Újabb döbbenetes adatok láttak napvilágot a Brexit negatív hatásairól Nagy-Britannia exportját és importját illetően 1

Az újabb statisztikai adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság EU-ba irányuló élelmiszer- és italexportja csaknem 25%-ot zuhant a Brexit-megállapodás hatálybalépését követő kilenc hónapban a járvány előtti szinthez képest. Ez legalább 2,4 milliárd GBP árbevétel-kiesést jelent a szigetország számára.

Újabb döbbenetes adatok láttak napvilágot a Brexit negatív hatásairól Nagy-Britannia exportját és importját illetően 3

Az Élelmiszer- és Italszövetség adatai szerint a nagy európai piacokra irányuló exportot súlyosan érintette a kilépés, Spanyolországba pl. 50,6 százalékkal, Németországba 44,5 százalékkal, Olaszországba pedig 43,3 százalékkal esett vissza. Az iparág legnagyobb tengerentúli piacán, az Ír Köztársaságban az eladások több mint negyedével csökkentek. Az iparág vezetői arra figyelmeztettek, hogy a visszaesés ráadásul még sokáig így maradhat, ami többek közt a miniszterelnöknek az ország hátrányos helyzetű részeinek „felhozására” irányuló terveit is keresztbe húzhatja.

Az FDF véleménye szerint az eladások visszaesése egyrészt a Brexitnek másrészt a Johnson Brüsszellel kötött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás (TCA) által létrehozott új kereskedelmi akadályoknak, harmadrészt pedig a globális Covid-19 világjárványnak tudható be.

A számok azonban azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban az élelmiszer- és italtermékek EU-n kívüli piacokra történő értékesítése 11 százalékkal nőtt 2021 első három negyedévében, ami arra utal, hogy igazából a Brexit okolható az Európával folytatott kereskedelem elvesztésének oroszlánrészéért és nem a járvány. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) voltak akiket az export visszaesése a legdurvábban érintett.

Összességében az Egyesült Királyság élelmiszer- és italexportja 2,7 milliárd fonttal (15,9 százalékkal) csökkent 2021 első három negyedévében 2019 azonos időszakához viszonyítva. Az eladások EU-ba irányuló része 2,4 milliárd fonttal (23,7 százalékkal) csökkentek.

A kereskedelmi szervezet arra kérte a minisztereket, hogy konstruktívan működjenek együtt Brüsszellel a TCA működésének javítása érdekében, amely lehetővé teszi ugyan az áruk vámmentes importját és exportját, de számos nem vámjellegű bürokratikus akadályt hozott létre a határok mentén, amelyek egyáltalán nem léteztek, amíg az Egyesült Királyság EU tagállam volt.

Az FDF adatai szerint Kínába 22,1, Tajvanba 21,8, az Egyesült Arab Emírségekbe 18,3, Japánba 10,6, Szingapúrba pedig 5,4 százalékkal nőtt az export. Ezek a távolabbi piacok azonban az Egyesült Királyság exportjának kisebb részét teszik ki, mint a szomszédos európai országoké. A világjárvány sújtotta 2020-as év óta a whisky- és lazacexport fellendülésnek indult, mindkét termék értékesítése 21 százalékkal, míg az üdítőitalok értékesítése 11 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez képest. De az összes többi fő termék sajnos, így a marhahús (18,4 százalékos csökkenés), a sajt (13,2 százalékos visszaesés) és a sertéshús (5,7 százalékos csökkenés) is mélyrepülésben vannak.

Eközben az EU-ból származó importot is súlyosan érintette a Brexit, és a 2021 szeptemberig tartó kilenc hónap alatt közel 11 százalékkal csökkent a Covid előtti szinthez képest, ami pénzben kifejezve több mint 2,5 milliárd fontnak felel meg. Hollandiából 19 százalékkal, Írországból 20,1 százalékkal, Németországból pedig 33,1 százalékkal csökkent a behozatal.

Az EU-ból származó termékekre vonatkozó behozatali ellenőrzések késve megkezdett végrehajtása további negatív hatással lesz 2022-ben is az EU-ból származó élelmiszerek és italok költségeire és elérhetőségére nézve. Beleértve az egyesült királyságbeli gyártók számára fontos alapvető összetevőket és nyersanyagokat is.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után