A 8 fő érv, amiért érdemes Angliában élni 1

Sokszor elgondolkozunk egy-egy nehéz nap után, hogy mi a fenét keresünk ebben az országban. Persze ezt a kérdést manapság otthon élő magyar honfitársaink is egyre többször felteszik. Szóval egy szó, mint száz, ha épp azon merengsz, hogy menni kéne-e vagy maradni, akkor itt a 8 legfőbb érv, ami Anglia mellett szól.

IMG_1242-copy

Munka

Nagy-Britannia mind mérete, mind gazdasági fejlettsége miatt rengeteg munkalehetőséggel kecsegtet az otthoni lehetőségekhez képest. A válság elmúltával ráadásul a munkaerőpiac is fellendülőben van, így akármivel is foglalkozol, itt ha igazán akarsz, fogsz munkát találni. Mind szakemberekre, mind egyszerű munkát végzőkre nagy az igény, nem véletlenül áramlanak ide a bevándorlók ilyen nagy számban.

A szigetországban több, mint 30 millió ember dolgozik aktívan, és mindössze 3.8%-os a munkanélküliség aránya. Magyarországon ezzel szemben a foglalkoztatottak létszáma 4.7 millió fő, a munkanélküliségi ráta pedig 4% a statisztikai hivatal adatai szerint. Igen, a britek jóval többen is vannak, de ez azt is jelenti, hogy bár nagy a verseny, de sokkal több új munkalehetőség keletkezik napi szinten, és a pozíciók választéka is jóval szélesebb skálán mozog.

Pénz

A fizetések 3-4x olyan magasak, mint Magyarországon. Igen, a lakhatás és a közlekedés jóval drágább, de az ide-oda érvelést lerövidítendő, itt egy nagyon fontos végkövetkeztetés. Ha otthon minimálbéren élsz, te egy hős vagy, hogy még élsz egyáltalán. Angliában, ha minimálbéren élsz, és nem szórod a pénzt, minden hónap végén megspórolhatsz annyit, mint amennyit otthon összesen keresnél minimálbéren (feltéve, hogy nem a fővárosban élsz). A magasabb fizetésekről, meg csak annyit, hogy aki irodában dolgozik, vagy a saját szakmájában, vagy egyetemi végzettségének megfelelő helyen, azt az időjáráson kívül más miatt nem túl gyakran hallod panaszkodni.

Tény, hogy London elég drága lett az utóbbi pár évben, és jelenleg inkább azok számára célszerű itt lenni, akik a minimálbér fölött keresnek, viszont számtalan város van, ahol Londonhoz képest, minimálbért keresve is 2-300 fonttal több maradhat a zsebünkben havonta, ha okosan gazdálkodunk. Birminghamben pl. szobát a londoni árak 60-70%-ért is találunk, és a tömegközlekedés töredék annyiba kerül, de ez csak egy példa a sok közül.

Látókör

Aki otthon él az rendszerint annyit lát a világból, amennyit otthon a tv-ben lát vagy a hírekben olvas. Aki egy, vagy több országban is lakott már huzamosabb ideig, az betekintést nyer más kultúrákba és új nézőpontokkal és fontossági sorrendekkel ismerkedik meg. Aki pedig több szemszögből is tudja vizsgálni az eseményeket az jobb képet alkot a világról, és rendszerint több helyes döntést is tud meghozni az élete során. Ezért fokozottan jó Londonban lenni, ahol a világ minden tájáról érkező diákok, ízek, szokások, és embertípusok is megtalálhatók. Megismerhetjük őket, megtapasztalhatjuk a számunkra szimpatikus és ellenszenves dolgokat egyaránt, ami alapján önmagunkat is jobban megismerhetjük.

Angol nyelv

Az angol az a nyelv, amit a világ minden táján a legnagyobb valószínűséggel megértenek, és beszélnek az emberek (kivéve Franciaország, ahol valami csoda folytán az emberek és az angol taszítják egymást). Manapság ha utazunk, az interneten barangolunk, vagy bármit csinálunk szülőhazánkon kívül, ez a nyelv mindig jól fog jönni, és itt kis energia befektetéssel úgy tanulhatjuk meg, hogy közben dolgozunk, vagy éppen valami mást tanulunk. Néhány hasznos ingyenes tananyagunkat angol tanuláshoz itt találjátok.

