Egyre többen mondják a britek közül, hogy kár volt kilépni az EU-ból: London polgármestere is azt mondja, vissza kéne csatlakozni az egységes piachoz 1

A Standard elemzése szerint egyre több brit állítja, hogy az Egyesült Királyság tévedett a Brexittel kapcsolatban, amit vagy 200 elvégzett közvéleménykutatásra alapoznak. 211 idén elvégzett felmérés eredményei azt mutatták, hogy a felnőttek átlagosan valamivel kevesebb mint 49 százaléka gondolja úgy, hogy a Brexit hiba volt, míg alig több mint 38 százalékuk még mindig azt mondja, hogy ez volt a helyes döntés, illetve 13 százalékuk „nem tudta eldönteni”.

Egyre többen mondják a britek közül, hogy kár volt kilépni az EU-ból: London polgármestere is azt mondja, vissza kéne csatlakozni az egységes piachoz 3

2022-ben először nőtt két számjegyűre, 10,6 százalékpontra az átlagos éves különbség azok között, akik úgy gondolják, hogy „rossz” volt a kilépésre szavazni, és azok közt, akik szerint ez volt a jó döntés. Ez majdnem kétszerese a tavalyi 5,5 százalékpontos különbségnek, és jóval magasabb, mint 2020-ban a 6,4 százalékpont eltérés.

Mindeközben úgy tűnik, hogy a kormány megpróbálja elkerülni, hogy nyilvánosan értékelnie kelljen a Brexit gazdasági hatását azóta, hogy az ország hat évvel ezelőtt a kilépés mellett döntött. Jacob Rees-Mogg Brexit-miniszter például a közelmúltban nem volt hajlandó megmondani, hogy a kormány végzett-e erre vonatkozó tanulmányokat, és ha igen, azok mit tártak fel.

Hilary Benn munkáspárti képviselő, az Egyesült Királyság Kereskedelmi és Üzleti Bizottságának tagja azonban ezt mondta: „A (Brexit) megnehezítette azoknak a brit vállalkozásoknak az életét, amelyek Európának próbálnak eladni, mert rengeteg extraköltséget, és bürokráciát tolnak rájuk. De mint tudjuk már megszületett a döntés, és most már csak az a kérdés, hogyan építsünk ki egy új és más fajta kapcsolatot európai szomszédainkkal.”

Sarah Olney, a liberális demokraták üzleti szóvivője és Richmond képviselője a következőket mondta: „A kormány elhibázott kereskedelmi ügyletei bürokráciába fojtották vállalkozásainkat, és megnövelték az itt élő családok kiadásait. A minisztereknek kézzel lábbal azon kéne dolgozniuk, hogy a gazdaságot gatyába rázzák.”

Nagy-Britannia korábbi Brexit-tárgyalója, Lord Frost elismerte, hogy az EU-ból való kilépés kb. öt százalékkal sújthatta az Egyesült Királyság áruexportját, de úgy véli, hogy az ország „teljesítménye tovább javul, és ez a szám tovább változhat jó irányba, ahogy a számok normalizálódnak”. Kétségei vannak továbbá abban a tekintetben is, hogy az EU-ból való kilépésnek „így vagy úgy bármilyen mérhető hatása lenne a GDP-nkre”.

A The Resolution Foundation és a London School of Economics együttműködésével készült közelmúltbeli jelentése azonban arra figyelmeztetett, hogy a Brexit a dolgozók reálbérét évi 470 fonttal csökkenti ahhoz képest, ami lett volna a kilépés nélkül, és rontja Nagy-Britannia versenyképességét is.

Nagy-Britanniának szorgalmaznia kell, hogy újra csatlakozzon az egységes piachoz, mert a Brexit „a legnagyobb önkárosítás, amelyet valaha is elkövettek egy országban.” – mondta Sadiq Khan. A londoni polgármester határozottan kiállt az EU kereskedelmi övezetébe való visszatérés mellett, miután olyan hírek röppentek fel, melyek szerint az európai blokkból való kilépés több milliárd fontos csapást mért az Egyesült Királyság kereskedelmére.

A kedd esti State of London vitában arra a kérdésre, hogy a Munkáspártnak országosan szorgalmaznia kellene-e az egységes piachoz való újbóli csatlakozást, Khan azt mondta: „Én nem a Munkáspárt nevében beszélek. De úgy gondolom, hogy egyértelműen igen… ez a napnál is világosabb. A legnagyobb önkárosítás, amelyet valaha egy ország elkövetett maga ellen az Európai Unióból való kilépés volt.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után