universal credit támogatás

A Universal Credit támogatás heti 20 fontos emelését, amelyet a járvány idején az alacsony jövedelműek támogatására vezettek be, most visszavonják Nagy-Britanniában. A brit kormány szerint a magasabb bérek, és nem pedig az adófizetők által finanszírozott juttatások emelkedése lesz a jobb megoldás, ahogy az ország fokozatosan kezd helyreállni a Covid korlátozásokból. Ugyanakkor továbbra is számos képviselő van azon az állásponton, hogy a Universal Credit így kellene hogy maradjon, és nem szabadna visszavágni.

universal credit támogatás

A járványra adott válaszként ideiglenesen 20 fontos emelést vezettek be a UC esetében. A program most október 6-án viszont hivatalosan is véget ér. Természetesen, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor mindenkinek akkor ér majd véget, amikor az adott személy számára a következő kifizetés megtörténik.

Mennyire jelentős ez a csökkenés?

A 25 éven aluli egyedülálló személyek juttatása heti 79 fontról 59 fontra csökken. Ez nagyjából 25%-ot jelent. Egy pár esetében, ahol mindketten 25 évesek vagy idősebbek, ez úgy néz ki, hogy a juttatásuk heti 137 fontról 117 fontra csökken vissza, ami azt jelenti, hogy nagyjából 15%-kal fognak kevesebbet kapni. A Universal Credit összege viszont a bérek emelkedésével tovább csökken, vagyis így egy heti 20 fontos béremelés nem pótolja a támogatás csökkenésének mértékét.

Miért fontos és megkérdőjelezett az időzítés?

A Universal Credit csökkentése sajnos pont egybeesik a megélhetési költségek emelkedésével. A Bank of England előrejelzése szerint az infláció 4% fölé fog emelkedni a következő hónapokban. Ezt a tempót viszont nem valószínű, hogy a gazdaság számos ágazatában a bérek növekedése tartani tudja majd.

Emelkedni fognak az energia árak, ami miatt a villanyszámlákon is nagyobb számok lesznek megfigyelhetők, sőt emellett pont a téli időszak következik. Emelkedtek az üzemanyag árak és az élelmiszer árak is, sőt sajnos a készletek is fogytán vannak az utóbbi időben a polcokon és a benzinkutakon a Brexitnek és a teherautó sofőr hiánynak köszönhetően. Kwasi Kwarteng miniszter elismerte, hogy sok embernek valószínűleg “nagyon nehéz téllel” kell idén szembenéznie.

Hány embert érint?

A Universal Credit-et jelenleg több mint 5,8 millió ember igényli Angliában, Skóciában és Walesben összesen. Közel 40%-uk dolgozik a hivatalos adatok szerint. A Citizens Advice jótékonysági szervezet arra figyelmeztetett, hogy a támogatást igénylőknek nagyjából a harmada el fog adósodni, miután lecsökkentik a UC összegét. A kormány megvédte álláspontját. Azt mondja, hogy a 20 fontos emelést eredetileg is csak ideiglenesnek szánták, és hogy a munkába való visszatérés a legjobb módja a szegénység elkerülésének.

Bővebb infó a Universal Credit támogatásról

Milyen egyéb támogatások elérhetőek?

A munkájukat elvesztők igényelni tudják az új típusú jobseeker’s allowance-et (JSA). Ez heti 59,20 font, ha 25 év alatti az illető, vagy heti 74,70 font, ha 25 éves vagy annál idősebb. Ezt legfeljebb hat hónapig kaphatjuk, és a bankszámlánkra utalják.       Forrás