Anglia kamionsofőr munka

Az Egyesült Királyság területén a pánikvásárlás és az üzemanyag válság miatt egyre nagyobb a káosz, és a szigetországban egyre extrémebb dolgok történnek a hosszan kígyózó kocsisoroknál a benzinkutak előtt. Voltak, akik vizes flakonokat töltögettek benzinnel, és olyanok is akadtak, akik összeverekedtek a benzinért való sorban állás közepette.

Anglia kamionsofőr munka

Annak ellenére, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök megpróbálta meggyőzni a nemzetet arról, hogy a helyzet már „stabilizálódik”, és a katonaság is be fog segíteni az üzemanyag célba juttatásában, még mindig sok helyen óriási sorok vannak a töltőállomásoknál. De a szakértők szerint, még ha a pánikvásárlás abba is marad, akkor is legalább egy hónapba fog telni, mire minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

A krízist a tehergépjárművek (HGV) vezetőinek hiánya okozza, ami miatt nem tudnak elegendő üzemanyagot szállítani a benzinkutakhoz. A tehergépjármű vezető hiány számos tényezőnek köszönhető: sok munkavállaló távozott a csökkentett munkaidő és a furlough miatt, emellett a Brexit eredményeként egyes uniós munkavállalók elveszítették a Nagy-Britanniában való munkavégzéshez való jogot, és sokan távoztak, mert jobban fizető állást kaptak máshol.

Mennyit keresnek a tehergépjármű vezetők?

A Totaljobs állásportál adatai szerint a HGV sofőrök átlagos fizetése 28 000 és 32 500 font között mozog. Míg egyes munkák teljes munkaidősek, mások részmunkaidősek vagy órabérben fizetnek. Az órabérben fizető pozíciók közt van ami csak 10, de van ami 17 fontot fizet óránként, jellemzően a tapasztalattól, a cégtől, a munkaóráktól és vezetendő járműtől függően.

Azonban akkora lett a kereslet, hogy a kamionsofőrök fizetése mostanra a többszörösére nőtt

Egyes szupermarketek a teherautó sofőri állásokat már akár 57 ezer fontos éves fizetésért kínálják. A Waitrose például 53 780 fontra emelte a teherautó sofőrök fizetését 1000 fontos csatlakozási bónusszal megtoldva. Az M&S is már 56 674 font éves fizetést kínál a teherautó sofőröknek. A wakefieldi székhelyű NewCold nevű cég HGV class 1 besorolású sofőrt keres teljes munkaidőben, évi 40-45 ezer font fizetésért… És még sorolhatnánk. Ráadásul ezek valószínűleg még nem is legjobb ajánlatok a munkaerő piacon.

Hogyan válhat tehergépjármű vezetővé, és mennyibe kerül a képesítést megszerezni?

A teherautó vezetői állásokhoz kapcsolódó sok álláshirdetés megköveteli, hogy legalább 12 hónapja rendelkezz brit, északír vagy uniós vezetői engedéllyel. Ezenkívül meg kell szerezni a vezetői képesítést, amelyet Driver Certificate of Professional Competence-nek (CPC) neveznek. Emellett egy orvosi vizsgálaton is át kell esni, és a CPC megszerzéséhez négy teszten is meg kell felelni (Elmélet, Esettanulmányok, Vezetési képesség, Gyakorlat). A teljes költség 250-300 font körül mozog.

A hatalmas hiány miatt a kormány megígérte, hogy megkönnyíti az emberek kvalifikációját. Ti mit gondoltok, mennyiért vállalnátok el a munkát?     Forrás

A Nagy-Britanniából elköltözött kamionsofőrök ezt reagálták arra, hogy a britek ideiglenes vízummal vissza akarják őket csalogatni