Enyhítenek a vízum szabályokon több iparág dolgozói számára is Nagy-Britanniában 1

Enyhítik a vízumszabályokat a külföldről érkezők, többek közt az építőmunkások, asztalosok és a halászati ágazatban dolgozók számára is – erősítette meg a brit Belügyminisztérium.

Enyhítenek a vízum szabályokon több iparág dolgozói számára is Nagy-Britanniában 3

A tetőfedők és vakolók is felkerültek a hiányfoglalkozások listájára, amely átmenetileg enyhíti a vízumkorlátozásokat azokon a területeken, ahol a munkaadók nehezen tudják betölteni a megüresedett állásokat. A Migrációs Tanácsadó Bizottság (MAC) azt javasolta, hogy az építőmunkásokat mindenképp tegyék fel a listára.

A Downing Street 10. cáfolta, hogy ez a lépés ellentmondana a kormánynak a bevándorlás csökkentésére tett kísérleteinek. A 2019-es általános választásokon a konzervatívok kiáltványa a bevándorlók számának csökkentését tűzte ki célul anélkül, hogy konkrétan számszerűsítette volna, hogy mennyire szeretné csökkenteni az éves nettó migrációt.

A miniszterelnök hivatalos szóvivője a következőket mondta: „Mindig is elismertük, hogy rövid távon rugalmasan kell alkalmaznunk és ki kell használnunk a Brexit adta szabadságunkat annak érdekében, hogy betölthessük a rövid távú hiányszakmákat. Gondoskodni szeretnénk arról, hogy speciálisan képzett hazai munkaerő álljon rendelkezésünkre.” – tette hozzá.

A MAC tanácsadói egész pontosan öt állást javasoltak, hogy kerüljön fel a listára:

  • Kőművesek
  • Tetőfedők
  • Asztalosok
  • Különféle egyéb munkások az építőiparban
  • Vakolók

A Belügyminisztérium felvette a listára a halászati szakmában dolgozókat és az ehhez kapcsolódó “alapfokú mezőgazdasági foglalkozásokat” is. A kormány enyhíti a halászati ágazatra vonatkozó korlátozásokat a halászati ágazatot érintő szélesebb körű reformok részeként, amely magában foglalja a 100 millió GBP-os UK Seafood Fund-ot is.

A hiányszakmák listáján szereplő szakmákban dolgozók szakképzett munkavállalói vízumot (skilled worker visa) kérhetnek az Egyesült Királyságban való munkavállaláshoz. A hiányszakmában dolgozók alacsonyabb vízumdíjat fizetnek, és a szokásos munkadíj 80%-át is elég kifizetni nekik ahhoz, hogy jogosultak legyenek vízumra.

A jelentkezőknek ettől függetlenül továbbra is állásajánlatra van szükségük a munkáltatótól, és meg kell felelniük az angol nyelvi követelményeknek. A hiányszakmák listáját félévente felülvizsgálják, legközelebb ősszel várható újabb felülvizsgálat.

Rishi Sunak miniszterelnök korábban arról panaszkodott, hogy az Egyesült Királyságba irányuló migráció túl magas, miután a nettó migráció rekordszintet ért el tavaly. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint 2022-ben a bevándorlás miatt az ország teljes népessége 606 ezerrel nőtt. Suella Braverman belügyminiszter májusi beszédében felszólította a brit vállalkozásokat, hogy képezzék ki a brit állampolgárokat a hiányszakmákra a bevándorlás csökkentése érdekében.

A MAC építőipari és vendéglátóipari súlyos munkaerőhiányról szóló jelentése, amelyet márciusban tettek közzé, megállapította, hogy a betöltetlen munkahelyek száma meredeken emelkedett a vendéglátásban és az építőiparban is a járvány előtti szinthez képest. A MAC tanácsadói ennek ellenére nem javasolták vendéglátói foglalkozások felhelyezését a hiányszakmák listájára, bár azt mondták, hogy a Brexitnek és a világjárványnak „jelentős hatásai” voltak mindkét szektorra.

A jelentés szerint a betöltetlen állások száma 65%-kal magasabb az építőiparban a járvány előtti szinthez képest. Ez az arány a teljes gazdaságra nézve plusz 42%. A MAC megállapította ugyanakkor, hogy az építőipari munkások hiánylistára való felvétele nem változtatna jelentősen a migrációs adatokon.

Jelenleg a legtöbb esetben a külföldi állampolgároknak legalább 26 200 fontot kell keresniük évente ahhoz, hogy jogosultak legyenek a szakképzett munkavállalói vízumra, de ez 20 960 GBP-ig csökkenhet, ha hiánylistán lévő munkát vállalnak.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után