Az új bevándorlási rendszer Nagy-Britanniában, ami az EUs állampolgárokra is vonatkozik 1

Azoknak az EUs munkavállalóknak, akik 2020. december 31. után érkeznek Nagy-Britanniába, sokkal komolyabb feltételeknek kell megfelelniük, ha a szigetországban kívánnak dolgozni, tanulni 2021-től. 

Az új bevándorlási rendszer Nagy-Britanniában, ami az EUs állampolgárokra is vonatkozik 2

2021 elejétől az Európai Unió polgárai ugyanolyan elbánásban részesülnek, mint a világ bármely más részéről érkező bevándorlók.  Eddig, amíg az Egyesült Királyság EU-tag volt, uniós állampolgárok automatikusan jogot kaptak a munkavállalásra a szigetországban. A munkahelyi vízumokra vonatkozó új rendszer azonban pontokon alapul.

Hogy kalkulálják a vízumigényléshez szükséges pontokat?

A vízum megszerzéséhez a bevándorlóknak 70 pontot kell megszerezniük.

  • a hatóságilag jóváhagyott munkáltatótól származó érvényes állásajánlat – 40 pontot ér
  • A minimálisan elvárt nyelvtudás – 10 pontot ér.
  • A fennmaradó 20 pont megszerzéséhez évi legalább 25 600 fontot kell keresni.

További pontok szerezhetők, ha valaki jobb képesítéssel, végzettséggel rendelkezik. 10 pont jár egy megfelelő PhD-ért, vagy 20 pont tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai PhD-ért. Ha valaki olyan területről kap állásajánlatot, amelyben hiány van megfelelő szakemberekből az Egyesült Királyságban, további 20 pontot kaphat, abban az esetben is, ha azért alacsonyabb fizetés jár.

Ebben az esetben a pályázónak legalább 20 480 fontot kell keresnie. Ha ebben a kategóriában nem kapunk maximális pontot, az a többi kategóriából származó extra pontokkal kiváltható. Tehát például ha egy kórházi ápolónak csak évi £21,000-ot ajánlanak, mivel ez a foglalkozás jelenleg hiányszakma az Egyesült Királyságban, az ilyen állásokra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása 20 pontot ér az elbírálás során. Hiányszakma lehet még a különféle hegesztési szakmák, vagy éppen a webdesign és webfejlesztés. A hiányszakmák listája a következő linken érhető el:
https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-shortage-occupation-list

Hogy lehet vízumkérelmet indítani?
Online, itt, vagy pedig egy úgynevezett Vízumkérelmi központban, ahol igazolni kell személyazonosságunkat és bemutatni a szükséges dokumentumokat. Ilyen dokumentum lehet a munkáltatói szponzori igazolás, valamint az angol nyelvtudás igazolása.

Mennyibe kerül a vízumigénylés?
Attól függ, hogy az álláskereső hány évet tervez dolgozni az Egyesült Királyságban, és hogy munkája szerepel-e a hiányszakmák listáján. Ha nem szerepel, a vízumigénylési díj 610 és 1408 font között lesz.

Az álláskeresőknek jelentkezéskor és évente 624 font egészségügyi pótdíjat kell fizetniük – ezt a pénzt visszatérítik, ha végül nem ítélik meg nekik a vízumot. Ezenkívül be kell bizonyítaniuk, hogy képesek eltartani magukat az Egyesült Királyságban, ami havi legalább 1270 fontot jelent.

Egészségügyi vízum
Gyorsított beléptető rendszer működik majd az orvosok, ápolók és más egészségügyi szakemberek számára. A gondozókra, a care worker-ekre azonban nem vonatkozik ez a rendszer. Az egészségügyi vízumra jogosultak kedvezményes díjat fizetnek, támogatást is kapnak majd a jelentkezési folyamat során, valamint mentesülnek a bevándorlási egészségügyi pótdíj alól. Természetesen azonban nekik is meg kell felelniük a rájuk vonatkozó képzettségi szintnek és fizetési küszöbértékeknek.

Diákvízum lesz?
A nemzetközi hallgatók számát nem korlátozzák. A hallgatói vízumkérelmi rendszer lehetővé teszi a diákok számára, hogy hat hónappal a tanfolyam megkezdése előtt regisztráljanak erre a típusú vízumra, ha külföldről indítják a jelentkezésüket.

2021 nyarán egy új „diplomás vízumot” vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy a diplomát szerzett hallgatók két évig az Egyesült Királyságban maradhassanak. Akik PhD-fokozatot szereztek, 3 évig tartózkodhatnak a szigetországban.

Mindenkinek kötelező a vízum?

Azon EU-országok állampolgárai, akik 2020 vége előtt Nagy-Britanniában éltek, pályázhatnak az EU Settlement Scheme-re, amelynek keretében 2021. június 30-ig kell kérvényezniük a letelepedett státuszt.

Ezenkívül több új vízumrendszer is bevezetésre kerül, mint a Global Talent, Innovator and Start-Up vízumok. A kormány szerint ezeknek a célja, hogy “azokat vonzza, akik kivételes tehetséggel rendelkeznek, vagy kivételes ígéreteket mutatnak a mérnöki, tudományos, technológiai vagy kulturális területeken”.   Forrás

Megosztás