Hatalmas áttörés a korlátlan tiszta energia elérése felé 1

A nukleáris fúziós energiatermelés útjában álló két fontos akadályt is sikerült leküzdeni, ami a tudósok szerint jelentős előrelépés a szinte korlátlan tiszta energia előállítása felé.

Hatalmas áttörés a korlátlan tiszta energia elérése felé 3

A General Atomics amerikai energiaipari cég csapata fontos áttörést ért el az új generációs energiaforrás reaktoron belüli működtetésének tekintetében. A nukleáris fúzió ugyanazokat a természetes folyamatokat reprodukálja, mint ami a Napban zajlik le, ezzel hatalmas mennyiségű energiát állítva elő, azonban a reaktorban található szuperforró plazma kontrollálása a reaktor megfelelő működése érdekében eddig megoldhatatlannak bizonyult.

A két legnagyobb akadály az, hogy a plazmát elég nagy sűrűségűre tömörítsük, majd a plazmát elég hosszú ideig a reaktorban tartsuk ahhoz, hogy ellássa a feladatát. „A fúziós energia az emberiség végső energiaforrása” – írták a kutatók az áttörést részletező tanulmányukban.

„Az általunk tesztelt működési rendszer támogat néhány fontos követelményt számos fúziós reaktor esetében világszerte, és potenciális utat nyit meg egy olyan működési folyamat irányába, ahol gazdaságilag kivitelezhető fúziós energia termelhető.”

Hatalmas áttörés a korlátlan tiszta energia elérése felé 4

A „high-density and high-confinement tokamak plasma regime for fusion energy” című tanulmányt szerdán tették közzé a Nature folyóiratban. A Siye Ding (General Atomics) által vezetett kutatás most először demonstrálta, hogy a Greenwald-határként ismert pont leküzdhető a plazma sűrűségének növelése érdekében.

A csapat mágneseket és deutériumgázt használt a szuperforró plazma 20 százalékkal e határérték felett tartására nagyjából 2,2 másodpercen keresztül. A kísérletet egy 1,6 méter sugarú tokamakkamrában végezték, ami lényegesen kisebb, mint a jelenleg Franciaországban épülő 6,2 méteres sugarú reaktor.

A Provence-i Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER) projekt célja, hogy a világon elsőként termeljen jelentős mértékben magfúziós energiát. A várhatóan 2025-ben elkészülő 23 000 tonnás ITER Tokamak a hírek szerint legalább 10-szer több energia előállítására lesz képes, mint amennyi a plazma felmelegítéséhez szükséges.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után