Teljes káosz alakulhat ki Európa repülőterein a nyáron: járatok ezreit törölhetik naponta, Budapest és London is a leginkább érintett repülőterek közt 1

A jelentések szerint a munkabeszüntetések miatt a nyári utazási csúcsidőszakban naponta akár 12 600 járat késhet vagy kerülhet törlésre Európa-szerte, mivel a repülőterek alkalmazottainak egy része a fizetések, a létszámhiány, a személyzeti kérdések és a munkaidő miatt sztrájkok egész sorával fenyeget.

Teljes káosz alakulhat ki Európa repülőterein a nyáron: járatok ezreit törölhetik naponta, Budapest és London is a leginkább érintett repülőterek közt 3

Idén nyáron Európa-szerte több százezer járat indulása került veszélybe, miután a légiforgalmi irányítók sztrájkot hirdettek. Naponta akár 12 600 járat – a nyári csúcsidőszakban az Európa területén közlekedő járatok egyharmada – késhet vagy kerülhet törlésre a szervezett tömeges munkabeszüntetések következtében.

A The Times értesülése szerint az európai légteret kezelő Eurocontrol dolgozói is kijelentették, hogy sztrájkolni fognak a fizetésekről, a munkaidőről és a személyzeti kérdések körül kialakult komoly nézeteltérések okán.

Egy iparági forrás a következőt mondta az újságnak: “Egy ilyen kiterjedt sztrájk esetén a járatoknak legalább a 20-30%-a késne.” Majd hozzátette: “Itt igen nagy számokról beszélünk”. A sztrájkok első időpontjait várhatóan már hétfőn bejelentik, hacsak az utolsó pillanatban zajló válságtárgyalásokon nem sikerül megegyezésre jutni a feleknek.

Az európai légiforgalmi irányító testület tisztviselői azonban állítólag „elkerülhetetlennek” minősítették a sztrájkokat, és úgy vélik, hogy nincs kész készenléti terv a probléma megfelelő menedzselésére. Ez rossz hír a nyaralók millióinak, akiket a hét elején már figyelmeztettek, hogy készüljenek fel egy késésekkel és hosszabb repülési időkkel járó „kihívásokkal teli” nyárra, különösen Londonba, Barcelonába, Brüsszelbe, Athénba, Marseille-be és Budapestre.

Az Eurocontrol körülbelül 33 000 járattal számol naponta a következő nyolc hétben – júliusban és augusztusban péntekenként es még egy kicsivel ennél is több járatot jelent. A sztrájkok hatása az előrejelzések szerint “masszív és rendkívül nehezen kezelhető” lesz – állította egy magas rangú iparágbeli forrás.

A vezetőknek írt levelében a Union Syndicale Bruxelles (USB) közlekedési dolgozók szakszervezete további légi irányítók azonnali felvételére szólított fel. Az Eurocontrol – amely naponta több tízezer a pilótáktól és a személyzettől beérkező üzenetet kezel – állítólag 25%-os létszámhiánnyal üzemel, ami 40 dolgozónak felel meg.

A szakszervezet szerint a követeléseik “törvényesek, erősek és igazságosak”. Mindeközben a Ryanair fapados légitársaság ezen a héten bejelentette, hogy több mint 900 járatot töröltek júniusban a légiforgalmi irányítói sztrájkok következtében, amik Franciaországban voltak és amelyek összesen körülbelül 160 000 ember utazását befolyásolták negatívan.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után