Hatalmasat zuhant a kivehető albérletek száma Nagy-Britanniában, az árak így még tovább emelkednek 1

Az elmúlt 18 hónapban harmadával csökkent a kibérelhető lakások száma az Egyesült Királyságban. Az albérletek számának meredek csökkenése ez alatt az idő alatt 11%-kal növelte az új bérlők bérleti díjait átlagosan.

Hatalmasat zuhant a kivehető albérletek száma Nagy-Britanniában, az árak így még tovább emelkednek 3

Az ügynökségek jellemzően 10 elérhető albérlettel rendelkeznek átlagosan, szemben a 2021 szeptembere előtti 16-tal – mutatják a Zoopla által a BBC-vel megosztott adatok. Emiatt az emberek hónapokig keresgélnek, sikertelenül. “Teljesen reménytelennek tűnik a helyzet” – nyilatkozta az egyik épp albérlet után kutató személy.

A kiadható ingatlanok száma az Egyesült Királyságban valójában nem csökkent. Igazából 2016 óta alig változott. Az emberek azonban nehezen találnak új albérletet, mert sokkal több emberrel versenyeznek és sokkal több ki is van adva.

Az albérletek iránti kereslet több mint 50%-kal a normál szint fölé emelkedett a Zoopla statisztikái szerint. A Zoopla az információit a honlapján található listákból meríti, amelyek az Egyesült Királyságban kiadó ingatlanok 85%-át fedik le.

Azoknak, akik költözni szeretnének, de nem találnak újat, átmenetileg ott kell maradniuk az előző helyen. Ez azt jelenti, hogy a régi helyük nem válik elérhetővé. És mivel az emberek nem tudnak költözni, kevesebb ingatlan ürül ki és jelenik meg az ingatlanügynökségek listáján.

Ráadásul még ha az emberek találnak is megfelelő helyet, valószínűleg sokkal többet kell fizetniük érte, mint korábban.

“A rekord magas bevándorlás, és a gazdaság újraindulása miatt [a járvány után], nagymértékben megnőtt az albérletek iránti kereslet ” – mondta Richard Donnell, a Zoopla kutatási igazgatója. “Ugyanakkor nem sok új befektetést láttunk a landlordok részéről bérlakásokba. Ez pedig valódi válságot okoz a rendelkezésre álló ingatlanok számának tekintetében.”

A magasabb jelzáloghitel-kamatok, az adóváltozások és a bérelt ingatlanokra vonatkozó új szabályozások miatt pedig a főbérlők számára egyre kevésbé jövedelmező a házvásárlás annak bérbeadása céljából.

A yorki Lou Valdini 20 éve landlord. Korábban három lakást adott ki, de most már csak egy van neki. Az ingatlanán lévő jelzálog a havi 294 fontról 621 fontra nőtt, és azt mondja, hogy “nem keres pénzt”, és “igazából rettenetesen sokat veszít”.

A Zooplán eközben a rövid távú bérbeadások száma háromszorosára nőtt 2019 óta. De mivel a magánbérlők átlagosan jövedelmük közel egyharmadát költik bérleti díjra, a szakértők úgy vélik, hogy a bérleti díjak nem emelkedhetnek tovább, mivel az emberek egyszerűen nem fognak tudni többet fizetni. A kormány még a nyár előtt be akar vezetni egy az albérletekkel kapcsolatos reformtörvényt Angliában, amely szerinte helyreállítja a piac egyensúlyát, és nagyobb biztonságot nyújt a bérlők számára.

Mennyivel nőttek az albérlet árak az egyes területeken?

Hatalmasat zuhant a kivehető albérletek száma Nagy-Britanniában, az árak így még tovább emelkednek 4

Hatalmasat zuhant a kivehető albérletek száma Nagy-Britanniában, az árak így még tovább emelkednek 5

Hatalmasat zuhant a kivehető albérletek száma Nagy-Britanniában, az árak így még tovább emelkednek 6

Hatalmasat zuhant a kivehető albérletek száma Nagy-Britanniában, az árak így még tovább emelkednek 7

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után