Ritka és gyönyörű jelenség volt látható az égen Nagy-Britannia számos pontjáról: szuper fotók készültek 1

Ritka látványban volt része Nagy-Britanniának tegnap este, amikor az északi fény (vagy sarki fény) megvilágította az eget Skóciától egészen Devonig. Az Aurora Borealis néven is ismert jelenség, zöld, sárga, piros és lila színekbe borította az esti égboltot a szigetország fölött.

Ritka és gyönyörű jelenség volt látható az égen Nagy-Britannia számos pontjáról: szuper fotók készültek 3
a sarki fény ilyen volt Hadrianus falánál

Általában csak az Északi-sarkvidékhez közelebb eső helyeken látható ez a csodálatos jelenség, beleértve a skandináv országokat is. Azonban tegnap este a derült égbolt a Nagy-Britanniában lakók számára is lehetővé tette, hogy megcsodálják, akik közül sokan megosztották káprázatos fotóikat a közösségi médiában.

Ritka és gyönyörű jelenség volt látható az égen Nagy-Britannia számos pontjáról: szuper fotók készültek 4

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre, de sajnos csak viszonylag ritkán látható.

Ritka és gyönyörű jelenség volt látható az égen Nagy-Britannia számos pontjáról: szuper fotók készültek 5

Alapvetően olyankor láthatjuk, amikor a napszél felkavarja a magnetoszférát, és töltött részecskék hatolnak be onnan a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására. Ott energiájuk egy részét átadják a légkörnek, amelynek összetevői emiatt ionizálódnak, így fényt bocsátanak ki különböző színekben.

Ritka és gyönyörű jelenség volt látható az égen Nagy-Britannia számos pontjáról: szuper fotók készültek 6

Az egyik cumbriai Éden-völgyből származó személy ezt írta közösségi oldalára: „Imádok itt élni, és hamar csatlakozott hozzánk a falu nagy része is, akikkel közösen bámultuk áhítattal a Föld legjobb fényjátékát! Csodálatos ezt az élményt másokkal megosztani!’

Ritka és gyönyörű jelenség volt látható az égen Nagy-Britannia számos pontjáról: szuper fotók készültek 7
Lake District

Egy skóciai bámészkodó ezt írta: „Az északi fény meglehetősen ritka jelenség itt Prestwickben környékén, csodálatos lehet azok számára, akiknél még kisebb a fényszennyezettség.”

Andrew McCauley pedig azt írta, hogy fényképeit mobiltelefonjával készítette 23:25 és 23:55 között a Cleveland Way sétálóútján, Scalby Mills közelében. Volt aki látta esetleg az angliai magyarok közül? Milyen volt? meséljetek! Hát nem gyönyörű látvány?    Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás