sofőr vízum hiány

A brit parlament ideiglenes vízumok kiadását fontolgatja a külföldi teherautó sofőrök számára, hogy minél gyorsabban megoldja a tehergépjármű vezetők hiányát a munkaerő piacon, ami számos brit iparágban okoz egyre nagyobb pusztítást.

sofőr vízum hiány

Péntek este a kormány egyik szóvivője azt mondta, hogy minden bevezetett intézkedés „szigorúan csak egy rövid időre” kerülne bevezetésre, ugyanis úgy hírlik, hogy Boris Johnson megengedte a minisztereknek, hogy enyhítsenek az Egyesült Királyság bevándorlási szabályain, hogy több külföldi sofőrt tudjanak becsalogatni az országba.

És bár a Downing Street egyelőre nem erősítette meg, hogy megszületett-e a végleges döntés ebben az ügyben, Grant Shapps közlekedési miniszter korábban megígérte, hogy „minden követ meg fognak mozgatni” a helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

A Financial Times és a Telegraph is arról számoltak be nemrégiben, hogy a miniszterelnök lehetőséget adott a minisztereknek a külföldi sofőrökre vonatkozó vízumkorlátozások ideiglenes feloldására. Az újságok szerint akár 5000 ideiglenes vízumkérelmet is megadhatnak a nehéz tehergépjárművek sofőrjei számára, és a Financial Times szerint emellett ugyanennyit engedélyeznek majd az élelmiszer feldolgozók számára is.

A miniszterek pénteken ültek össze, hogy megvitassák a terveket, és a jelentések szerint a hétvégén várható ezzel kapcsolatban végleges döntés. A liberáldemokraták vezetője, Sir Ed Davey szerint a változások sokak számára már így is túl későn jönnek.

A CBI felszólította a minisztereket, hogy hozzanak létre egy külön munkacsoportot az ellátási lánc kérdéseinek kezelésére, ami miatt az utóbbi hetekben benzinkutak zártak be, a nyitva maradóknál sok helyen pánik üzemanyag vásárlás vette kezdetét, és rengeteg szupermarket polcai pedig félig üresek.

Az Esso, a BP és a Tesco kútjait is érintette a sofőrhiány. A BP közölte, hogy 1200 benzinkútja közül már mintegy 20-at be kellett zárnia, illetve további 50-100 helyszínre nem jut elég üzemanyag. Eközben Nagy -Britanniában minden hat felnőttből egy beszámolt olyan esetről, amikor az elmúlt két hétben valamikor nem tudtak megvenni bizonyos alapvető élelmiszereket, mivel a termékek nem voltak elérhetőek – derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal felméréséből.

Andrew Opie, a brit kiskereskedelmi konzorcium élelmiszer- és fenntarthatósági igazgatója elmondta: „A nehéz tehergépjárművek vezetői a kulcsfontosságú figurák, akik összetartják az ellátási láncainkat. Nélkülük nem tudjuk áthelyezni az árukat a farmokról a raktárakba, az üzletekbe. Jelenleg az Egyesült Királyságnak mintegy 90 000 tehergépjármű vezetőre lenne még pluszban szüksége, és a hiány miatt a cégek és a fogyasztók is szenvednek.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után