Először £250,000 fölött az ingatlanok átlagos ára Nagy-Britanniában: brutális különbségek, hol mit kapsz ennyiért 1

Akik első otthonuk megvásárlására készülnek épp a szigetországban, azok most forduljanak el. A lakóingatlanok (kertes házak és lakások egyaránt beleértendők) átlagos ára az országban először emelkedett £250,000 fölé. Azon félelmek ellenére, hogy a Covid-19 miatt összeomolhat, az ingatlanpiac éppen ezzel ellenkezőleg, igen csak fellendülőben van.

Először £250,000 fölött az ingatlanok átlagos ára Nagy-Britanniában: brutális különbségek, hol mit kapsz ennyiért 3

Az otthoni munkavégzés, a külső tér iránti megnövekedett kereslet és a fizetendő illetéket érintő kormányzati változtatások mind hozzájárultak a lakásvásárlási láz kialakulásához. Ennek eredményeként az árak egész évben felfelé kúsznak, és mostanra meghaladták a negyedmilliós határt. A Nationwide Building Society ingatlanpiaci elemzése szerint az átlagár durván 10%-kal nőtt az elmúlt 12 hónapban. A közgazdászok egyébként korábban 9,3 százalékos növekedést jósoltak.

A lakásárak 0,7 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Az átlagos ingatlanárak pedig több mint 30 000 fonttal emelkedtek a Covid-19 világjárvány 2020 márciusi kitörése óta, írja a The Times. Azonban az országszerte élesen eltérő ingatlanárak azt jelentik, hogy a 250 000 GBP egyes helyeken sokkal többre elég, mint máshol.

Ha például London belvárosában szeretnél ingatlant vásárolni ezért az összegért, akkor örülj, ha egy 20-25 nm-es kis lyukat meg tudsz belőle venni. Csak aztán tudd megszokni, ahogy a mosógép kellemesen dorombol az ágyad lábánál…

Először £250,000 fölött az ingatlanok átlagos ára Nagy-Britanniában: brutális különbségek, hol mit kapsz ennyiért 4

250 000 fontból Knightsbridge környékén is egy fantasztikus helyet találhatsz…. A kocsidnak, parkolni. A híres és nem utolsó sorban igen drága környéken a Harrods mellett ugyanis van olyan parkolóhely, amit ugyanolyan áron kínálnak, mint amennyiért egy hat hálószobás házat kapsz Sunderlandben.

Míg negyedmillióért egy kicsi szobát kapsz csak Londonban, egy terebélyes, három hálószobás lakás is a tied lehet a glasgow-i divatos West Enden ugyanennyiért. Ha több helyet szeretnél, nézd meg Carlisle-t is, ahol egy négy hálószobás családi ház, nagy kerttel szintén ugyanennyiért kapható. Ha pedig inkább a vidéki életre vágysz jobban, nézz rá Buxton-i hirdetésekre is, ahol a 250 000 GBP-ért konkrétan egy templomot is megvehetsz magadnak.

Robert Gardner közgazdász szerint a lakások iránti kereslet továbbra is erős, annak ellenére, hogy szeptember végén véget ért az illeték-mentesség. „A kilátások továbbra is rendkívül bizonytalanok. Ha a munkaerőpiac ilyen marad, a feltételek meglehetősen élénkek maradhatnak a következő hónapokban – különösen azért, mert a piac továbbra is lendületben van, és emellett a világjárvány következtében a lakáspreferenciák folyamatosan változnak. Az azonban még mindig nem látható elég tisztán, hogy a gazdaság szélesebb körben hogyan reagál majd a kormányzati támogatási intézkedések visszavonására.” – magyarázta Mr. Gardner.    Forrás

Megosztás