Bírósági eljárást indít az EU az Egyesült Királyság ellen a Brexit megállapodás „megszegése” kapcsán 1

Brüsszel jelezte, hogy rövid időn belül bírósági eljárást indít az Egyesült Királyság ellen, miután a Brexit megállapodás egy részének „megsértésével” vádolta meg Westminstert.

Bírósági eljárást indít az EU az Egyesült Királyság ellen a Brexit megállapodás „megszegése” kapcsán 3

A lépés az Egyesült Királyság nemrégiben tett bejelentésére adott válaszreakció, miszerint a brit kormány egyoldalúan meghosszabbítja a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem megkönnyítése érdekében bevezetett “türelmi időszakot”. Ennek március végén kellett volna lejárnia.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke azt nyilatkozta, hogy „hamarosan” kötelezettségszegési eljárást indítanak az Egyesült Királyság ellen. Londonban Boris Johnson csütörtökön megpróbálta elmismásolni a vita komolyságát, mondván, hogy a problémák „szimplán megoldhatók”.

Az EU a történtek fényében elhalasztotta Boris Johnson Brexit megállapodásának hivatalos jóváhagyását. Az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi megállapodás két hónapja van ideiglenesen hatályban, és ahhoz, hogy állandóvá váljon, szavaznia kell róla az Európai Parlament képviselőinek. A Brexit megállapodást véglegesítő szavazás a csütörtöki napon zajlott volna le, azonban az EU vezetői megállapodtak abban, hogy a britek húzása miatt elhalasztják azt.

“Az elnökök ma délelőtti konferenciája úgy döntött, hogy nem állapodnak meg a TCA [Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás] ratifikálásának időpontjáról, a tegnapi fejlemények okán. Az Európai Parlament vezetői előbb szeretnék látni, hová tart ez a történet.” – mondta az egyik uniós forrás a The Independentnek.

Ha az Egyesült Királyság megsérti a kilépési megállapodást, az Európai Parlament semmilyen körülmények között nem ratifikálja az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodást. Boris Johnson hivatalos szóvivője elmondta, hogy nincs tudomása az Elnökök Értekezletének döntéséről, de hozzátette: „Azt akarjuk, hogy az EU a lehető leghamarabb ratifikálja a TCA-t.

Johnson szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Királyság tisztviselői a hét elején értesítették az Európai Bizottságot és az ír kormányt a lépésükről, bár nem tudott pontos dátumot és időpontot megadni. Ez lenne a „második alkalom, hogy az Egyesült Királyság kormánya semmibe készül venni a nemzetközi jogot”, a tavalyi hasonló eset után. Simon Coveney ír külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy ez a legújabb epizód is azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság egy olyan tárgyalópartner, amelyben az EU „egyszerűen nem bízhat”.        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után