Az utóbbi évtizedek legdurvább életszínvonal csökkenése jön a Nagy-Britanniában élők számára 1

Boris Johnson kormányának fel kell készítenie a brit lakosságot az életszínvonal „hosszú távú romlására” – figyelmeztetett a védelmi vezérkari főnök volt helyettese. Jonathan Shaw tábornok azt mondta, hogy az Egyesült Királyság továbbra is „rossz hozzáállást” tanúsít az orosz ukrán háború által kiváltott geopolitikai eltolódás mértékével kapcsolatban.

Az utóbbi évtizedek legdurvább életszínvonal csökkenése jön a Nagy-Britanniában élők számára 3

„Pszichológiailag fel kell készítenünk a népünket az életszínvonal hosszú távú romlására és az Oroszországgal való hosszú távú konfrontációra. Nem tűnik úgy, hogy elkezdtük volna ilyen nehézségekre megfelelően felkészíteni lakosságunkat.” – mondta Shaw az LBC-nek. A fegyveres erők egyik volt vezetője szerint Nagy-Britannia életszínvonala „sokkal rosszabb lesz” az Oroszországgal vívott újabb hidegháború miatt.

Shaw tábornok azt mondta, hogy nem hallott eleget Rishi Sunak pénzügyminiszter tavaszi költségvetésében a ránk váró fájdalmakról. A legfrissebb hírek szerint ugyanakkor Sunak állítólag új adó-visszatérítést fontolgat a családok további támogatása gyanánt, miután a tavaszi mini költségvetés nem enyhítette a megélhetési költségekkel kapcsolatos növekvő félelmeket.

„A nagy tervek és elképzelések megvannak, hogy megszabaduljunk az oroszországi búzától és olajtól való függéstől, de azt is tudni kell, hogy az oda való eljutás rendkívül fájdalmas lesz. A humanitárius aggodalmakat és az emberek szenvedését emeljük ki mindig, mert ez jól hangzik a TV-ben  – de a valóság az, hogy ez ennél sokkal komolyabb.”

„Évek óta a gazdaságra fektetjük a hangsúlyt, és mindenféle üzleteket kötünk mindenkivel. Ez természetesen valóban befolyásolja is az életminőségünket, hogy milyen olcsón jutunk üzemanyaghoz, vagy mennyire elérhetőek bizonyos szolgáltatások, stb. Most az orosz invázió miatt viszont úgy döntöttünk, hogy a geopolitikát helyezzük előtérbe a gazdaság rovására, viszont ennek ára van és ezt mindenkinek egyértelműen a tudtára kell adni.” – figyelmeztetett Shaw.

Nagy-Britannia az 1950-es évek óta a legnagyobb életszínvonal-zuhanás felé tart tehát, annak ellenére, hogy a mini-költségvetésben Rishi Sunak pénzügyminiszter 330 fonttal csökkentette egy átlag alkalmazott éves társadalombiztosítását, és 5 pennyvel csökkentette az üzemanyag adóját. Sokak szerint azonban nem tett szinte semmit a legszegényebb rétegért, akiknél a támogatások és a fizetések emelkedése is jóval elmarad az infláció mértékéhez viszonyítva, ami a becslések szerint a 9%-ot is el fogja érni idén.

Martin Lewis, aki a Money Saving Expert weboldalt üzemelteti, azt mondta, hogy „leesett az álla”, amikor meghallotta a kancellár „korlátozott” energiával kapcsolatos intézkedését, és hozzátette: „Ez nem fogja érinteni a háztartások többségét, akik várhatóan átlagosan évi 1300 GBP-os növekedést fognak tapasztalni jövő októberre az idei számlákhoz viszonyítva.”

A kormány hivatalos előrejelzője, a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) szerint az emelkedő árak hatására a 2022-2023-as évben 2,2 százalékkal csökken a háztartások egy főre jutó rendelkezésre álló reáljövedelme, ami a legnagyobb éves csökkenés az 50-es évek óta, mióta a statisztikai hivatal rögzíti az adatokat. Az OBR szerint a teljes adókivetés mértéke, ami a 2019-20-as évben a GDP 33 százaléka volt, az a 2026-27-es évre 36,3 százalékra emelkedik majd, ami az 1940-es évek óta a legmagasabb szint. Az OBR adatai szerint Sunak pénzügyminiszteri tevékenységének együttes hatása azt jelenti, hogy a briteknek összesen 43,8 milliárd fonttal kell majd több adót fizetniük a 2024-25-ös évben.

Az Institute for Fiscal Studies azt nyilatkozta, hogy a Sunak által bevezetett változtatások összhatása azt fogja eredményezni, hogy 2025-re szinte minden munkavállaló több adót fog fizetni a keresete után. Sunak „egyik kezével adott, abból amit a másikkal korábban elvett” – mondta az IFS. Paul Johnson, az IFS igazgatója elmondta, hogy Sunak úr változtatásai „kevésbé méltányossá és kevésbé hatékonnyá teszik az adórendszert”, növelve a szakadékot a magas adójú munkajövedelem és az alacsonyabb adójú nyugdíjak között. De elmondása szerint a legfontosabb az az, hogy a pénzügyminiszter „semmi többet nem tett a segítségre szorulók, a legszegényebbek érdekében, csak adott egy kis plusz pénzt, amelyet a helyi hatóságok saját belátásuk szerint oszthatnak szét”.

Mivel a fizetések várhatóan elmaradnak a szárnyaló infláció mögött, az IFS számításai szerint 2027-re az átlagbérek mai árakon számolva várhatóan elérik a 31 400 GBP-t, ami körülbelül 11 000 fonttal lesz alacsonyabb, mint akkor lett volna, ha a 2008-as pénzügyi összeomlás előtti tendenciák folytatódtak volna.

Ha ez nem lenne elég, a legfrissebb becslés szerint az energia árak alakulását illetően, amely az első az ukrán orosz invázió óta, az OBR most arra számít, hogy az energiaszámlák árplafonja (az átlagos háztartás számára) októberben további 830 fonttal fog emelkedni éves szinten.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után