Így alakul az infláció, a fizetések, a munkahelyek száma és a munkanélküliség Nagy-Britanniában (friss adatok) 1

Az infláció értéke Nagy-Britanniában decemberben 5,4 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 30 év legmagasabb szintjét érte el. Eközben csökkent a munkanélküliség, viszont ezzel párhuzamosan a reálbérek is, annak ellenére, hogy a jelek szerint csökkent a munkaadók aggodalma az Omicron variánssal kapcsolatban.

Így alakul az infláció, a fizetések, a munkahelyek száma és a munkanélküliség Nagy-Britanniában (friss adatok) 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árindex inflációja decemberben 5,4 százalékra nőtt a novemberi 5,1 százalékról – ez a legmagasabb érték 1992 márciusa óta, amikor is 7,1 százalékon állt. A legtöbb közgazdász 5,2 százalékos inflációt jósolt decemberre. Az ONS szerint az inflációt az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árának emelkedése növelte, de emellett az éttermek és szállodák, a bútorok és háztartási cikkek, valamint a ruházati cikkek és lábbelik költségei is emelkedtek.

A háztartások büdzséje eközben egyre zsugorodik országszerte, mivel a gáz- és villamosenergia árak is elképesztő mértékben emelkednek. A Bank of England előrejelzése szerint az infláció áprilisban el fogja érni a 6 százalékot.

Az átlagbérek – az inflációt is figyelembe véve – 2020 júliusa óta először csökkentek novemberben, miközben egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a magas infláció és a megugrott energiaszámlák. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint bár az átlagos fizetés éves szinten 3,5%-kal nőtt a novemberig tartó 12 hónap alatt, az infláció ugrásszerű emelkedése miatt a munkavállalók reálbére csökkent, vagyis a fizetésük kevesebb dolog megvásárlására elegendő, méghozzá a becslések szerint durván 1.6%-kal.

Mindezek ellenére a munkaerőpiacon viszont fellendülés tapasztalható, és a járványhelyzet ellenére egyre több a betöltésre váró munkahely a szigetországban. A HMRC adatai szerint az Egyesült Királyságban a foglalkoztatottak száma 184 000-rel, összesen 29,5 millióra nőtt az elmúlt hónap során, ami 409 000-rel több a járvány előtti szinthez képest. Ugyanakkor a gazdaságban tapasztalható munkaerőhiányt tükrözi, hogy az üres álláshelyek száma a legtöbb iparágban a decemberig tartó három hónap során még így is rekordszintre, 1,2 millióra emelkedett.

A szakértők szerint vannak arra utaló jelek, hogy Nagy-Britannia kilábalóban van a Covid-19-ből, pl. a magas foglalkoztatási szint is erre utal, de az életszínvonal csökkenése / stagnálása várhatóan még így is folytatódni fog 2022-ben.

Rishi Sunak pénzügyminiszter az egyik legutóbbi nyilatkozatában ezt mondta: „Megértem az emberekre nehezedő nyomást a növekvő megélhetési költségek miatt, és továbbra is meghallgatjuk az emberek aggodalmait, ahogyan azt a járvány során is  végig megtettük. Ebben a pénzügyi évben és a következőben mintegy 12 milliárd GBP értékben nyújtunk támogatást a családok megélhetési költségeinek csökkentésére.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után