A hitellel rendelkezők millióinak jöhet újabb segítség Nagy-Britanniában 1

A jelzáloghiteleikkel küszködőknek nyújtott segítség lehetőségét vizsgálja a kormány – mondta nemrégiben egyik nyilatkozatában Michael Gove kabinetminiszter. Azonban minden pénzügyi segítség a pénzügyminisztérium hatásköre, mondta Mr. Gove Laura Kuennsbergnek.

A hitellel rendelkezők millióinak jöhet újabb segítség Nagy-Britanniában 3

Arra is figyelmeztetett, hogy a Covid-hoz vagy az energiaszámlákhoz hasonló segítség tovább növelik a kamatokat. A BBC úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztérium jelenleg nem tervez a néhány évtizeddel ezelőttihez hasonló könnyítést a törlesztőket illetően. Arra a kérdésre, hogy a kormány megfontolná-e a jelzáloghitelekkel kapcsolatos beavatkozást, Gove úr azt mondta, „különbség van a felülvizsgálat és valaminek a kizárása között” de egy, a Covid idején nyújtott bértámogatáshoz hasonló rendszer ötletét vizsgálják.

Azt mondta azonban, hogy ha a közpénzeket „ilyen jellegű válságok kezelésére” költik, akkor az „elkerülhetetlenül növeli az államadósság-állományt”, ami nyomást gyakorol a kamatokra. “A legrosszabb dolog az lenne, ha pénzt költenénk rövid távú könnyítésre, ami azt jelentené, hogy a pénzügyeink gyengébb helyzetbe kerülnek, és hosszabb ideig magasabbak maradnak a kamatlábak, és hosszabb ideig magasabb marad az infláció” – tette hozzá Gove.

Elmondta azt is, hogy a fix kamatozású jelzáloghitelekről lemondó emberek “jelentős növekedéssel” szembesülnek ami a törlesztőket illeti, ami a megélhetési költségek szélesebb körű válságának része, de ennek megoldása az általános áremelkedés ütemének lelassítása.

Mr. Gove szerint a Bank of England által az infláció kordában tartása érdekében végrehajtott kamatemelések már most is emelik a jelzáloghitel-kamatokat. Egy másik nagy program a jelzáloghitel-tulajdonosok megmentésére csak tovább növelné az Egyesült Királyság adósságát, ami tovább emelné a kamatlábakat – mondta.

A kormánynak nincs kedve újabb hatalmas csekket írni azoknak a háztartásoknak, akik nem tudják fizetni a számlákat, de még így is lehetséges, hogy a politikai nyomás idővel túl nagy lesz ahhoz, hogy ne lépjenek. Egy pénzügyminisztériumi forrás szerint a lakástulajdonosoknak kínált újabb mentőcsomag “önmagunk lábon lövése” lenne, mert felpörgetné az inflációt, és a Bank of England-et kamatemelésre késztetné.

A Sunday Times nemrégiben arról számolt be, hogy a Pénzügyminisztérium emiatt és más tényezők miatt kizárta a jelzáloghitel-támogatás lehetőségét. Ehelyett a Pénzügyminisztérium arra fogja kérni a bankokat, hogy tegyenek többet annak megakadályozása érdekében, hogy az emberek elveszítsék otthonaikat. Csütörtökön eközben ismét megnőhet a nyomás a jelzáloghitelek fizetésével küszködőkön, egyes elemzők ugyanis azt jósolják, hogy a Bank of England zsinórban tizenharmadik alkalommal emeli majd az alapkamatot.

Az az elképzelés, hogy a kormány segítséget nyújt a jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleknek, nem olyan léptékű, mint a furlough program vagy a közelmúltban kiadott energiaárgarancia. Bár ezek univerzálisak voltak, az Egyesült Királyság háztartásainak csak kevesebb mint 30%-a rendelkezik jelzáloghitellel.

A számukra nyújtott támogatás azzal a kockázattal járna, hogy elidegeníti az idősebb szavazókat, akiknek van saját házuk, és a fiatalabbakat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak egyet.

Éppen ezért a kormány ugyan nem zárja ki teljesen a lakástulajdonosok valamilyen módon történő támogatását, de tartja magát kulcsfontosságú ígéretéhez, hogy az inflációt 5% alá csökkentse. Elméletileg ez minden háztartásban csökkentené a mindennapos költségeket.

A miniszterek azonban kétségbeesetten igyekeznek felpörgetni a gazdaságot, ugyanis ha hamarosan emberek millióinak kell több száz fonttal többet fizetniük havonta a jelzáloghitel törlesztőire, akkor azt a pénzt nem tudják elkölteni étkezésre, bevásárlásra vagy nyaralásra.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után