Már a legegyszerűbb munkák végzése során is, ha rá vagyunk kényszerülve, hogy megértessük magunkat, gyorsan ránk fog ragadni annyi, ami egy középfokhoz elég. Ez persze csak arra lesz elég, hogy elboldoguljunk, aki komolyabb munkát akar, vagy letelepedne, az szánjon rá pénzt és időt, hogy megtanulja a nyelvet minél magasabb szinten. Londonban azért jó, mert kevésbé feltűnő, hogy akcentussal beszélünk, viszont kevesebb igazi brit akcentusú beszédet hallunk a sok bevándorló miatt. Vidéken ennek a fordítottja van, bár ott meg a helyi akcentussal is meg tud gyűlni az ember baja. A londoniról a birminghami akcentusra átállni például nem egyszerű. Mindenhol hozzá kell szokni a helyi tájszóláshoz és szóhasználathoz.

Countryside_2762524b

Közbiztonság

A rendőrök tiszteletet parancsolóbbak, mivel szigorúbban felléphetnek a rosszalkodók ellen. Emellett azonban kedvesebbek és segítőkészebbek is nagy átlagban (persze vannak kivételek, mint mindenhol). Ezen felül a CCTV kiépített térfigyelő kamera hálózata mindent lát, ami lehetővé teszi a gyorsabb reagálást, és a bűncselekmények elkövetőinek nagyobb arányú elfogását. Így is vannak, veszélyes környékek, de azok mindenhol vannak manapság. Itt egy bolti tolvajt, vagy rablót percek alatt kézre kerítenek. Felszáll a helikopter, meg mozgósítanak pár járőrt és kész. Azt azonban ne felejtsük el, hogy azért összességében itt is rengeteg bűncselekmény történik, és megmenteni nem fognak, ha az utcán ránk támadnak (de máshol sem), viszont jobb eséllyel kapják el a tettest és rövidebb idő alatt.

Vállalkozások

Ha valaki nem akar tovább másnak dolgozni, és a saját ötletéből akar pénzt csinálni, itt nem próbálják mindenáron a víz alá nyomni a fejét. Sokkal kedvezőbb lehetőségek kínálkoznak a saját vállalkozások elindításához, és menedzseléséhez egyaránt. Kevesebb adó, nagyobb piac, fejlettebb infrastruktúra, és fizetőképesebb vásárlók, ami önmagáért beszél. Simán el tudunk kezdeni egy saját vállalkozást úgy, hogy mellette csinálunk valamit részmunkaidőben, és ha van rá kereslet, pár hónap leforgása alatt fel tud pörögni annyira, hogy már eltartson bennünket. Nem bonyolult az adózás, a számlázás, így mindent akár magunk is meg tudunk oldani elektronikus úton. Itt tudhatsz meg többet a Nagy-Britanniában működő vállalkozási formákról.

Életszínvonal

Az eddig felsorolt különbségekből egyenesen következik, hogy több pénzünk lesz, nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és vállalkozásunkat, és szélesebb körű tanulási lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. Ezen felül rengeteg új embert és élethelyzetet ismerhetünk és tapasztalhatunk meg. Az egyetlen megemlítendő, fontos hátrány a zsúfoltság, ami az ide áramló emberek miatt sajnos mostanában egyre nagyobb, de aki jól keres vagy összefog a rokonokkal, barátokkal, az gond nélkül ki tud venni egy házat, ahol azokkal él, akiket szeret.

Önmegvalósítás

Azok, akik kijönnek, rendszerint keresnek valamit, tudást, pénzt, lehetőséget, kihívást, új élményeket, stb. Aki már kint van, az elég bátor volt, hogy megtegye a lépést, ami szükséges volt ahhoz, hogy egy következő lépcsőfokra érkezzen az életében. Már önmagában, az a tény, hogy kijöttél, egy olyan emlék marad, amire büszkén fogsz visszaemlékezni. Ha pedig csak egy részét eléred annak, amiért ide jöttél, akkor garantáltan sosem fogod elfelejteni az élményeket és a tudást, amit itt szereztél. Tekintsétek meg videónkat, amin egy fiatal angliai magyar vállalkozó meséli el, hogyan lett sikeres üzletember.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után