Több, mint 1600 fonttal lesz kevesebb pénze átlagosan a Nagy-Britanniában élőknek 2022-ben: itt van, hogy miért 1

Az adóemelések és az ugrásszerűen emelkedő számlák csaknem fél évszázada nem látott csökkenést eredményezhetnek idén a háztartások éves jövedelmében Nagy-Britanniában. Ez pedig azzal fenyeget, hogy az Egyesült Királyság gazdaságának a helyreállási folyamata a járvány és a Brexit okozta válságból újabb hatalmas pofont kap, ami kibillentheti eddigi pályájáról – figyelmeztettek szakértők.

Több, mint 1600 fonttal lesz kevesebb pénze átlagosan a Nagy-Britanniában élőknek 2022-ben: itt van, hogy miért 3

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) legfrissebb számításai szerint egy átlagos, durván 30 000 fontot kereső személy éves fizetése kb. 1660 fonttal fog kevesebbet érni a megélhetési költségek emelkedése, az inflációtól elmaradó bérek és az adóemelések következtében. A tényleges fizetéscsökkentés magában foglalja az NI kb. 250 fontos emelkedését és a durván 150 fonttal több jövedelemadót. A szegényebb háztartások, amelyek jövedelmük nagyobb részét költik olyan alapvető dolgokra, mint pl a villanyszámla, még jobban sújtva lesznek, és várhatóan százezrek kerülhetnek nagyon nehéz anyagi helyzetbe. Az IFS számításai szerint egy olyan valaki, aki évente 15 000 fontot keres, kb. 860 fontos reálbér csökkenésre számíthat.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az 1970-es évek óta a háztartások a rendelkezésre álló jövedelmük legnagyobb csökkenésével kell, hogy most szembenézzenek. A Citizens Advice arra figyelmeztetett, hogy sok ember olyan „kétségbeesett döntések” meghozatalára kényszerülhet, mint hogy élelmiszerre, vagy fűtésre költse a pénzét. „Az áprilisi hónap során a további áremelések miatt a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak majd” – mondta a szervezet egyik vezetője, Morgan Wild.

A háztartások költségvetését többek közt az energiaszámlák áprilisi megugrása fogja „arcon csapni”, amikor a felülvizsgált ársapkaszintet életbe léptetik, és rengeteg olcsóbb, fix tarifán lévő háztartás számlái hirtelen az egekbe fognak szökni.

A gáz- és villamosenergia-költségek brutális megugrása, az ellátási láncok globális zavaraival párosulva számtalan termék árának megemelkedését eredményezte már eddig is, de ez a tendencia tovább fog folytatódni. Ennek következtében az infláció várhatóan akár 8 százalék fölé is emelkedhet idén. Ez egy időben történik majd ráadásul többek közt a National Insurance Contributions (NIC) megemelésével is.

A brit kormányt sokan azzal vádolják, hogy rontja a megélhetési költségek okozta katasztrófát azáltal, hogy rosszul megtervezett adóemeléseket vezet be, amikor az infláció is emelkedik és a bérek sokak számára stagnálnak vagy csak annál jóval lassabb ütemben emelkednek.

A közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy Sunak adóemelési terve egy gyenge gazdaság mellett megfojthatja az Egyesült Királyság törékeny fellendülését, ami viszont alacsonyabb adóbevételeket fog eredményezni.

A Rishi Sunak által októberben bejelentett terv, mely szerint a bérek jövedelemadótól mentes sávját öt évig nem fogják emelni azt jelenti, hogy további 1,5 millió alacsony keresetű ember számíthat rá, hogy extra adóterhek nehezednek majd rájuk a továbbiakban. Ennek hatását ráadásul a vártnál nagyobb infláció tovább fokozza. Az IFS új elemzése szerint emellett a magasabb infláció azt jelenti, hogy az adófizetők kb. 4 milliárd fonttal több jövedelemadót fognak befizetni 2026-ig, mint amennyit a Pénzügyminisztérium előre jelzett.

Az adóemelések csökkenteni fogják a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét és ezzel együtt a fogyasztói keresletet, lelassítva ezáltal a gazdasági növekedést – mondta Carl Emmerson, az IFS igazgatóhelyettese.

Tehát röviden összefoglalva:

  • az infláció rohamosan emelkedik a becslések szerint a 9%-ot is el fogja érni idén
  • a bérek ennél jóval lassabb ütemben emelkednek (átlagosan)
  • a szegényebb réteg számára a támogatások emelkedése is jóval az infláció szintje alatt marad (kb 3%), ami megint csak azt jelenti, hogy ezeknek a reálértéke is csökken
  • emelkedik az NIC, több adót kell fizetni
  • 3.8%-kal nőtt a vonatjegyek ára
  • megugrott az ingatlanok bérleti díja is
  • végül az éves energiaszámlák árplafonja is több mint 50%-kal nő meg az átlag háztartások számára, ráadásul már most azt rebesgetik, hogy rövidesen még ennél is vagy 800 fonttal magasabbra lőhet ki egy átlag család éves villanyszámlája
  • mindeközben munkaerőhiány van az ország számos szektorában, a brexit miatt pedig akadozik az import az EU irányából ami további áremelkedésekhez vezet

Az életszínvonalat tovább rontják az elszálló lakásárak, amelyet részben a tavalyi bélyegilleték-csökkentés okoz. Az Egyesült Királyságban az átlagos lakásárak 9,8 százalékkal emelkedtek 2021-ben, ami rengeteg embernek nehezíti meg a dolgát, hogy saját ingatlanra tegyen szert. Ez az egész kevesebb pénzt jelent a háztartásoknak, kevesebb bevételt a világjárványból kilábalóban levő vállalkozásoknak, és potenciálisan alacsonyabb adóbevételt a kormánynak. A New Economics Foundation szerint jelenleg mintegy 21,4 millió ember él a társadalmilag elfogadható életszínvonal alatt. Az NEF ráadásul arra számít, hogy a reálbérek 2028 végéig nem térnek vissza a 2008-as szintre.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után