Az új bevándorlási rendszer Nagy-Britanniában, ami az EUs állampolgárokra is vonatkozik 1

Azoknak az EUs munkavállalóknak, akik 2020. december 31. után érkeznek Nagy-Britanniába, sokkal komolyabb feltételeknek kell megfelelniük, ha a szigetországban kívánnak dolgozni, tanulni 2021-től kezdődően. 

Az új bevándorlási rendszer Nagy-Britanniában, ami az EUs állampolgárokra is vonatkozik 3

2021 elejétől az Európai Unió polgárai ugyanolyan elbánásban részesülnek, mint a világ bármely más részéről érkező bevándorlók.  Korábban, amíg az Egyesült Királyság EU-tag volt, uniós állampolgárok automatikusan jogot kaptak a munkavállalásra a szigetországban. A brit munkahelyi vízumokra vonatkozó új rendszer azonban pontokon alapul.

Hogy kalkulálják a vízumigényléshez szükséges pontokat?

A vízum megszerzéséhez a bevándorlóknak 70 pontot kell megszerezniük. Itt egy összefoglalás, ami leírja, hogy mi mennyi pontot ér:

  • Az elfogadott szponzor állásajánlata / Kötelező / 20 pont
  • Megfelelő képzettségi szintű munkakör / Kötelező / 20 pont
  • Megfelelő szinten beszél angolul / Kötelező / 10 pont
  • Fizetés 20 480 GBP és 23 039 GBP között, vagy a szakma járandóságának legalább 80%-a (amelyik magasabb) / Cserélhető / 0 pont
  • 23 040 GBP és 25 599 GBP közötti fizetés vagy a szakma járandóságának legalább 90%-a (amelyik magasabb) / Cserélhető / 10 pont
  • 25 600 GBP vagy annál nagyobb fizetés, vagy legalább a szakmának megfelelő átlagos éves fizetés (amelyik magasabb) / Cserélhető / 20 pont
  • A Migrációs Tanácsadó Bizottság által kijelölt munka, ami hiányszakma, / Cserélhető / 20 pont
  • Végzettség: PhD a munkakörhöz kapcsolódó tárgyból / Cserélhető / 10 pont
  • Végzettség: PhD a munkakörhöz kapcsolódó STEM tárgyból / Cserélhető / 20 pont

Tehát például ha egy kórházi ápolónak csak évi £21,000-ot ajánlanak, mivel ez a foglalkozás jelenleg hiányszakma az Egyesült Királyságban, az ilyen állásokra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása 20 pontot ér az elbírálás során. Hiányszakma lehet még a különféle hegesztési szakmák, vagy éppen a webdesign és webfejlesztés. A hiányszakmák listája a következő linken érhető el:
https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-shortage-occupation-list

Hogy lehet vízumkérelmet indítani?
Online, itt, vagy pedig egy úgynevezett Vízumkérelmi központban, ahol igazolni kell személyazonosságunkat és bemutatni a szükséges dokumentumokat. Ilyen dokumentum lehet a munkáltatói szponzori igazolás, valamint az angol nyelvtudás igazolása.

Mennyibe kerül a vízumigénylés?
Attól függ, hogy az álláskereső hány évet tervez dolgozni az Egyesült Királyságban, és hogy munkája szerepel-e a hiányszakmák listáján. Az álláskeresőknek jelentkezéskor és évente 624 font egészségügyi pótdíjat kell fizetniük – ezt a pénzt visszatérítik, ha végül nem ítélik meg nekik a vízumot. Ezenkívül be kell bizonyítaniuk, hogy képesek eltartani magukat az Egyesült Királyságban, ami havi legalább 1270 fontot jelent.

Itt egy lista a különböző vízumok igénylésének díjáról

Egészségügyi vízum
Gyorsított beléptető rendszer működik az orvosok, ápolók és más egészségügyi szakemberek számára. A gondozókra, a care worker-ekre azonban nem vonatkozik ez a rendszer. Az egészségügyi vízumra jogosultak kedvezményes díjat fizetnek, támogatást is kapnak majd a jelentkezési folyamat során, valamint mentesülnek a bevándorlási egészségügyi pótdíj alól. Természetesen azonban nekik is meg kell felelniük a rájuk vonatkozó képzettségi szintnek és fizetési küszöbértékeknek.

Diákvízum
A nemzetközi hallgatók számát nem korlátozzák. A hallgatói vízumkérelmi rendszer lehetővé teszi a diákok számára, hogy hat hónappal a tanfolyam megkezdése előtt regisztráljanak erre a típusú vízumra, ha külföldről indítják a jelentkezésüket.

Az, hogy mennyi ideig maradhat, függ a tanfolyam hosszától és attól, hogy milyen tanulmányokat végzett már az Egyesült Királyságban. Ha 18 éves vagy idősebb, és a képzése diplomás szintű, általában legfeljebb 5 évig maradhat az Egyesült Királyságban. Ha a diploma szintje alatt van, általában legfeljebb 2 évig tartózkodhat az Egyesült Királyságban.

További vízumok

Ezenkívül több új vízumrendszer is bevezetésre került, mint a Global Talent, Innovator and Start-Up vízumok. A kormány szerint ezeknek a célja, hogy “azokat vonzza, akik kivételes tehetséggel rendelkeznek, vagy kivételes ígéreteket mutatnak a mérnöki, tudományos, technológiai vagy kulturális területeken”.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után