Soha nem látott magasságba emelkedtek az albérletárak Nagy-Britanniában: „válságos a helyzet az albérlők számára” 1

Egy jótékonysági szervezet azt mondta, hogy a bérlők „olyan válsággal néznek szembe, mint még soha”, miután az albérletárak Nagy-Britanniában új rekordmagas értéket értek el, Londonban és a fővároson kívül egyaránt.

Soha nem látott magasságba emelkedtek az albérletárak Nagy-Britanniában: „válságos a helyzet az albérlők számára” 3

A Rightmove weboldal nemrégiben azt közölte, hogy a Londonon kívül kért átlagos bérleti díj havi 1231 fontra emelkedett, míg az új londoni albérlők átlagos havi bérleti díja pedig elérte a rekordnak számító 2567 GBP-ot. A Nagy-Britanniára vonatkozó bérleti díj statisztikák az idei év második negyedévére vonatkoznak, és az eddigi legmagasabbak a Rightmove 12 éves történetében.

Hozzátették azt is, hogy a bérelhető ingatlanokat átlagosan 17 nap alatt sikerül kiadni, ami a legrövidebb időintervallum 2022 novembere óta. A Londonon kívüli tipikus lakások átlagos bérleti díja durván a harmadával emelkedett meg 2019 azonos időszakához viszonyítva, és 308 fonttal több az akkori havi 923 fonthoz viszonyítva. A londoni bérleti díjak pedig átlagosan 28 százalékkal (559 GBP havonta) magasabbak, mint 2019 azonos időszakában.

Egy másik érdekes statisztikai adat, hogy jelenleg azon ingatlanok 16 százaléka, ami eladó korábban elérhető volt albérletként, ami a 2019. januári 13 százalékhoz képest magasabb érték, derült ki a Rightmove adataiból.

Az új adatokra reagálva Polly Neate, a Shelter vezérigazgatója azt mondta, hogy az albérlők „olyan válsággal néznek szembe, mint még soha”. Majd hozzátette: „Mivel a magánkézben lévő albérletek árai rekordmagasságba emelkedtek, emberek ezrei küzdenek azért, hogy otthonukban maradhassanak, és egyre többen néznek szembe a hajléktalanná válás veszélyével, ha nem tudnak lépést tartani az emelkedő árakkal.”

Ben Twomey, a Generation Rent kampányszervezet vezérigazgatója a következőket mondta: „Ezek az adatok is jól mutatják, hogy a jelenlegi piacon mennyire megfizethetetlenek a bérleti díjak a bérlők számára. A bérlők költségei az egekben, és a bérlők fizetései már egyre kevésbé bírják el a bérleti díjak további emelését.”

„Ezek az emelések ráadásul párhuzamosan jelentkeznek a többhavi bérleti díj előre történő elkérésével és a kezesek iránti igényekkel, ami még nehezebbé teszi egy új lakás keresését és kibérlését.”

Twomey hozzátette, hogy az emberek folyamatos visszatérése a városokba, a járványt követően, csak tovább növeli a keresletet és ezzel együtt az árakat.

Aditi Jehangir, a Living Rent-től pedig ezt mondta: „A bérleti díjak már eddig is teljesen megfizethetetlenek voltak, a béreink stagnálnak, és a megélhetési költségek továbbra is emelkednek. Bármilyen újabb emelés arra kényszeríti a bérlőket, hogy válasszanak aközött, hogy horribilis összeget fizetnek a lakásukért, vagy távozniuk kell arról a helyről, amelyet otthonuknak hívnak.”

A lakásügyi minisztérium azt mondta: „A mérföldkőnek számító bérlői (reform) törvényjavaslatunk jobb lehetőséget fog nyújtani a bérlők és a bérbeadók számára egyaránt, beleértve a bérlők támogatását az indokolatlan bérleti díj emelésekkel szemben, hogy minden bérlő nagyobb biztonságban legyen otthonában.”

„Eltöröljük továbbá az indokolatlan kilakoltatásokat, nagyobb biztonságot nyújtva a bérlőknek otthonukban, és ugyanakkor megkönnyítjük a főbérlők számára, az antiszociális bérlőktől való megszabadulás módját. Elkötelezettek vagyunk egy olyan ingatlanbérleti szektor létrehozása mellett, amely megfelel a huszonegyedik század elvárásainak, és támogatja a felelősségteljes főbérlőket, miközben megerősíti a bérlők védelmét.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után