Előfordulhat, hogy az év során több adót fizetünk a brit államnak, mint amennyit kellene. Ez a számítási rendszer miatt van, viszont sok esetben egy év alatt több száz font is összegyűlhet, amit az adóév végén visszaszerezhetünk. Leírtuk, hogy ehhez mit kell tennünk.

adó visszaigénylés angliában

A  2019/2020-as adóévben 12,500 font éves keresetig nem kell adót fizetni. Amennyiben a kereset meghaladja ezt az értéket, úgy 20% adót kell fizetnünk a 12,500 fölé eső részből egészen 50,000-ig. (A következő adósáv £50,000 – £150,000-ig terjed, amiben 40% adót kell fizetnünk.)

Kétféle adókód található a playslip-en. Ha minden rendben van, és minden a helyén, akkor az 1250L-es kódot látjuk. Amennyiben viszont, a BR jelölést olvassuk, úgy 20 százaléknyi adót vonnak le a bérünkből. Ha több adót fizetünk, mint kellene, azt vissza tudjuk igényelni. Ahhoz, hogy ne fizessünk több adót, mint kellene, időben jeleznünk kell a problémánkat, az adott adóévben, ami április 6 – április 5-ig tart. Ezek után az adótöbbletet vagy adóév végén visszaigényelhetjük, vagy a következő fizetésünkkor megkapjuk. Adót akár öt évre visszamenőleg is visszaigényelhetünk.

Adó visszaigénylés összegének kiszámolása:

A P60-as, vagy P45-ös nyomtatványon láthatjuk, hogy mennyi az éves keresetünk („Total for year-pay vagy, Toltal for year-date”). Ha ez megvan, akkor kivonjuk belőle az adómentes 10,600 fontot, majd a kapott összegnek vesszük a 20 százalékát. Az így kapott összeget összehasonlítjuk az általunk befizetett adóval, amelyet a P60 vagy a P45 jelölésű nyomtatványon találunk („Total for year – Tax deducted, vagy Total tax to date”).  A két összeg különbsége jelöli, hogy adóhátralékunk, vagy adótöbbletünk van. Ha többet fizettünk be, azt visszaigényelhetjük, ha pedig kevesebbet, akkor a maradékot be kell fizetnünk.

Annak, hogy miért kerültünk BR kódba, több oka is lehet. Az is előfordulhat, hogy munkaváltás alkalmával az új munkáltatónknak nem adtuk le a P45-ös nyomtatványunkat, vagy a P46-os nyomtatványom a „C” lehetőséget jelöltük be. Az is előfordulhat viszont, hogy esetleg több munkahelyen dolgozunk és a mellékállásnál a véletlenül BR jelölésű kód marad. Ezt a felgyülemlő adótöbbletet az év végén vissza is tudjuk igényelni.

Mindahhoz, hogy megváltoztathassuk a Tax kódunkat, a HMRC-vel kell felvennünk a kapcsolatot. Ahhoz, hogy a folyamat elkezdődhessen, szükségünk lesz a National Instruance és a Tax reference számunkra, melyeket a payslip-ünkön találunk.

Ha új munkahelyen kezdtük meg a tevékenykedést, akkor várjuk 28 napot, hiszen ennyi idő kell, míg beállítják a helyes adókódot. Amennyiben a 28 nap eltelte után is a BR kódot észleljük úgy a Tax Helpline-on (segélyvonal) tehetünk bejelentést, melynek telefonszáma, 08453000627.
Hétfőtől péntekig, 8 és 20 óra között elérhetőek, míg szombaton 8 és 16 óra között. Levélben is kérhetjük a módosítás. A levélhez feltétlenül csatoljunk egy P91-es nyomtatványt.

Itt egy adó visszaigénylés kalkulátor, ahol kiszámolhatjátok, hogy mennyi pénzt igényelhettek vissza.

Online igénylés / Segélyvonal: 0300 200 3300  H – P: 8-20  Sz: 8-16

Adótúlfizetés lehetséges okai:

  • teljes idős (full time) munkából részidős (part time) munkára váltottál
  • új munkát kezdtél és az Adó kódod BR- és nem változott az adóév végéig
  • az adóév csak egy részében dolgoztál (52 hétnél kevesebbet)
  • több helyen dolgoztál egyszerre
  • ha “C”-t jelöltél a P46-os nyomtatványon
  • ha egyéni vállalkozó voltál és alkalmazott lettél
  • ha nem dolgoztál egy teljes adóévet végig

Adó visszaigényléshez szükségünk lesz az éves keresetünket összegző P60-as kimutatásra, melyet minden adóév végén megkapunk. Ha adóév közben szűnik meg a munkaviszonyunk, akkor kapunk egy P45-ös nyomtatványt is. Erre is szükségünk lesz. A P91_Text Rebate részét is ki kell töltenünk, itt részletezzük a munkahelyünket. Amennyiben kapunk részletezést juttatásokkal támogatásokkal kapcsolatban az adott adóévre vonatkozóan, úgy azt is írjuk be a P91-es nyomtatványba. Ha ezekkel megvagyunk, akkor egy P91-es és R38-as adatlaphoz csatoljuk a P60 és/vagy P45 jelölésű kimutatást és vigyük be személyesen a HMRC Irodába. Postán is feladhatjuk a papírokat. Bővebb infót a kormány oldalán találtok.

A postacím: HM Revenue & Customs Pay As You Earn PO Box 1970 Liverpool L75 1WX

FACEBOOK CSOPORTUNK

You May Also Like

Négy ember is eszméletét vesztette a Ryanair Budapestről Nagy-Britanniába tartó járatán

Az egyik a járaton utazó utas azt nyilatkozta, hogy a repülőút maga…

7 éve nem tombolt ilyen vihar Nagy-Britanniában: a Ciara vihar képekben

Az idei év harmadik komoly vihara, a Ciara nevet kapta a meteorológiai…

A brit állampolgársági teszt minta kérdéssora: most ingyen tesztelheted, hogy élesben átmennél-e

Sok angliai magyart foglalkoztat a brit állampolgársági vizsga, ami az állampolgárság megszerzésének egyik…

10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana

Amióta Magyarország az EU részévé vált, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy…