Kiderült, ki lehet az új miniszterelnök, ha Boris Johnson távozik a lockdown bulis botrány miatt 1

Rishi Sunak, brit pénzügy miniszter megszilárdította pozícióját Boris Johnson utódjaként, amennyiben a tory parlamenti képviselők távozásra kényszerítik Mr. Johnsont a Partygate-botrány miatt – derült ki egy ma közzétett közvélemény-kutatásból.

Kiderült, ki lehet az új miniszterelnök, ha Boris Johnson távozik a lockdown bulis botrány miatt 3

A The Standard számára készült exkluzív Ipsos MORI felmérés szerint a lakosság 32 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzügyminiszter rendelkezik azokkal a képességekkel, ami ahhoz kell, hogy jó miniszterelnök legyen – ez durván négy százalékpontos ugrás a legutóbbi, novemberi közvélemény-kutatás óta. Emellett közel 10 ponttal több, mint Johnson jelenlegi megítélése, akivel szemben a Nagy-Britanniában élők elégedettsége rekord alacsony szintre zuhant. Ez köszönhető a lockdown bulis botrányoknak, amikről szinte minden héten derülnek ki újabb és újabb kínos részletek, és annak, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a miniszterelnök nem a megfelelő irányba kormányozza az országot és a saját pártját sem képes megfelelő mértékben összetartani.

A pénzügyminiszter így egy szintre emelkedett és kicsit meg is előzte a munkáspárt vezetőjét, Sir Keir Starmert is, aki 31 százalékon áll, és szintén nőtt a támogatottsága, miközben a miniszterelnök több fronton is problémákkal küzd.

A konzervatív szavazók körében Mr. Sunak még nagyobb támogatottságot élvez, mivel durván 50%-uk azt mondja, hogy jó miniszterelnök lenne – bár a miniszterelnök azért továbbra is egyértelmű előnyt élvez a tory képviselők között, hiszen kétharmaduk azért továbbra is azt állítja, hogy megvan benne, ami kell az ország vezetéséhez.

Gideon Skinner, az Ipsos MORI politikai kutatási részlegének vezetője így foglalta össze: „Miközben Boris Johnson a szavazók körében az eddigi legalacsonyabb pontszámot érte el miniszterelnökként, a közvélemény Rishi Sunakot látja a legnagyobb potenciállal rendelkező alternatívának a kormánypárt tagjai közül.”

Eközben a pénzügyminisztert és a miniszterelnököt is rengetegen szólították fel, hogy gondolják újra azokat a terveket, amelyek szerint áprilisban 1,25 százalékponttal emelnék az NI-t. Vasárnap Sunak és a miniszterelnök egy közös cikkükben azt írták, hogy muszáj meghúzniuk ezt a lépést. Egyes tory képviselők arra is sürgették a pénzügyminisztert, hogy tegyen többet a megélhetési költségek válságával küzdő háztartások megsegítése érdekében, mert az infláció ugrásszerűen emelkedik, és az energiaszámlák áprilisban szintén meredeken emelkedni fognak, amikor az energiaárak felső határát várhatóan vagy 50%-kal emelni fogják, ami egymagában több száz fonttal emelheti a háztartások éves kiadásait.

Sunak azonban azt mondta, hogy az ország államháztartását újra egyenesbe kell hozni, miután a Pénzügyminisztérium több mint 400 milliárd fontot költött el pluszban a munkavállalók és a vállalatok támogatására a Covid-19 világjárvány ideje alatt.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutatása szerint Sunak tehát egyértelmű előnnyel rendelkezik riválisai előtt, és közel 10 pont különbség van közte és Sajid Javid egészségügyi miniszter között, akinek saját értékelése amúgy szintén nőtt három ponttal, és így 23 százalékra emelkedett az Ipsos MORI utolsó, novemberi felmérése óta. Jeremy Hunt, a volt külügyminiszter, a harmadik helyen áll, és a közvélemény 16 százaléka szerint lenne alkalmas a miniszterelnöki pozícióra. Liz Truss jelenlegi külügyminiszter 13 százalékon, Nadhim Zahawi oktatási miniszter 12 százalékon, Michael Gove pedig kilenc százalékon áll.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után