„A bevándorló gyümölcsszedőket szakképzett munkaerőnek kéne minősíteni” – egy volt brit miniszter nyilatkozott 1

A minisztereknek „teljesen át kell értékelniük” bevándorlási politikájukat – mondta a BBC-nek egy korábbi környezetvédelmi miniszter. A kormány jelenleg az általa „szakképzett munkaerőként” definiált személyeket helyezi előtérbe az Egyesült Királyságba irányuló migráció során.

„A bevándorló gyümölcsszedőket szakképzett munkaerőnek kéne minősíteni” – egy volt brit miniszter nyilatkozott 3

Azokat az embereket, akik jól bánnak a kezükkel, mint a gyümölcsszedők, nem szabadna “alacsony képzettségűnek” tekinteni – mondta George Eustice. Suella Braverman belügyminiszter korábban azt mondta, nincs jó ok arra, hogy az Egyesült Királyság miért ne tudná kiképezni saját gyümölcsszedőit a bevándorlás csökkentése végett.

Egy BBC-interjúban a cornwalli Camborne és Redruth képviselője, egy korábbi epertermesztő azt mondta, hogy ezzel egyáltalán nem ért egyet – és az Egyesült Királyságnak hosszú távú idénymunkás-programra van szüksége. Olyan bevándorlási politikát szorgalmazott, amely a gazdaság igényeire reagál, nem pedig egy „készségalapú” rendszer, de hozzátette: „Ha már „készségek” alapján akarunk dönteni, legalább ismerjük már fel a megfelelő készségeket – és ezek (pl. a jó kézügyesség a gyümölcsszedésnél) hasznos emberi képességek.”

Mark Spencer mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy támogassa a gazdákat, hogy az egész ország élvezhesse a brit termékek legjavát, növekedhessen a gazdaság és meg legyen a szükséges élelmiszerbiztonság”. Elmondta, hogy jövőre ismét 45 000 idénymunkás vízumot bocsátanak a mezőgazdasági ágazat rendelkezésére, míg 12,5 millió fontot az automatizálás és a robotika kutatására és fejlesztésére fordítanak a termelékenység és a fenntarthatóság javítására.

“Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ösztönözzük a mezőgazdasági és élelmiszeripari szerepvállalások nagyobb arányát, beleértve az új belépők támogatási rendszerét is” – tette hozzá Spencer.

Várhatóan pénteken teszik közzé az élelmiszer-ellátási lánc munkaerőhiányáról szóló független áttekintést, amelyet Eustice úr 2020 és 2022 között környezetvédelmi miniszterként készített. A Migrációs Tanácsadó Bizottság – egy független testület, amely a kormánynak migrációs kérdésekben tanácsot ad – pedig vizsgálatot folytat az idénymunkás vízumokkal kapcsolatban, és véleményeket kér arról, hogy azok mennyire felelnek meg a munkaadók és más szervezetek igényeinek.

Interjújában Eustice úr azt mondta, hogy a kormány “nem határozza meg megfelelően a készségeket”. ” A rendszer előnyben részesíti a kognitív képességekkel rendelkező embereket – ügyvédeket, könyvelőket. De ezekből az emberekből nincs hiány.

„A mesterséges intelligencia korában a jövőben sok ilyen munkát robotok is elvégezhetnek majd. A skála másik végén viszont nem engedjük be az olyan hasznos készségekkel rendelkező embereket – amiket a robotok a legnehezebben tudnak helyettesíteni. Például az élelmiszergyárakban dolgozó embereket.” Ilyen munkahelyeken most “akut munkaerőhiány” van – tette hozzá.

Eustice úr azt mondta, a kormánynak “teljesen újra kell értékelnie” az általa szakképzettségként meghatározott készségeket, és ideiglenes vízumrendszert kell bevezetnie, amely két-három évre szól az olyan ágazatokban, mint az élelmiszer-feldolgozás, ahol “akut munkaerőhiány van, ami amúgy nagyban hozzájárul az inflációhoz”.

A migráns munkavállalók hiányából fakadó hiányok az élelmiszerárak növekedéséhez, valamint az energiaköltségek növekedéséhez vezetnek és az infláció mértékét “súlyosbítják”.

Eustice úr arra figyelmeztetett, hogy “sok év” telhet el, mire a robotok képesek lesznek hatékonyan olyan feladatok elvégzésére, mint a gyümölcsszedés.

“A robotok könnyebben megtanulják a kognitív készségeket. Egy robotot elég könnyen ki lehet képezni sakknagymesterré. Sokkal nehezebb egy robotot mezőnyjátékosnak kiképezni vagy hogy egy krikettlabdát el tudjon kapni. Azokat a feladatokat, amelyeket jó kézügyességgel rendelkező emberek végeznek, valójában meglehetősen nehéz megtanítani a robotoknak” – mondta.

A kormány tájékoztatása szerint 2023-ban 45 000 vízum lesz elérhető az idénymunkások számára, és szükség esetén ez a szám további 10 000-rel növelhető.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után