A 7 fő dolog, aminek az ára emelkedni fog Nagy-Britanniában mindenki számára, így növelve a megélhetési költségeinket 1

Nagy-Britanniában egyre jobban érezhető a megélhetési költség válság, és sajnos nem úgy tűnik, hogy rövid időn belül véget érne. Az árak emelkednek, Boris Johnson megemelte az adókat, az energiaszámlák pedig rekord magasra emelkednek

A 7 fő dolog, aminek az ára emelkedni fog Nagy-Britanniában mindenki számára, így növelve a megélhetési költségeinket 3

.. az inflációról nem is beszélve. Ez azt jelenti, hogy az átlagember sokkal többet fizet majd az alapvető termékekért és szolgáltatásokért, miközben a fizetésünknek nagyobb részét viszi el az adó. Bonyolult helyzet ez, amelyet az energiapiac globális instabilitása és a Covid-19 világjárvány által a gazdaságban okozott káosz táplálnak. Ennek köszönhetően emberek milliói sokkal szegényebbnek érzik majd magukat, mint tavaly ilyenkor. Összefoglaltuk, mik azok a dolgok, amik idén sokkal drágábbakká válnak.

Energia

Az elmúlt hónapokban a gáz nagykereskedelmi ára soha nem látott mértékben ugrott meg. Mit jelent ez az ügyfelek számára? Az Ofgem 693 fonttal emelte az éves energiaszámla felső határát egy átlagos háztartás számára, durván 1971 fontra. A kormány ugyanakkor egy 9 milliárd GBP értékű támogatási csomagot is bejelentett a csapás enyhítésére, de ez senkit sem húz ki a csávából teljesen.

Adók

Április 1-jétől 1,25 százalékponttal emelkedik a National Insurance, melynek célja az egészségügy és szociális gondozóotthonok büdzséjében keletkezett hatalmas fekete lyuk betömése. Többen rebesgették, hogy a kormány eltörölheti a 12 milliárd GBP-s törvénytervezetet, hogy ezzel is enyhítse a megélhetési költségek válságát. De Boris Johnson és Rishi Sunak a múlt hétvégi közös levelükben megerősítették, hogy az emelés a tervek szerint hatályba fog lépni. Ha valaki durván évi 30 000 fontot keres, annak ez további 214 font extra költséget jelent.

Élelmiszer

A bolti árucikkek inflációja januárban 1,5 százalék volt a decemberi 0,8 százalékhoz képest, ami 2012 decembere óta a legmagasabb érték. Az élelmiszerek inflációja januárban 2,7 százalék volt, ami 2013 októbere óta szintén a legmagasabb.

Üzemanyag

Az autósok által a benzinkutaknál fizetett összegek még mindig a 2021 decemberében felállított rekord magas érték körül mozog. Az RAC által összeállított legfrissebb adatok szerint a benzin ára literenként jelenleg 1,47 font, a gázolajé pedig 1,50 font körül mozog.

Vonatjegy

A vonatjegyek ára márciusban 3,8%-kal emelkedik majd, ami szintén nem jön jól a sokat utazóknak. Emberek milliói fognak emiatt szintén akár több száz fonttal is többet fizetni az utazgatásért éves szinten. Bár lehetett volna rosszabb is, mert olyan tervek is voltak, hogy a kormány az inflációval arányosan emeli az árakat, és akkor az emelés ennek közel a duplája is lehetett volna.

Lakáshitel törlesztés

A Bank of England az elmúlt 30 év legmagasabb inflációjára kamatemeléssel reagált. Az alapkamat rekord alacsonyan volt, de decemberben 0,25%-ra, néhány napja pedig 0,5%-ra emelték azt. Az emelkedés a hitelekkel rendelkező embereket sújtja, mivel a törlesztőrészletek ilyenkor rengeteg ügyfél számára megemelkednek, ami további megszorításokat jelent rengeteg család esetében.

Internet és TV

Az olyan cégek, mint pl. a BT, EE, Vodafone és TalkTalk, amelyek áraikat az inflációhoz mérten alakítják, most több mint 9%-kos emelést terveznek. A Virgin is évi átlag 56 GBP összegű emelést jelentett be nem olyan rég. Ez tehát még egy rossz hír családok milliói számára, akiknek már így is igen szorosra kell húzniuk a nadrágszíjat.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után