katonaság üzemanyag válság Nagy-Britannia

Bejelentették, hogy hétfőtől a hadsereg is besegít a szigetországban az üzemanyag benzinkutakhoz való eljuttatásában, mert a helyzet nem javul olyan ütemben, ahogy kellene, és továbbra is rengeteg benzinkút áll üresen, és a kutaknál várakozó kocsisorok sem lettek sokkal rövidebbek.

katonaság üzemanyag válság Nagy-Britannia

Csaknem 200 katona vett részt egy speciális képzésen, hogy segíteni tudjanak a benzinkutaknál kialakult kaotikus állapotok enyhítésében Nagy-Britanniában, az üres töltőállomások feltöltésével a nagy teherautó sofőr hiány közepette. A benzinkutak nagyjából egy hete kezdtek egyre nagyobb arányban kiürülni, amit az ennek a hírnek a hallatán kialakult pánik üzemanyag vásárlás tovább fokozott.

A kormány hivatalos álláspontja az, hogy a helyzet már kezd stabilizálódni, azonban egyes források szerint a parlament falain belül a legtöbben „rémálomnak” minősítik a kialakult állapotokat. A teherautó sofőrök hiánya egyébként nem csak az üzemanyag szállítás terén okoz komoly gondokat, ugyanis a szupermarket láncok polcain is egyre több termék van kifogyóban.

A brit kormány pénteken bejelentette, hogy első körben 300 tartálykocsi vezetőt tudnak az Egyesült Királyságba behívni a tengerentúlról azonnali kezdéssel. Eközben 4700 további vízum érvényességét, amelyet külföldi élelmiszer fuvarozóknak szánnak, meghosszabbítanak és az eredetileg meghirdetett három hónap helyett október végétől február végéig lesznek érvényesek.

A korábban vagy jelenleg is a szigetországban dolgozó EUs kamionsofőrök közül többen is kitálaltak a téma kapcsán…

Ennyit keresnek a teherautó sofőrök Nagy-Britanniában

A miniszterek szerint az üzemanyag iránti kereslet stabilizálódott, és most már többet szállítanak a kutakhoz országos szinten, mint amennyit eladnak, de az ország egyes részei még mindig kihívásokkal néznek szembe.

A tervezett 5000 kamionsofőr mellett 5500 gyári munkást is be akarnak hívni a brit baromfi feldolgozó üzemekbe, hogy karácsonyra legyen elég pulyka a szupermarketek polcain. Ők a legfrissebb értesülések szerint, egészen december 31-ig maradhatnak az országban az ideiglenes vízumok segítségével.

Sir Keir Starmer a munkáspárt vezetője azt nyilatkozta, hogy az ideiglenes vízumrendszer még „hetekig” biztosan nem fog működni, és azt is hozzátette, hogy a miniszterelnöknek szükség esetén össze kellene hívnia a Parlamentet, hogy megsürgesse a jogszabályok megszavazását annak biztosítása érdekében, hogy a polcok karácsonyra biztosan teljesen fel legyenek töltve.        Forrás

Megosztás