Évente minden dolgozó közel 500 fonttal jár rosszabbul a Brexit miatt Nagy-Britanniában – egy újabb elemzést hoztak nyilvánosságra 1

Egy nemrég közzétett új tanulmány szerint a Brexit rontja Nagy-Britannia versenyképességét, rontja a termelékenységet és csökkenteni fogja a munkavállalók bérét is az évtized hátralévő részében. A Resolution Foundationnek, a London School of Economics-szal együttműködve készített jelentése szerint az EU-ból való kilépés „szegényebbé” teszi Nagy-Britanniát a 2020-as években.

Évente minden dolgozó közel 500 fonttal jár rosszabbul a Brexit miatt Nagy-Britanniában – egy újabb elemzést hoztak nyilvánosságra 3

A tanulmány szerint a Brexit azonnali hatása már egyértelmű, az „értékcsökkenés okozta infláció növekedés” emeli a háztartások megélhetési költségeit és csökkenti a beruházásokat. A kutatás becslései szerint a termelékenység 1,3 százalékkal csökken az évtized végére a kereskedelmi szabályok változása nyomán, ami hozzájárul a gyengébb bérnövekedéshez is. A közgazdászok szerint a reálbér munkavállalónként évente átlagosan 470 fonttal alacsonyabb így, mint lenne abban az esetben, ha Nagy-Britannia az EU-n belül marad.

Az Egyesült Királyság halászati ágazatának termelése várhatóan 30 százalékkal csökken, és számos munkavállalónak „fájdalmas következményekkel” kell szembenéznie az előttünk álló évtizedben – írta a Resolution Foundation. A jelentés azt is kiemelte, hogy a Brexit várhatóan Északkelet-Angliát fogja leginkább sújtani, mivel ezen régió cégei vannak a leginkább ráutalva az EU-ba irányuló exportra.

Lehet, hogy az Egyesült Királyság nem tapasztalt olyan nagy mértékű visszaesést az EU-ba irányuló exportjában, mint ahogy azt sokan megjósolták, de az EU-ból származó import gyorsabban esett vissza, mint a világ többi részéből származó import.

A jelentés szerint Nagy-Britanniában 2019 óta 8 százalékos visszaesés tapasztalható a „kereskedelmi nyitottságában” – a kereskedelem aránya a gazdaság teljes termeléséhez viszonyítva –, és 2021-re veszített piaci részesedéséből három legnagyobb EU-n kívüli áruimport piacán, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban.

A szerzők szerint mire az EU-val megkötött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás (TCA) teljesen érezteti a hatásait az évekbe telik, de nyilvánvaló, hogy a nemzet egy zártabb gazdaság felé halad. Sophie Hale, a Resolution Foundation vezető közgazdásza szerint a Brexit „fél évszázad óta a legnagyobb változás Nagy-Britanniának a világ többi részével fennálló gazdasági kapcsolatában”.

“Ez sokakat arra késztetett, hogy azt jósolják, hogy ez különösen nagy visszaesést okoz majd az EU-ba irányuló exportban, és alapvetően átalakítja a brit gazdaságot a nagyobb mennyiségű gyártás felé eltolva azt. De nem egészen ez történt. Ehelyett a Brexitnek szétszórtabb hatása volt azáltal, hogy csökkentette az Egyesült Királyság versenyképességét és nyitottságát az országok szélesebb körével való kereskedelem tekintetében. Ez pedig végső soron csökkenti a termelékenységet és a dolgozók reálbérét is.” – mondta Hale.

A Center for European Reform (CEF) nemrégiben készült tanulmánya szerint „nagyrészt a Brexit okolható”, amiért az elmúlt években milliárdokkal csökkentek a kereskedelmi és adóbevételek. Azt mondják, hogy tavaly év végére Nagy-Britannia gazdasága 5,2 százalékkal – vagyis 31 milliárd fonttal – volt kisebb, mint a Brexit és a Covid-járvány nélkül lett volna.

„Nem hibáztathatjuk csak és kizárólag a Brexitet a GDP 5,2 százalékos csökkenéséért… de nyilvánvaló, hogy nagyrészt a Brexit a hibás” – mondta John Springford, a CEF tanulmány szerzője.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után