Több száz fontot is visszakaphatunk a munkánk után Nagy-Britanniában: az adó visszaigénylés menete 1

Előfordulhat, hogy az év során több adót fizetünk a brit államnak, mint amennyit kellene. Ez a számítási rendszer miatt van, viszont sok esetben egy év alatt több száz font is összegyűlhet, amit az adóév végén visszaszerezhetünk. Leírtuk, hogy ehhez mit kell tennünk.

adó visszaigénylés angliában

A  2019/2020-as adóévben 12,500 font éves keresetig nem kell adót fizetni. Amennyiben a kereset meghaladja ezt az értéket, úgy 20% adót kell fizetnünk a 12,500 fölé eső részből egészen 50,000-ig. (A következő adósáv £50,000 – £150,000-ig terjed, amiben 40% adót kell fizetnünk.)

Kétféle adókód található a playslip-en. Ha minden rendben van, és minden a helyén, akkor az 1250L-es kódot látjuk. Amennyiben viszont, a BR jelölést olvassuk, úgy 20 százaléknyi adót vonnak le a bérünkből. Ha több adót fizetünk, mint kellene, azt vissza tudjuk igényelni. Ahhoz, hogy ne fizessünk több adót, mint kellene, időben jeleznünk kell a problémánkat, az adott adóévben, ami április 6 – április 5-ig tart. Ezek után az adótöbbletet vagy adóév végén visszaigényelhetjük, vagy a következő fizetésünkkor megkapjuk. Adót akár öt évre visszamenőleg is visszaigényelhetünk.

Adó visszaigénylés összegének kiszámolása:

A P60-as, vagy P45-ös nyomtatványon láthatjuk, hogy mennyi az éves keresetünk („Total for year-pay vagy, Toltal for year-date”). Ha ez megvan, akkor kivonjuk belőle az adómentes 10,600 fontot, majd a kapott összegnek vesszük a 20 százalékát. Az így kapott összeget összehasonlítjuk az általunk befizetett adóval, amelyet a P60 vagy a P45 jelölésű nyomtatványon találunk („Total for year – Tax deducted, vagy Total tax to date”).  A két összeg különbsége jelöli, hogy adóhátralékunk, vagy adótöbbletünk van. Ha többet fizettünk be, azt visszaigényelhetjük, ha pedig kevesebbet, akkor a maradékot be kell fizetnünk.

Annak, hogy miért kerültünk BR kódba, több oka is lehet. Az is előfordulhat, hogy munkaváltás alkalmával az új munkáltatónknak nem adtuk le a P45-ös nyomtatványunkat, vagy a P46-os nyomtatványom a „C” lehetőséget jelöltük be. Az is előfordulhat viszont, hogy esetleg több munkahelyen dolgozunk és a mellékállásnál a véletlenül BR jelölésű kód marad. Ezt a felgyülemlő adótöbbletet az év végén vissza is tudjuk igényelni.

Mindahhoz, hogy megváltoztathassuk a Tax kódunkat, a HMRC-vel kell felvennünk a kapcsolatot. Ahhoz, hogy a folyamat elkezdődhessen, szükségünk lesz a National Instruance és a Tax reference számunkra, melyeket a payslip-ünkön találunk.

Ha új munkahelyen kezdtük meg a tevékenykedést, akkor várjuk 28 napot, hiszen ennyi idő kell, míg beállítják a helyes adókódot. Amennyiben a 28 nap eltelte után is a BR kódot észleljük úgy a Tax Helpline-on (segélyvonal) tehetünk bejelentést, melynek telefonszáma, 08453000627.
Hétfőtől péntekig, 8 és 20 óra között elérhetőek, míg szombaton 8 és 16 óra között. Levélben is kérhetjük a módosítás. A levélhez feltétlenül csatoljunk egy P91-es nyomtatványt.

Itt egy adó visszaigénylés kalkulátor, ahol kiszámolhatjátok, hogy mennyi pénzt igényelhettek vissza.

Online igénylés / Segélyvonal: 0300 200 3300  H – P: 8-20  Sz: 8-16

Adótúlfizetés lehetséges okai:

  • teljes idős (full time) munkából részidős (part time) munkára váltottál
  • új munkát kezdtél és az Adó kódod BR- és nem változott az adóév végéig
  • az adóév csak egy részében dolgoztál (52 hétnél kevesebbet)
  • több helyen dolgoztál egyszerre
  • ha “C”-t jelöltél a P46-os nyomtatványon
  • ha egyéni vállalkozó voltál és alkalmazott lettél
  • ha nem dolgoztál egy teljes adóévet végig

Adó visszaigényléshez szükségünk lesz az éves keresetünket összegző P60-as kimutatásra, melyet minden adóév végén megkapunk. Ha adóév közben szűnik meg a munkaviszonyunk, akkor kapunk egy P45-ös nyomtatványt is. Erre is szükségünk lesz. A P91_Text Rebate részét is ki kell töltenünk, itt részletezzük a munkahelyünket. Amennyiben kapunk részletezést juttatásokkal támogatásokkal kapcsolatban az adott adóévre vonatkozóan, úgy azt is írjuk be a P91-es nyomtatványba. Ha ezekkel megvagyunk, akkor egy P91-es és R38-as adatlaphoz csatoljuk a P60 és/vagy P45 jelölésű kimutatást és vigyük be személyesen a HMRC Irodába. Postán is feladhatjuk a papírokat. Bővebb infót a kormány oldalán találtok.

A postacím: HM Revenue & Customs Pay As You Earn PO Box 1970 Liverpool L75 1WX

Megosztás