külföldi utazás karantén vörös lista

A legfrissebb értesülések szerint hamarosan egy újabb enyhítés következik Nagy-Britanniában, az utazási korlátozásokat illetően, amelynek köszönhetően rengeteg újabb országba tudunk majd könnyebben utazni, ugyanis a tervek szerint a „vörös listáról” rengeteg ország le fog kerülni.

külföldi utazás karantén vörös lista

Jelenleg 54 nemzet szerepel az utazási „vörös listán”, amely országokból a szigetországba visszatérve szigorú karanténszabályokat és elképesztően magas költségeket dobnak az ember nyakába, mondván, hogy a listán szereplő országok járvány szempontból nagyon kockázatosnak minősülnek. A listát a tervek szerint továbbra is háromhetente frissítik, és a következő ilyen jellegű módosítás október 7-én lesz esedékes.

A brit kormány a hírek szerint azt tervezi, hogy a listát a jövő héten sokkal karcsúbbra szabják, és többek közt olyan országok mint Dél-Afrika, Brazília vagy Mexikó is várhatóan lekerülnek róla – írja a Sunday Telegraph. Az egyik nem hivatalos Whitehall-i hírforrás ezt mondta:

„Arra számítunk, hogy a vörös listán lévő országok száma jelentős mértékben fog csökkenni. Olyannyira, hogy lehet, hogy mindössze 9 ország marad csak rajta (az 54-ből).” Ezt követően egy másik forrás is megerősítette, hogy „a vörös listát drasztikus mértékben meg fogják vagdosni”.

A vörös listán szereplő országokból Nagy-Britanniába visszatérő személyekre továbbra is 10 nap karantén vár egy a kormány által kijelölt karantén hotelben, amely több ezer fontos extra költséget jelent fejenként, a tesztekről nem is beszélve. Az utazási szabályok legfrissebb módosításait a jelzőlámpa rendszer átalakulásával itt találjátok egy korábbi cikkünkben.

A nem a vörös listán levő (hanem bármely más) országokból érkező, teljesen beoltott utazóknak többé nem kell tesztet csinálniuk, mielőtt vissza indulnának az Egyesült Királyságba, bár október végéig még az érkezés utáni második napon egy PCR tesztet viszont még mindig muszáj.

Aki viszont nincs beoltva, és úgy érkezik vissza Nagy-Britanniába nem vörös listás országból, annak a visszaérkezés előtt, és után is kell tesztet csinálnia, sőt emellett 10 nap karantén is vár rá.       Forrás

Megosztás