boris johnson üzemanyag válság UK

A katonaság megkezdte az üzemanyagkészletek szállításához szükséges képzés elvégzését, mindeközben Boris Johnson, brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy megkezdték az előkészületeket annak érdekében, hogy az ünnepek, és a téli hónapok ne kerüljenek veszélybe az üzemanyag hiány miatt.

boris johnson üzemanyag válság UK

A miniszterelnök a legutóbbi beszédében azt állította, hogy a helyzet a benzinkutaknál már elkezdett helyreállni, és lassan „stabilizálódik”. Arra kérte ugyanakkor a közlekedőket, hogy ne tankoljanak többet annál, mint amennyit máskor szoktak. A katonaság egyelőre 150 tehergépjármű sofőrt helyezett készenlétbe, ami hivatalosan is jóvá lett hagyva, vagyis megkezdődhet a kiképzésük.

A brit Honvédelmi Minisztérium illetékesei együtt dolgoznak az iparág vezetőivel azon, hogy megállapítsák, hogy a katonaság által biztosított sofőrök az ország melyik régiójában segédkezzenek az üzemanyag szállítással.

„Most már kezdjük látni a helyzet javulását, az ipar vezetőinek irányából olyan hírek érkeznek, hogy az üzemanyagszállítmány a megszokott módon és rendszerességgel érkezik a legtöbb kúthoz. És én így csak annyit szeretnék most kérni mindenkitől, hogy mindent csináljunk úgy, ahogy eddig, annyit tankoljunk csak, mint eddig, és csak akkor ha már tényleg szükséges, és akkor meglátjátok, hogy a dolgok szépen elkezdenek javulni.”

„Azt szeretnénk elérni, hogy minden előkészület meglegyen ahhoz, hogy a karácsonyi időszakot és a következő év elejét is gond nélkül tudjuk menedzselni, és itt nemcsak a benzinkutakhoz való üzemanyag szállításról beszélek, hanem az ellátási lánc többi részéről is.” – magyarázta Mr. Johnson.

A napok óta tartó káosz után, értve ezalatt a hosszú, kígyózó sorokat és az üres benzinkutakat, a miniszterelnök azt mondta, megérti a sofőrök csalódottságát, és frusztráltságát, hogy milyen idegölő dolog lett a tankolás.

Sir Keir Starmer, a munkáspárt vezetője azzal vádolta a kormányt, hogy az üzemanyag válság kezelése kapcsán mutatott inkompetens viselkedés miatt alakult ki ez az országos méretű káosz Nagy-Britanniában. A Munkáspárt vezetője szerint a fuvarozási ágazat „elképesztően frusztrált” amiatt, hogy a miniszterek nem képesek egy egyértelmű tervet felmutatni a problémák enyhítésére.

Mr. Johnson elutasította az egészségügyi dolgozóknak az üzemanyaghoz való elsőbbségi hozzáférést biztosító javaslatot, mondván, hogy mivel a helyzet már enyhül, ez teljesen szükségtelen. Miután a kormány bejelentette, hogy 5000 ideiglenes vízumot ad ki a külföldi teherautó sofőröknek a munkaerőhiány enyhítése érdekében, a miniszterelnök elutasította azt a javaslatot is, hogy adjanak vízumot további külföldi dolgozóknak is a krízis enyhítésére.

„Egyáltalán nem gondolnám, hogy az országban élő emberek azt szeretnék, hogy minden egyes problémánkat úgy oldjunk meg, hogy még több külföldi bevándorlót hívunk be…” – mondta a miniszterelnök.       Forrás

Megosztás