„Havi 1750 fontunk van rá, de még így sem találunk egy rendes albérletet” – brutálisan felmentek a lakhatás költségei Nagy-Britanniában 1

Az átlagos brit albérlő most az adózás előtti bruttó fizetésének átlagosan több mint 28%-át költi bérleti díjra – mutatják a BBC-vel megosztott legfrissebb adatok. A Zoopla ingatlanportál szerint ez azt jelenti, hogy az emberek jelentősen többet költenek bérükből bérleti díjra, mint az elmúlt 10 évben bármikor.

„Havi 1750 fontunk van rá, de még így sem találunk egy rendes albérletet” – brutálisan felmentek a lakhatás költségei Nagy-Britanniában 3

Az új albérletek átlagos bérleti díjai emelkedtek, méghozzá átlagosan egy év alatt 10,4%-kal ugrottak meg, ami megnehezíti az emberek számára a lakhatási költségek kifizetését. Chris Ward és barátnője azt nyilatkozták, hogy nehezen találnak albérletet Londonban annak ellenére, hogy havi 1750 GBP-os keretük van.

“Nincs autóm, nem járok nyaralni, nem tudok ingatlanra félretenni” – mondta a 31 éves férfi a BBC-nek. “A legszegényebbek támogatása szükséges, de már a fiatal munkavállalók is küszködnek.” Richard Donnell, a Zoopla ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a bérlőknél, különösen az alacsony jövedelmű albérlőknél a pénzügyi „feszültség” egyre látványosabb jelei megfigyelhetők.

Közel két éve nőnek a béreknél gyorsabban a bérleti díjak az Egyesült Királyságban az új adatok szerint, amelyekhez a BBC kizárólagos hozzáférést kapott. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság jelentős részén az ingatlan bérlés megfizethetősége egy évtizede most a legrosszabb. A bérleti díj jelenleg jellemzően egy átlagos fizetésű személy bruttó bérének 28,3%-át teszi ki, szemben az elmúlt 10 évben jellemző átlagos 27%-kal. Egy ilyen kis százalékos emelkedés is jelentős hatással lehet azonban az emberek pénzügyeire.

A bérleti díjaknak a fizetésekhez mért százalékos aránya régiónként eltérő. De még Londonban is, ahol korábban a bérleti díjak nagyobb hányadát tették ki a béreknek, még mindig a bruttó kereset átlag 40%-át teszik ki – ez a legmagasabb hányad az Egyesült Királyságban. A bérleti díjak jelentősen emelkedtek az elmúlt évben. Bár a fix bérleti díjat fizetők nem tapasztalnak nagyobb különbséget, azok, akik új szerződést kötnek, vagy másik ingatlanba költöznek, valószínűleg jelentős növekedést észlelnek.

A főbérlőkre nehezedő növekvő hiteltörlesztők, valamint az ingatlanok iránti megnövekedett kereslet együttesen növelik a bérlők költségeit. Az emelkedés jellemzően 15 hónapja zsinórban több mint 10 százalékos az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Áprilisban Londonban 13,5%-kal volt magasabb a bérleti díj, mint egy évvel ezelőtt, Skóciában 13,1%-kal, Északnyugat-Angliában pedig 10,5%-kal.

A bérleti díjak emelkedése Nagy-Britanniában 2022 és 2023 áprilisa közt:

„Havi 1750 fontunk van rá, de még így sem találunk egy rendes albérletet” – brutálisan felmentek a lakhatás költségei Nagy-Britanniában 4

Azok, akik bérlésről saját lakásvásárlásra próbálnak áttérni, szintén nagyobb nehézségekkel szembesülnek a lakáshitel megszerzése kapcsán. A Moneyfacts pénzügyi információs szolgálata szerint az 5%-os önrészt kínálók számára elérhető opciók száma a tavaly június eleji 347-ről mára 199-re csökkent.

Ward úr azok közé a bérlők közé tartozik, akik érzik, hogy egyre nehezebbek a pénzügyi körülmények, annak ellenére, hogy viszonylag jól fizetett állásban dolgozik. Azt mondta, hogy az ő és barátnője havi 1750 GBP-os költségvetését alacsonynak tartották az ügynökök, ezért úgy érezték, hogy Londonból lehet, hogy el is kényszerülnek költözni.

Elmondta, hogy a helyzet az ingatlanokért folyó verseny miatt még “abszurdabb”. A pár most azt fontolgatja, hogy vízumot szerezzen a tengerentúli munkavállaláshoz a jobb életminőség reményében.

A magasabb bérleti díjak egyik fő oka, hogy sok bérlő vadászik a jelenleg elérhető alacsonyabb számú bérelhető ingatlanra. A Zoopla elmondta, hogy a legtöbb régióban 20-40%-kal kevesebb lakást lehet bérelni, mint a járvány előtt. Mindeközben sokkal több bérlő van, mint az elmúlt öt év átlagában.

A Zoopla háromhavonta közzétett bérleti szektorbeli felmérése nyomon követi a landlordok által kért bérleti díjakat az ingatlanok listázásakor, de az elemzők a számokat módosítják is, hogy az az összeg is szerepeljen az elemzésben, amiben végül megállapodnak a bérlővel.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után