint alkalmazottban, még akkor sem, ha a szatyrok nem kerültek közel sem annyiba, mint amennyibe a bevásárlása.”

Az elbocsátott alkalmazott fellebbezett a döntés ellen, de ezt elutasították.

Eleena Misra munkaügyi bíró a következőket mondta: „Az összes előttem lévő bizonyíték mérlegelése után arra a következtetésre jutottam, hogy a tisztességtelen elbocsátás iránti kereset nem megalapozott, ezért el kell utasítanom. A CCTV felvételei és a nyugta egyértelműen bebizonyította, hogy [Doffou úr] szatyrokat vitt el anélkül, hogy fizetett volna értük.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után