Mennyit keresnek a fizikai munkát végzők 2023-ban Angliában és Magyarországon átlagosan 1

A legfrissebb adatok szerint a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére Magyarországon 1853 forint (4.25 GBP), ami 19%-os növekedés az előző évi 1553 forinthoz viszonyítva – közölte csütörtökön a Trenkwalder és a Moore Hungary.  A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder összesen durván 7 ezer dolgozó béradatait dolgozta fel az elemzés elkészítéséhez.

Mennyit keresnek a fizikai munkát végzők 2023-ban Angliában és Magyarországon átlagosan 3

Régiókra lebontva már Észak-Magyarországon is 1600 forint fölé emelkedett egy átlagos fizikai munkás órabére, a többi régióban 1700-1900 forint között alakul ez az érték. Közép-Magyarország és Budapest továbbra is kiemelkedik ebből a mezőnyből: itt az órabérek átlagos nagysága megközelíti a 2500 forintot (5.73 GBP).

A Trenkwalder szolgáltatási igazgatója azt nyilatkozta, hogy az átlag órabér 19 százalékos növekedése azt jelzi, hogy még a második negyedévben is csökkentek a reálbérek: júniusban ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal továbbra is kevéssel 20 százalék feletti inflációt mutatott ki az előző 12 hónapra. 2023 egészére vetítve várhatóan csökkenő reálbért fog kimutatni a statisztika, a harmadik negyedévtől viszont már újból javulhat a fizikai dolgozók fizetésének vásárlóértéke.

A reálbérek korábbi szintjének fokozatos eléréséhez viszont további lépésekre van szükség az év hátralévő részében. Ennek az éves szinten nagyságrendileg 25 százalékos béremelésnek a kigazdálkodása azonban már igen sok munkáltatónak okoz komoly fejtörést.

És mi a helyzet Angliában?

A Jooble adatai szerint a következő a helyzet: Ha megnézzük az Egyesült Királyság fizikai munkabér-statisztikáit 2023. július 19-én, az átlagos munkavállaló évi 25 188 GBP-t keres; így a havi fizetése 2099 GBP-ra, a heti 484 GBP-ra az órabére pedig 12,45 GBP-ra jön ki. „Részletesen megvizsgáltuk a munkaerőpiacot, és átlagértékeket használtunk. A fizetés mértéke attól függően persze változhat, hogy ki hol dolgozik.” – olvasható a weboldalon.

Az indeed statisztikai adatai szerint az átlag munkás fizetés Angliában jelenleg 12,35 GBP óránként. Ehhez összesen több, mint 78 ezer személy fizetését vették alapul. A talent.com statisztikái szerint pedig a következő a helyzet: Az Egyesült Királyságban az átlagos munkásfizetés évi 22 426 GBP vagy 11,50 GBP óránként. A belépő szintű, kezdő pozíciók évi 21 450 GBP-tól kezdődnek, míg a legtöbb tapasztalt munkavállaló évi 27 300 GBP-ot is megkeres évente, de akár ennél többet is, hisz ez csak az átlag.

Természetesen ezek csak statisztikák és messzemenő következtetéseket nem kötelező levonni belőlük, de mindenképp érdemes tisztában lenni a számokkal. Az, hogy hol jobb, vagy hol éri meg jobban lenni, az egyénenként eltérő, mert mindenkinek más a fontos és mindenki egy kicsit más szemmel nézi a világot.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a fizetések mellett az is fontos szempont, hogy mennyibe kerül az élet egy adott helyen, hisz hiába keresel háromszor annyit, ha mondjuk négyszer annyi a kiadásod, de ilyen téren is nehéz általánosítani, hisz mindenki más. Van aki elkölti az egész fizetését, van aki spórol.

Egy azonban biztos, ha mégis összehasonlítjuk a két országban a munkások átlagos fizetését és feltételezzük, hogy mondjuk mind a két helyen a fizetésed 10%-át teszed félre, miután mindent kifizettél és megvetted amiket szerettél volna, akkor egy év után Angliában ebben az esetben durván 2500 GBP marad a zsebedben, míg Magyarországon ennek csak durván az egyharmada kb. 800-900 GBP lesz a számládon.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után