Ez is csak Anglia lehet... azok a **** csapok 1

Nagyon sokan tartják a briteket furának azért, mert odavannak a teáért, imádnak sorban állni, vagy mert túlságosan udvariasak — hogy néhányat megemlítsünk. Viszont, ami talán mindenkinél kiveri a biztosítékot, az a külön álló hideg- és meleg víz csapjuk.

uk-only

Biztosak vagyunk benne, hogy már sokan káromkodtunk egyszer-egyszer egy jó cifrát, amikor vagy lefagyasztottuk, vagy pedig csontig égettük a kezünket, amikor kezet akartunk mosni. Biztos, feltettük már magunkban a kérdést, hogy mi a fenének tart ennyire sokáig ennek a fejlett nemzetnek rájönni arra, hogy a kevert csap sokkal praktikusabb és biztonságosabb? Egy kis kutatást végeztünk ebben az életbevágóan fontos témában és rájöttünk arra, hogy elég nyomós okok lapulnak itt (amiket mi akkor sem tudunk megérteni).

Régen, a britek — mint ahogy sok más nemzet is — a fürdőkádat vagy fürdőedényt a tűzön, fazekakban felforralt  vízzel töltötték fel. Öntöttek hozzá egy kis hideg vizet és már kezdődhetett is a lubickolás. Valószínűleg, ma is azért használják ezt a módszert, mert tisztelik a történelmi hagyományokat: bedug, megtölt, mosakszik, kihúz, leenged, öblít.

Az Egyesült Királyságban egyedülálló módon a házakban a forró vizet egy felső tartályban tárolták, ami a padláson foglalt helyet. A hideg víz egy másik tartályból érkezett a csapba. Ez a rendszer egy lehetséges szennyeződési és fertőzési forrás, amiért egy valag jogszabályt és módosítást hoztak annak érdekében, hogy megelőzzék a szennyezett víz bekerülését a vízvezetékrendszerbe. Ugyanis, számos példa volt rá régebben, hogy döglött patkányok úszkáltak a tartályokban, amiket nem tartottak karban túl gyakran.

A britek a korai 1800-as években kezdték kiépíteni a vízvezetékrendszert. A kevert csapot csak 1880-ban szabadalmaztatták. Nagyon sok régi házban még ma is hasonló a rendszer, és a jogszabályok szerint, azért kell biztonsági okokból két különböző csapból folyatni a hideg és meleg vizet, hogy elkerüljék annak a lehetőségét, hogy ha gond van a szeleppel, szennyezett víz kerüljön a csövekbe.

enhanced-19103-1412786910-1

Annyit ugye, elkönyvelhetünk, hogy ezek a csapok ezeréves szokásoknak és technológiai szintnek felelnek meg. Azonban, a régimódi emberek ennek ellenére szeretik őket és be is szerelik őket még az újépítésű házakba is!!! Miért keserítik meg a saját életüket??? Hol van ilyenkor a racionális gondolkodás???

Na most lép működésbe a gondolkodás — legalábbis, a britek szerint ez egy nagyon okos módszer. Ugyanis, sok brit tartja úgy, hogy ha ilyen csapot használnak, akkor hozzájárulhatnak a környezet megóvásához. Ugyanis, ha bedugaszolják a mosdót és teleengedik a forró és hideg víz megfelelő hőmérsékletű elegyével, akkor kevesebb vizet használnak, mintha kevert csapból jövő folyóvíznél mosakodnának. Sőt, olyan is elhangzott, hogy ha jéghideg vízzel mossuk a kezünket, akkor szintén vizet spórolunk, mert szeretnénk túllenni rajta, mielőtt lefagy a kezünk. Sokszor megfordult a fejünkben az, hogy miért szaladgálnak annyian itt télen is egy szál semmiben, amíg mások sálat, sapkát, kesztyűt húznak. Most már minden világos — a külön hideg-meleg vizes csappal jól kiképzik magukat.

Azonban, úgy tűnik, hogy Churchill magasan tett a britek régimódi szokására akkor, amikor 1942-ben Moszkvába látogatott és Sztálin egyik villájában vendégeskedett. Ugyanis, itt tapasztalta meg először az akkori modern technológia ama csodáját, miszerint, egyetlen csapból jött a meleg és a hideg víz is. Moszkvában!!!! Nagyon élvezte, hogy a megfelelő hőmérsékletűre állított folyóvízzel moshatta meg a kezeit a fagyos városban. Hazaérve, ki is cseréltette a csapokat a házában.

grifos-solucic3b3n

Annak ellenére, hogy már évtizedek teltek el a kontinensen a kevert csapokra való átállás óta, a britek még mindig nagyon erősen és makacsan kitartanak a két külön csapos megoldás mellett. Semmi értelme, de ha beleszakadnak sem változtatnak rajta. Most már teljesen világos az is, hogy miért mondogatja a végsőkig az egykori maradás párti miniszterelnök, hogy „a Brexit az Brexit”.

Azonban, nagyszerű az emberi leleményesség azok körében, akiket kiakaszt ez az ezer éves hagyomány. Mi magyarok is eléggé leleményesek vagyunk. Kíváncsiak is vagyunk, hogy ti hogy oldottátok meg ezt a problémát.   Forrás: buzzfeed.com, wsj.com, pim.famnit.upr.si

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után