A Brexit mély sebeket ejtett a Nagy-Britanniában élő EU állampolgárokon: sokan bizalmukat vesztették, és egyre többen gondolkoznak azon, maradjanak-e 1

Egy új tanulmány szerint most, hat évvel az Brexit népszavazás után még mindig érezhető, hogy a kilépés mennyire „maradandó sebeket” hagyott az Egyesült Királyságban élő európai állampolgárokon.

A Brexit mély sebeket ejtett a Nagy-Britanniában élő EU állampolgárokon: sokan bizalmukat vesztették, és egyre többen gondolkoznak azon, maradjanak-e 3

A felmérésben részt vevő Nagy-Britanniában élő EU- és EGT- állampolgárok kétharmada azt nyilatkozta, hogy a Brexit „jelentősen – és többnyire negatívan – befolyásolta Nagy-Britanniával kapcsolatos érzéseiket” – állítják a Birminghami Egyetem és a Lancaster Egyetem kutatói, akik a közvéleménykutatást elvégezték.

A megkérdezett közel 400 ember közül sokan azt mondták, hogy a Brexit arra késztette őket, hogy újragondolják jövőjüket az Egyesült Királyságban, és hogy a történtek meglehetősen aláásták és megingatták a brit intézményekbe és politikusokba vetett bizalmukat. A közvéleménykutatásra 2021 decembere és 2022 januárja között került sor, egy évvel a Brexit átmeneti időszakának vége után. A kutatók szerint a számos résztvevő tapasztalatát tükröző megjegyzésében egy 64 éves, francia születésű, honosított brit nő ezt mondta:

„Örökké emlékezni fogok arra a 2016-os csütörtökre, amikor felébredtem és láttam az eredményt. Sírtam, de hát mennem kellett be dolgozni. Azt éreztem nem vagyok meghallgatva, hogy nem törődnek velem… Azt éreztem elárultak (rengeteg más ismerősömmel egyetemben). Azon kezdtem töprengeni, hogy van-e értelme tovább maradni ebben az országban, és hogy egyáltalán ennek az egésznek mi értelme volt…”

A válaszadók erős kötődésüket fejezték ki az EU irányába, amelyet a népszavazás és az azt követő Brexit-tárgyalások tovább erősítettek. Egy 55 éves kettős állampolgárságú nő azt mondta, hogy a népszavazás előtt csak „homályos” fogalma volt az EU-ról, de hozzátette: „Sokkal többet tanultam meg az EU-ról 2016 óta, és sokkal jobban értékelem a pozitívumait, amik igenis jó hatással van az uniós polgárok életére.”

Egy 35 éves ír állampolgár azt mondta a kutatóknak: „Most az EU-t tekintem hazámnak, sokkal inkább tekintem magam EU polgárnak, mint hogy bármilyen nemzeti állampolgársággal azonosulnék.”

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többsége letelepedett státusszal vagy brit állampolgársággal rendelkezik, a jogi státusz és a tartózkodáshoz való jog továbbra is a megkérdezett uniós állampolgárok aggodalmának fő forrása, és ez az ami befolyásolja őket az Egyesült Királyságban maradással kapcsolatos jövőbeli terveiket illetően. Természetesen emellett a gazdasági helyzet alkulása is egyre több embert elbizonytalanít (ami viszont részben szintén a Brexitnek a következménye) annak kapcsán, hogy maradjon-e, hogy érdemes-e kivárni, vagy esetleg mozdulni kellene valamerre.

A Brexit-népszavazás hatodik évfordulója alkalmából készült jelentés közzétételekor a fő szerző, Nando Sigona, a Birminghami Egyetem professzora a következőket mondta: „Bár a nyilvános narratíva azt sugallja, hogy a Brexit megtörtént, kész és már tovább kell lépni, az uniós polgárok számára a Brexit még mindig olyan, mint egy be nem gyógyuló seb.”

„A bizonytalanság, a nyugtalanság és a szomorúság érzése párhuzamosan van jelen az otthon és a kiugrási lehetőség érzésével, és míg az Angliában élő EU polgároknál inkább nagyobb arányban a negatívabb, addig a Skóciában és Walesben élőknél a pozitívabb érzések megfigyelhetők. A bizalom újjáépítése kihívást jelent, főleg hogy a Brexit következményei még mindig olyan mély hatást gyakorolnak az uniós polgárok életére Nagy-Britanniában.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után