A brit energiaszolgáltatók rengeteg embernek még az árplafon emelkedésénél is többel növelik az energiaszámláit 1

A Money Saving Expert alapítója, Martin Lewis szerint “aggasztó” azon vállalatok cégpolitikája, amelyek még az áprilisi 54%-os növekedésen túl is emelik a direct debit (csoportos beszedési megbízások) díját.

A brit energiaszolgáltatók rengeteg embernek még az árplafon emelkedésénél is többel növelik az energiaszámláit 3

A parlamenti képviselők meggyőződése, hogy a felügyelő szervnek le kellene csapnia az energiavállalatok széles körben elterjedt gyakorlatára, amely szerint az árplafon-emeléshez képest aránytalanul növelik az ügyfelek direct debit díjait. Az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Bizottságnak (Business, Energy and Industrial Strategy Committee BEIS) Martin Lewis azt mondta: „Nincs megalapozott indok arra, hogy megduplázzák valakinek a direct debit díját, ha hiteltartozása van, és az árplafon ráadásul eközben 54%-kal emelkedik.

„Ez matematikailag sem helytálló, és ez a licencfeltételeket is megsérti. Nagyon aggódom amiatt, hogy számos cég a pénzforgalmi helyzetének javítása érdekében ügyfelei kárára tesz lépéseket, és szeretném, ha a felügyeleti szerv ezt a gyakorlatot jelentősen visszaszorítaná.”

Majd hozzátette: „Fontos emlékezni arra, hogy a piacon már nincs verseny. Ez nem piac… senki sem tud váltani.”

Arra a kérdésre, hogy mondjon példákat azokra a cégekre, amelyek ezt teszik, Mr. Lewis ezt válaszolta: „Bárki, aki rendelkezik engedéllyel. Ez egy, az egész piacra kiterjedő dolog. A vállalatok ebben az ármódosításban egy lehetőséget látnak arra, hogy visszanyerjenek valamennyit az eddig elkönyvelt veszteségekből. Minden cégnél ez az általános stratégia. A fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük. Jelenleg a húzd meg-ereszd-meg játék úgy tűnik túl nagyra nőtt. Fel kell lépnünk, és sokkal keményebbnek kell lennünk azokkal a cégekkel, amelyek ezt teszik.”

Mr. Lewis korábban azt mondta a bizottságnak, hogy a kormány jelenlegi intézkedéscsomagja, amely a legalacsonyabb jövedelműeket segíti az energiaszámla-emelések kezelésében, „nem elég”, és hozzátette, hogy „több pénzt kell adni nekik”. Ez ennyire egyszerű. Majd hozzátette: „Ez egy versenypiac alapú rendszer, és most nincs se piac, se verseny. A piac eltűnt, és már azt sem tudom, hogy visszajön-e – remélem, visszajön.”

Azt mondta, hogy egy egészségesen működő piacgazdaságban kell hogy legyen egy szociális tarifa, amely megvédi a kiszolgáltatottakat, akik nem tudnak részt venni a piaci versenyben, de ez jelen állás szerint nem igazán valósul meg.  

Gillian Cooper, a Citizens Advice energiapolitikáért felelős vezetője azt is elmondta a bizottságnak, hogy a kormány jelenlegi energiaszámla-támogatási intézkedései „nem elegendőek az előttünk álló válság mértékéhez viszonyítva”, hozzátéve, hogy: „El kell ismernünk, hogy több millió olyan háztartás van, amelyek egyszerűen képtelenek megbirkózni az idén várható energiaszámla-növekedéssel. További támogatás nélkül olyan válság felé robogunk, amelyben a lakosság jelentős része nem engedheti meg magának, hogy otthonában biztonságban és melegben tartózkodjon.” – nyilatkozta.

„Ez meg fogja emelni az egyéb közszolgáltatások költségeit, mert ha hideg otthonban élnek az emberek, nagyobb valószínűséggel lesznek rosszabb egészségügyi állapotban, és ez megnöveli az NHS szolgáltatásokkal szembeni igényeket. Fűtetlen otthonokban élő gyerekek nem tudnak megfelelően fejlődni, és nehezen tudnak koncentrálni az iskolában. Szükség van tehát arra, hogy a kormány több támogatást nyújtson a válság leküzdésére.    Forrás  Szerző: Válóczi Andrea

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után