Eldőlt! Megkezdődik a dohányzás teljes betiltása Nagy-Britanniában 1

Nagy-Britanniában fokozatosan teljesen betiltják a dohányzást, miután Rishi Sunak történelmi jelentőségű szavazást nyert meg az alsóházban. A kormányfő a Munkáspárt szavazataira támaszkodott, hogy saját pártján belüli ellenfeleit legyőzze Liz Truss volt miniszterelnök vezetésével, ami meg is történt 383 szavazattal 67 ellenében.

Eldőlt! Megkezdődik a dohányzás teljes betiltása Nagy-Britanniában 3

A jogszabály, ha véglegesen elfogadásra kerül azt jelenti, hogy a ma 15 évesnél fiatalabbak már soha nem vásárolhatnak legálisan cigarettát a szigetországban, és ezzel az Egyesült Királyság lassan de biztosan füstmentes országgá válik. Korábban Mr. Sunak arra buzdította kabinetje tagjait, hogy gondoljanak a „jövő nemzedékeire”, és támogassák a nagyszabású tervét, mivel igyekezett elkerülni a saját pártján belüli nagyobb összetűzést.

Ám Kemi Badenoch üzleti miniszter is azok közé tartozott, akik a terv ellen szavaztak, mondván, hogy az aláássa a törvényi egyenlőség elvét azzal, hogy másként kezeli a felnőtteket kortól függően, még akkor is, ha csak egy nap különbséggel születtek.

Más parlamenti képviselők, köztük Robert Jenrick volt bevándorlási miniszter és Suella Braverman volt belügyminiszter, több jelenlegi miniszterrel együtt szintén a dohányzás betiltása ellen szavazott, míg az alsóház vezetője, Penny Mordaunt tartózkodott.

Mrs. Truss korábban kritizálta jogszabályt, és sürgette a hithű torykat, hogy utasítsák el azt, mondván, hogy pont elég „ujjcsóváló, kontroll mániás” van a Munkáspárt sorai közt. Végül 57 tory képviselő ment szembe a miniszterelnökkel, és szavazott a tilalom ellen, míg több mint 100 képviselő nem szavazott. Truss azt mondta, hogy ez a „technokrata berendezkedés” korlátozni akarja a szabadságot.

Azt is elmondta a képviselőknek, hogy attól tart, hogy az „egészségügyi rendőrség” más dolgokat is elkezd majd betiltani szépen egyenként, ha ezt most hagyják. „Az emberek aggódnak emiatt” – mondta az alsóház képviselőinek. „Az emberek azt akarják, hogy maguk dönthessenek arról, mit esznek, mit isznak és hogyan érzik jól magukat.”

Kenneth Clarke volt egészségügyi miniszter is arra figyelmeztetett, hogy a lépést nehéz lesz végrehajtani. Sir Simon Clarke, konzervatív képviselő és Sunak főkritikusa szerint a terv „csak menőbbé teszi a dohányzást” és „egy újabb feketepiacot teremt”.

Anglia tiszti főorvosa, Sir Chris Whitty professzor azt mondta, hogy a cigaretta olyan termék, amely „pont, hogy elveszi a választás lehetőségét” a függőség kialakulása miatt.

A BBC Radio 4 Today című műsorában így nyilatkozott: „A dohányosok nagy többsége azt kívánja, bárcsak soha ne kezdte volna el, de korán függővé válik, majd csapdába esik, és ez a függőség elveszi a választás lehetőségét. Ez az egyik oka annak, hogy miért olyan meglepő az az érv, hogy „ha a választás párti vagy, akkor a cigaretta mellett állsz”, mert ez egy olyan termék, amely pont, hogy megvonja tőled a választás lehetőségét.”

Az orvosok és az egészségügyi jótékonysági szervezetek mind arra kérték a képviselőket, hogy szavazzanak a javaslat mellett. Steve Turner professzor, a Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Főiskola elnöke szerint a törvényjavaslat „kétségtelenül… életeket mentene”, míg Charmaine Griffiths, a British Heart Foundation vezérigazgatója kijelentette: „Határozott lépésekre van szükség ahhoz, hogy véget tudjunk vetni ennek a folyamatban lévő közegészségügyi tragédiának.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után