Fontos változás lép életbe a letelepedett státusz kapcsán Nagy-Britanniában, ami rengeteg angliai magyart is érint 1

Egy nemrégiben bejelentett változás lép életbe az uniós bevándorlási rendszerben, vagyis az EUSS-ben, amely a letelepedett státusszal, és ezen belül is legfőképpen az előzetes letelepedett státusszal (pre-settled status) rendelkezőket érinti, így rengeteg angliai magyar számára is fontos lehet.

Fontos változás lép életbe a letelepedett státusz kapcsán Nagy-Britanniában, ami rengeteg angliai magyart is érint 3

A lényeg, hogy az előzetes letelepedett státusszal rendelkezők érvényes kérelem nélkül is meghosszabbíthatják az országban való tartózkodásukat. Mindazonáltal ezeknek az egyéneknek továbbra is szükséges EUSS-kérelmet benyújtaniuk, ha bizonyítékot akarnak szerezni a letelepedett státuszukról (ami ugyebár szükséges az Egyesült Királyságban való munkavállaláshoz való joguk bizonyításához).

Az EUSS keretein belül az előzetes letelepedett státusszal (pre-settled status) rendelkező egyének státusza automatikusan meghosszabbodik két évvel a lejárata előtt, ha addig nem szerezték meg a (rendes) letelepedett státuszt. Az EUSS-kérelem benyújtásának határidejének ésszerű indokra hivatkozva történő elmulasztása a továbbiakban nem fogja befolyásolni az illető jogosultságát a tartózkodási engedély megszerzésére.

Az EUSS további módosításai a következőket is tartalmazzák:

Az illegális határátlépők már nem tudnak érvényes kérelmet benyújtani az EUSS-hez csatlakozó személy családtagjaként. Továbbá az eltartott hozzátartozók körébe bekerül „a tartós élettárs gyermeke, ha a gyermek betöltötte a 18. életévét, miután az eltartó megkapta az előzetes letelepedett státuszt”.

További fontos infók a letelepedett státusszal kapcsolatosan itt: UK letelepedett státusz: meddig jó, mik a jogaim és elveszíthetem-e

A settled, és pre-settled státusszal rendelkezők jogai:
  • Munkavállalás az Egyesült Királyság területén
  • Az NHS ingyenes használata
  • Oktatási intézményekbe való beiratkozás joga
  • A különböző támogatásokhoz és a nyugdíjhoz való hozzáférés joga
  • Szabad ki és beutazás a szigetország területére / ről

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után