villanyszámla anglia

Közel 30%-kal ugorhat meg az energiaszámla háztartások milliói számára tavasszal, miután a földgáz ára új rekordszintre emelkedett szerdán. Ráadásul a szakértők szerint még csak most jön majd „a java”.

villanyszámla anglia

A szakértők most azt prognosztizálják, hogy az energiaár felső határának, amely meghatározza a szállítók gázért és áramért fizetendő maximumát, további 400 fonttal kell emelkednie, amikor az Ofgem februárban majd újra felülvizsgálja azt. Az új árplafon ez esetben áprilistól lépne érvénybe. Ez azt jelentené, hogy a gáz és a villamos energia költsége egy átlagos háztartásban durván évi 1660 fontra emelkedne.

Ez a példátlan, közel 30%-os ugrás ráadásul a legutóbbi, október 1-jén hatályba lépett, 12 százalékos ársapka emelés tetejébe jönne. Egyes becslések szerint már így is több mint 3 millió olyan család lesz az országban, ahol télen nem fogják tudni rendesen, állandóan fűteni a lakást.

Azokra a háztartásokra, amelyek fix tarifán vannak, nem vonatkozik az árplafon így amikor a szerződésük lejár, a számláik brutális mértékben meg fognak ugrani. Ráadásul az energia árak mellett egyre több élelmiszer ára is megemelkedett, és az üzemanyagé is, köszönhetően az országot sújtó teherautó sofőr hiánynak.

Mindezzel párhuzamosan Boris Johnson arról beszélt a tory-párti konferencián, hogy egy magas bérezésű, magasan képzett gazdaságot/társadalmat akar létrehozni, és mindezt pont azon a napon, amikor a legszegényebb családok millióitól vettek el évi 1040 fontot, mert a kormány heti húsz fonttal csökkentette az Universal Credit-et.

Boris Johnson tegnapi beszéde: 7 állítása, ami hazugság, és ami ezzel szemben a valóság…

A Munkáspárt azzal érvelt, hogy amellett, hogy a háztartások millióit taszítják még mélyebb szegénységbe, a 6 milliárd fontos támogatás csökkentés az Egyesült Királyságnak a gazdasági fellendülését is pofán fogja vágni, mert a pénzt pont azoknak a kezéből veszik ki, akik azt valószínűleg az utolsó fillérig elköltenék.

A Cornwall Insight energetikai tanácsadó azt jósolta nemrégiben, hogy a plafon csaknem 30%-kal, 1660 fontra emelkedik az energia nagykereskedelmi árának alakulása alapján. A Pantheon Macroeconomics szintén hasonló 33 százalékos növekedést jósolt.

Várhatóan még több energiacég fog tönkremenni, mert nem tudják tartani a lépést a rekord magasságokba törő nagykereskedelmi gázárakkal, aminek a költségét nem tudják teljes mértékben áthárítani a fogyasztókra. A bebukott cégek ügyfeleinek azt tanácsolják, hogy ne váltsanak, mert úgy magasabb árakkal szembesülnek. Az Ofgem minden ilyen ügyfelet át fog rakni más szolgáltatókhoz.    Forrás

Megosztás