Óriási hőhullám Európában: vörös színű hőségriadó, ezreket evakuáltak, és 60C fölötti talajhőmérsékletet is mértek 1

Több ezer embert evakuálni kellett otthonaikból, miközben a tűzoltók azért küzdenek, hogy megfékezzék a spanyol Kanári-szigeteken pusztító erdőtüzet. A tűz szombaton reggel La Palmában kezdődött, és már 4500 hektár földet és legalább egy tucat otthont pusztított el.

Óriási hőhullám Európában: vörös színű hőségriadó, ezreket evakuáltak, és 60C fölötti talajhőmérsékletet is mértek 3

Korábban a hírek szerint több turistát is kórházba szállítottak Athénban, Görögországban, amikor az emberek a hőség közepette tömegesen érkeztek az Akropoliszhoz, még annak ellenére is, hogy a hatóságok dél és kora este között bezárták az emlékmű kapuit a heves hőhullám közepette.

Az előrejelzések szerint a jövő héten Olaszországban a hőmérséklet a 49 fokot is elérhet Pugliában, Szardínia területén és Szicíliában, mivel a Dél-Európát sújtó hőhullám semmi jelét nem mutatja az enyhülésnek. Eközben vörös riasztást adtak ki extrém hőség miatt Olaszország 16 városában, ugyanis a mediterrán országot soha nem látott hőség sújtja.

A talaj hőmérséklete Spanyolország egyes részein pedig meghaladta a 60 fokot az Európán végigsöprő brutális hőhullám közepette, derült ki a műholdas felvételekből. Olyan meleg volt, hogy a perzselő hőmérsékletet pirossal kiemelő hőtérkép egyes területeken még sötétebbre – feketére – váltott.

Óriási hőhullám Európában: vörös színű hőségriadó, ezreket evakuáltak, és 60C fölötti talajhőmérsékletet is mértek 4

A kontinens nagy részén megdőltek a hőmérsékleti rekordok, így Franciaországban, Svájcban, Németországban és Olaszországban is, ahol szerdán ismét 40 fok körüli csúcshőmérsékleteket mértek.

A kánikula ezen a nyáron már egy ember életét is elvette, ezért egészségügyi figyelmeztetések léptek életbe a turisták és a lakosság számára is. A hírek szerint egy 44 éves munkás zebrát festett 40 fokos hőségben az olaszországi Milánó melletti Lodi városában kedd délben, amikor egyszer csak összeesett. Állítólag a nagy hőség miatt vesztette el az eszméletét. Sajnos az életét nem tudták megmenteni.

A Cerberus névre keresztelt magas légnyomású terület halad át a kontinens déli felén. A rendkívüli hőség az előrejelzések szerint körülbelül két hétig tart majd a Földközi-tengeren.

Magyarországon is elképesztő melegek vannak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el július 15-én (szombaton) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerdán) 24.00 óráig az ország egész területére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

Ami pedig Nagy-Britanniát illeti…

A meteorológusok szerint a nyári hőhullám esélye az Egyesült Királyságban a legfrissebb előrejelzések szerint “átlag alatti”. Miközben Dél-Európában 45°C-ot is meghaladja a hőmérséklet, a meteorológiai szolgálat szerint semmi jele annak, hogy a Cerberus hőhullám hamarosan megérkezik az Egyesült Királyságba.

Rachel Ayers, a Met Office munkatársa azonban azt mondta, hogy az e heti változékony körülmények a jövő héten “rendeződnek”. „Az Egyesült Királyságban az átlaghoz közeli vagy valamivel alacsonyabb hőmérséklet várható júliusban” – mondta. Augusztus felé enyhén melegszik majd a hőmérséklet, de még mindig az átlagosnál kicsivel alacsonyabb lehet.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után