Több, mint egy héten át tartó sztrájk jön több nagy angliai repülőtéren is, ami többek közt számos Wizz Air és Ryanair járatot is érinthet 1

A londoni Gatwick repülőtérnek összesen közel 1000 alkalmazottja, többek közt a poggyászkezelők és a check-in személyzet, egy egész hetes sztrájkba kezd még július végén. Mindeközben szombattól az olaszországi repülőterek földi kiszolgálói, majd az Eurocontrol légiforgalmi irányítói is sztrájkolnak. Mindezek együttes hatása miatt komoly fennakadások lehetnek egész Európában.

Több, mint egy héten át tartó sztrájk jön több nagy angliai repülőtéren is, ami többek közt számos Wizz Air és Ryanair járatot is érinthet 3

Összesen, egész pontosan 8 napon át tartó sztrájk lesz tehát július végén és augusztus elején a London Gatwick repülőtéren, jelentette be a Unite szakszervezet, amelynek következtében jelentős fennakadások lesznek, és a késések és járattörlések szinte biztosan elkerülhetetlenek.

A reptéri alkalmazottak első körben négy napig sztrájkolnak, amit július 28-án, pénteken kezdenek és augusztus 1-jén, kedden fejeznek be, majd egy újabb négynapos sztrájk következik augusztus 4. péntektől augusztus 8. keddig, ha addig sem sikerül közös nevezőre jutni a fizetéseket illetően.

Az EasyJet, a British Airways, a Ryanair, a Tui, a Westjet és a Wizz Air is a sztrájkok által leginkább érintett légitársaságok közé tartozik.

Az, hogy a sztrájkot pont a nyári szünet elejére időzítették azért is üt nagyot, mert már így is több százezer európai járat került veszélybe az idei nyár folyamán a légiforgalmi irányítók, valamint az olaszországi repterek földi kiszolgálóinak szombattól kezdődő sztrájkja miatt.

Ezzel párhuzamosan a birminghami repülőtéren durván 100 alkalmazott (biztonsági tiszt és termináltechnikus) fog sztrájkolni július 18-tól kezdődően, ami értelemszerűen komoly hatással van a repülőtér biztonsági és terminál-karbantartási munkálataira, ez pedig nagy eséllyel a járatok késéséhez vezet – közölte a Unite szakszervezet.

A sztrájkok a leginkább a TUI, az EasyJet, a Wizz Air, a Ryanair, a Lufthansa és az Emirates járatait fogják érinteni.

A sztrájkok miatt számos Wizz Air járatot is törölhetnek, de hogy pontosan melyik járatot és milyen mértékben érinteni majd a fennakadás, erről a légitársaság SMS-ben és e-mailen folyamatosan tájékoztatni fogja az érintett utasokat. Az európai légteret irányító Eurocontrol dolgozói szintén a fizetések, a munkaidő és a személyzeti kérdések miatt kirobbant viták kapcsán döntöttek a szervezett munkabeszüntetés mellett.

E munkabeszüntetés következtében naponta akár 12 600 járat – a nyári szünidő csúcsidőszakában a kontinensen tett utazások mintegy harmada – késhet vagy törlésre kerülhet. Mindez óriási fennakadást, és hatalmas pénzügyi veszteséget okozhat.

Egy iparági forrás a következőt mondta az újságnak: “Egy ilyen kiterjedt sztrájk esetén a járatoknak legalább a 20-30%-a késne.” Majd hozzátette: “Itt igen nagy számokról beszélünk”. A sztrájkok első időpontjait várhatóan már hétfőn bejelentik, hacsak az utolsó pillanatban zajló válságtárgyalásokon nem sikerül megegyezésre jutni a feleknek.

Erről bővebben egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz

A Ryanair, amely a légiforgalmi irányítók akcióját okolta az 1,1 millió utast érintő fennakadások miatt, korábban már felszólította az Európai Bizottságot, hogy avatkozzon be a szolgáltatások és az utasok védelme érdekében.

Az easyJet pedig nemrégiben, július elején jelentette be, hogy az európai légiforgalmi irányítók sztrájkjainak és az orosz-ukrán háború miatti légtérzárlat következtében durván 1700 járatot kénytelen törölni a nyári főszezonban.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után