Miért drágul a gáz- és villany Nagy-Britanniában – a villanyszámlák drasztikus emelkedésének okai egyszerűen, érthetően 1

Az Egyesült Királyság energiaár-plafonját, vagyis azt a maximális összeget, amelyet egy energiaszolgáltató évente felszámíthat egy átlagos fogyasztónak az általa felhasznált áram- és gázmennyiségért, nemrég felülvizsgálták, és 54 százalékkal megemelték, ami azt jelenti, hogy tavasszal meredeken meg fognak ugrani a háztartások számlái.

Miért drágul a gáz- és villany Nagy-Britanniában – a villanyszámlák drasztikus emelkedésének okai egyszerűen, érthetően 3

Április 1-jétől a felső határ évi 1277 GBP-ről 1971 GBP-ra emelkedik egy átlagos háztartásban. Ez évi 693 GBP-os növekedést jelent egy átlagos család / háztartás számára. A Prepayment meter-es ügyfelek 708 GBP-os növekedést tapasztalnak majd éves szinten, nekik ugyanis 1309 GBP-ről 2017 GBP-ra emelkedik az éves maximum.

Jonathan Brearley, az Ofgem energiaszabályozó vezérigazgatója a következőket mondta: „Az Ofgem gondoskodni fog arról, hogy az energiavállalatok minden lehetséges módon támogassák az arra rászoruló ügyfeleiket.”

A legutóbbi, 2021. augusztus 6-i felülvizsgálat is 12 százalékos, azaz 139 font emelkedést jelentett a hat hónappal korábbihoz képest, de ez a legújabb fejlemény még több rossz hírt jelent fogyasztók milliói számára, miközben a megélhetési költségek már így is elképesztő sebességgel emelkednek, és az infláció várhatóan még tovább fog emelkedni a jelenlegi 5,4 százalékról várhatóan több mint 7 százalékra. Pénzügyi segítség nélkül az előrejelzések szerint összesen 6 millió ember kerülhet így olyan helyzetbe, hogy gondot fog jelenteni otthona fűtésének és áramellátásának megoldása.

A pénzügyminiszter több támogatási, pénz visszaigénylési lehetőséget jelentett be a számlák okozta terhek csökkentésére, ami összesen 350 font támogatást jelent majd családok millióinak.

Eddig 28 energiaszolgáltató ment tönkre a szigetországban a kialakult energiaválság következtében, és akik még megmaradtak, azok is egyre hangosabban követelik a kormánytól, hogy tegyen valamit, de sürgősen.

Az energia drágulásának oka a világ nagykereskedelmi gázárainak emelkedése, ami 2021-ben kezdődött, és amelyet részben a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés gyors üteme okozott. A járvány és a lockdownok alatt ugyanis globális szinten rettentően leesett energiafogyasztás, mivel a vállalkozások tömegesen leálltak és a közlekedés és szállítás is drasztikus mértékben visszaesett.

A fellendülés következtében a kereslet ennek megfelelően megugrott, és a 2020/21-es északi féltekén átélt hideg tél és az azt követő meleg nyár tovább nehezítette a globális energiaellátást Ázsiában, különösen Kínában, ahol a klímaberendezések iránti kereslet drasztikusan megnőtt a nyári hőség miatt.

A viszonylag szélcsendes nyár Európában és az aszály Brazíliában azt is jelentette, hogy megújuló energia mennyisége mindezzel párhuzamosan alacsonyabb volt a vártnál. Az orosz gázipari óriás, a Gazprom, miközben továbbra is betartotta hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, a piaci ingadozások elleni védekezés érdekében nem volt hajlandó a szokásos mértékben feltölteni európai tárolóhelyeit, és a hollandiai groningeni mezők fokozatos bezárása is éreztette hatását.

Végül a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint: „A Covid-19-járvány miatt bizonyos [infrastruktúra]-karbantartási munkákat 2020-tól 2021-re toltak el, ami a kereslet fellendülése idején tovább nehezítette a fogyasztók kiszolgálását. A hatás különösen az Egyesült Királyságban és Norvégiában volt érezhető. Emellett az LNG nem tervezett leállásai, az előre nem látható javítási munkák és egyes projektek késései mind tovább rontották a helyzetet a globális gázpiacon.”

Ezen tényezők együttes eredményeként a nagykereskedelmi gázárak 2021 januárja óta 250 százalékkal, és csak augusztusban 70 százalékkal emelkedtek. Az Egyesült Királyságot mindez különösen súlyosan érintette, mivel a brit otthonok 85 százaléka gáz központi fűtéssel működik, és az ország emellett nem rendelkezik elegendő tárolási kapacitással a készletek megtartásához.

Ahogy az Ofgem is tette, Martin Lewis is azt tanácsolta ITV-műsora nézőinek, hogy beszéljenek a szolgáltatójukkal a lehetséges részletfizetési tervekről, és azt javasolta a háztartásoknak, hogy nézzék meg, jogosultak-e a kormány által biztosított Warm Home Discount-ra vagy a Winter Fuel Payment-re, és ne próbáljanak meg szolgáltatót váltani vagy jobb ajánlatot keresni, mert jelenleg egyszerűen nem fog ilyet találni senki.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után