Az utasok sikítoztak és többen súlyosan megsérültek: az elmúlt évek legdurvább légörvényébe keveredett az egyik londoni repülőjárat 1

Többen is súlyos sérüléseket szenvedtek, miután rendkívül erős, sokakat halálra rémítő légörvénybe keveredett a British Airways egyik Londonba tartó járata nagyjából 10 kilométeres magasságban.

Az utasok sikítoztak és többen súlyosan megsérültek: az elmúlt évek legdurvább légörvényébe keveredett az egyik londoni repülőjárat 3

A személyzet öt tagja is megsérült, az utasok közül pedig sokan sikoltoztak félelmükben, amikor a London Heathrow reptér felé tartó Boeing 777-300ER típusú gép négy órával a Szingapúrból való felszállása után rendkívül kellemetlen időjárási körülményekkel találta szembe magát. A gépen dolgozó személyzet egyik tagja műtétre szorult, egy pedig agyrázkódást kapott és kifordult a bokája, míg egy harmadik súlyosan megzúzódott csípőjén MRI-vizsgálatot kellett végezni.

Rajtuk kívül három utas is súlyosan megsérült, miközben a pénteken a hajnali órákban a gép utasait – köztük több tucat brit – valósággal dobálta az erős turbulencia a gép belsejében. A repülőgépet a Bengáli-öböl felett sújtó turbulencia olyan súlyos és tartós volt, hogy a pilóta végül kénytelen volt megszakítani az utat és letenni a gépet.

Egy forrás azt mondta a The Sunnak, hogy a pilótának „nem volt más választása, mint hogy megpróbálja megfordítani a gépet” és elindulni visszafelé. Azt mondták, hogy a légitársaság „az elmúlt öt évben nem tapasztalt még csak hasonlót sem a járatain”.

„Ez egy olyan terület, ahol a szél gyakran kényelmetlenné teszi a repülést, de ennek a turbulenciának a súlyossága igen extrém volt. A semmiből a gép rázkódni kezdett, amikor hirtelen több métert zuhant, és a légörvény csak úgy dobálta a repülőt ide-oda. Az utasok sikoltoztak, és elég nagy volt a pánik az utastérben. Az övek becsatolására vonatkozó lámpa égett, mindeközben a hős legénység igyekezett a feladatát ellátni, de ők is csak úgy repkedtek a sorok közt.”

Az utasok sikítoztak és többen súlyosan megsérültek: az elmúlt évek legdurvább légörvényébe keveredett az egyik londoni repülőjárat 4

A gép végül meg kellett, hogy forduljon, és valamikor hajnali 3 körül ért vissza Szingapúrba. A rémült és kimerült utasoknak szállodai szobákat kínáltak, és foglaltak nekik helyet későbbi járatokra.

A British Airways szóvivője a The Sunnak azt mondta: „Mindig a biztonság az elsődleges számunkra, és gondoskodunk a személyzetünkről, miután az egyik járatunk egy ritka, súlyos turbulenciát tapasztalt az út során. A fedélzeten lévő magasan képzett csapatunk megnyugtatta az utasokat, és a repülőgép elővigyázatossági okból visszatért Szingapúrba. Elnézést kértünk ügyfeleinktől járatuk késése miatt, és biztosítottunk számukra szállodai szállást és tájékoztatást fogyasztói jogaikról. Emellett foglaltunk nekik helyet a következő elérhető járatokra nálunk és más légitársaságoknál.”

Egy új kutatás szerint a repülőgépek több turbulenciát tapasztalnak, mint a korábbi évtizedekben. A Readingi Egyetem kutatói azt mondták, hogy az előrejelzések szerint ez az éghajlatváltozással ez fokozódni fog, de tanulmányuk erős bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy ez a folyamat már most is zajlik.

A tudósok szerint az egyre gyakoribb légörvények már most is évi százmilliókba kerülnek a légitársaságok számára, de további befektetésekre van szükség a láthatatlan jelenség előrejelzéséhez és időben történő észleléséhez.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után