Elég jelentősen emelkedni fog egy korsó sör ára Nagy-Britanniában 1

Egy igen szomorú hír a sör kedvelőinek, hogy az Egyesült Királyságban a sör átlagos ára legalább 30 p-vel emelkedik a közeljövőben, még mielőtt bármi változás történne az alkohol jövedéki adójának mértékében, ami valószínűleg szerepelni fog Rishi Sunak őszi költségvetésében, még tovább drágítva sokak legkedveltebb italát.

Elég jelentősen emelkedni fog egy korsó sör ára Nagy-Britanniában 3

Tíz kocsmából átlagosan több, mint nyolc már emelt vagy emelni tervez az árain, a megnövekedett bérek, a személyzethiány körüli problémák és a folyamatos energia- és ellátási lánc válság miatt – írta nemrég a The Times. Az iparág egyik vezetője arra figyelmeztetett, hogy egy pint sör átlagos ára akár 30 p-vel is emelkedhet, és azt mondta, hogy a londoniak számíthatnak rá hogy hamarosan a legtöbb helyen már durván 6 fontot is elkérnek majd átlagosan egy korsó sörért.

Dave Mountford, a Forum of British Pubs társalapítója szerint legalább ilyen mértékű emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a plusz bevétel fedezze a növekvő költségeket. “Az én kocsmámban ez azt jelenti, hogy először fogok 4 fontot felszámolni egy korsó sörért. Olyan területeken, mint pl. London, pedig ennél jóval magasabb árakra lehet számítani a közeljövőben.” – mondta.

A kocsmatulajdonosok Rishi Sunak brit pénzügyminisztert arra szólították fel, hogy támogassa a sörgyártókat és a vendéglátóipari egységeket. Emma McClarkin, a British Beer and Pub Association vezérigazgatója elmondta: „Ha a kormány tényleg komolyan gondolja hogy segíteni akar, akkor komolyan fontolóra kell vennie az ágazatunk adóterheinek csökkentését. A sörfőzdékbe és kocsmákba történő befektetés a közösségeink és a társadalmunk érdeke is, hogy hamarabb egyenesbe jöjjenek. Cserébe mi munkahelyeket teremtünk, fellendítjük a helyi gazdaságot, és segítjük közösségeink újbóli kapcsolódását és újra egyesülését.”

Matthew Clark és Bibendum ital -nagykereskedők elmondták, hogy a járvány és az Egyesült Királyság ellátási láncának válsága miatt ők 3,5-5 százalékkal emelik az áraikat. Egy korsó sör Londonban jelenleg átlagosan 5,33 fontba kerül.

Az iparágban működő cégek számára óriási kihívást jelentenek az áremelkedések. Emelkedik a VAT, az alkalmazottaknak fizetendő minimálbér összege, a villanyszámla és még sorolhatnánk, a munkaerőhiányról nem is beszélve. A hónap elején több szakértő is azt nyilatkozta, hogy a vásárlóknak idén célszerű lenne hamarabb letudni a karácsonyi vásárlást, és inkább fagyasszanak le néhány terméket, hogy elkerüljék az üres polcok okozta csalódását az ünnepek előtt. Szakértők szerint az Egyesült Királyságnak „elfogyott az ideje a karácsony megmentésére” a súlyos munkaerőhiánynak köszönhetően.

A becslések szerint Nagy-Britanniában a vendéglátóiparban több, mint 130 ezer munkahely vár betöltésre, aminek köszönhetően rengeteg hely megemelt fizetésekkel próbálja visszacsalogatni a dolgozókat, akik ha nem jönnek sürgősen, akkor még ember sem lesz, aki a drága söröket csapolja…      Forrás

Londonban a legmagasabb a munkanélküliség Nagy-Britanniában (friss statisztikai adatok)

Megosztás