Új, £5000-os támogatás jön a Nagy-Britanniában élőknek a fűtés modernizálására 1

A szigetországban élő háztartások 5000 font összegű támogatást kaphatnak gázkazánjuk alacsony szén-dioxid kibocsátású hőszivattyúra történő cseréjére. A brit kormány megerősítette hogy azt a célt tűzték ki, hogy 2035-re minden fűtési rendszer alacsony szén-dioxid kibocsátású legyen, de ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy a családok számára nem lesz kötelező eltávolítani a meglévő fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánjaikat.

Új, £5000-os támogatás jön a Nagy-Britanniában élőknek a fűtés modernizálására 3

Az elkövetkező években az alacsony szén-dioxid kibocsátású fűtési technológiára való átállás országos szinten csökkenti majd a károsanyag kibocsátást, és csökkenti emellett az Egyesült Királyság fosszilis tüzelőanyag függőségét és a gáz globális áringadozásainak való kitettséget. Emellett a becslések szerint 2035-ig ezzel durván 240 ezer embernek lehet majd munkát adni országos szinten. Ezek a lépések a kedden közzétett hő- és épületstratégia részét képezik, valamint a kormány szélesebb körű terveit is jól körvonalazzák, amelynek fő célja, hogy az Egyesült Királyság károsanyag kibocsátását 2050-re nettó nullára kell csökkenteni.

A fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok értékesítésének befejezését mindenki nagy örömmel fogadta, de a szakértők és a kampányolók egy része figyelmeztettek arra, hogy a hőszivattyúk beszerelésére meghatározott büdzsé nem lesz elegendő.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerek, például hőszivattyúk telepítéséhez szükséges támogatást, egy 450 millió GBP értékű kazánkorszerűsítési program keretében biztosítják. Az említett hőszivattyúk elektromos árammal működnek, és tulajdonképpen úgy működnek, mint egy kifordított hűtőszekrény.

A támogatás egy több mint 3,9 milliárd fontos csomag részét képzi, melynek célja az épületek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése, beleértve a szociális lakások energiahatékonyabbá és kényelmesebbé tételét, valamint a középületek károsanyag kibocsátásának csökkentését a következő három évben.

Az 5000 fontos támogatások jövő áprilistól vehetők majd igénybe, és azt jelentik egyben, hogy a hőszivattyút telepítő háztartások a tervek szerint hasonló összeget fizetnek majd így ki, mint amennyit a hagyományos gázkazánok beszereléséért. A hőszivattyús támogatások Angliában és Walesben található háztartások számára lesznek majd elérhetők első körben.

Van emellett egy 60 millió fontos innovációs alap is, amelynek célja a tiszta fűtési rendszerek kisebbé, könnyebben telepíthetővé és olcsóbbá tétele. A kormány véleménye szerint ezek a tervek segítenek az embereknek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerek egyszerű, és olcsó telepítésében.

A kormány egyik szóvivője emellett azt is elmondta, hogy szorosan együttműködnek az iparral annak érdekében, hogy a hőszivattyúkat 2030-ra ugyanolyan áron lehessen majd megvásárolni és üzemeltetni, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő egységeket. A hőszivattyúk beépítése jelenleg átlagosan 10 000 fontba kerül, és nem feltétlenül növeli a beszereltetésük a megtakarításunkat, annak ellenére, hogy sokkal hatékonyabbak, elsősorban az adók miatt.

Boris Johnson miniszterelnök azt mondta: „Miközben modernizáljuk az otthonaink fűtési berendezéseit a következő évtized során, ezzel együtt támogatjuk tehetséges újítóinkat, hogy a tiszta technológiákat, például a hőszivattyúkat olyan olcsón megvásárolhatóvá és üzemeltethetővé varázsolják, mint gázkazánokat – támogatva ezzel munkahelyek ezreit. Új támogatásunk segíteni fog a lakástulajdonosoknak hamarabb váltani, anélkül, hogy ez komoly többletköltséget jelentene számukra.”     Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás