Hivatalosan is bejelentették, mennyivel nőnek a villanyszámlák Nagy-Britanniában: Mindenki kapaszkodjon meg! 1

Nagy-Britanniában élők tízmillióinak kell több száz fonttal többet fizetniük a gázért és az áramért idén áprilistól. Nemrég hivatalosan is bejelentették ugyanis, hogy mennyire emelkedik az energiaszámlákon lévő ársapka a szigetországban.

Hivatalosan is bejelentették, mennyivel nőnek a villanyszámlák Nagy-Britanniában: Mindenki kapaszkodjon meg! 3

Az Ofgem ma közölte, hogy az eddigi előrejelzéseknél is nagyobb mértékben, 54%-kal emeli meg az energiaár felső határát – ami maximalizálja a szolgáltatók által felszámítható díjakat. A növekedés azt jelenti, hogy egy átlagos háztartás évente durván 1971 fontot fog fizetni a gáz és villanyszámlájára, ami £693-os emelést jelent kb. 22 millió felhasználó számára. A prepayment meter-t használó ügyfelek számára az emelés még ennél is nagyobb, rájuk 708 GBP-os emelés vár 1309 GBP-ról 2017 GBP-ra.

Ez a hatalmas emelés a hónapok óta tartó elképesztő sebességgel növekvő nagykereskedelmi energiaárak következménye, ami miatt több tucat energiaszolgáltató tönkrement az elmúlt hónapok során a szigetország területén. Az iparágban tevékenykedő vállalatok szinte mindegyike panaszkodott, hogy ez az ársapka elfogadhatatlan, mert így veszítenek minden egyes ügyfelükön.

Becslések szerint jelenleg a háztartások mintegy 60%-a fizeti az árplafon által előírt összeget. Az Ofgem egyébként évente kétszer szokta módosítani az ársapka szintjét a gáz és villamosenergia szolgáltatás költségeinek alakulásától függően.

Tavaly ilyenkor egy szerény, 96 GBP-os emelést jelentettek be, hogy a felső határt a pandémia előtti szintre, 1138 GBP-ra emeljék. 2021 októberében ismét megemelkedett az ársapka az alap tarifával rendelkezők számára és 139 fonttal 1138 GBP-ról 1277 GBP-re nőtt.

A jelenlegi árplafon sok ügyfelet megvédett a válság ideje alatt, de nagy pusztítást végzett az energiavállalatok sorai közt. Nem sokkal az új ársapka bejelentése után Rishi Sunak megjelent az alsóházban, és bejelentette, hogy az ügyfelek 200 GBP árengedményt kapnak energiaszolgáltatójuktól pénzvisszatérítés formájában, hogy tompítsák a jelentős emelkedés okozta anyagi problémákat. Ez azonban csak a harmadát teszi ki a ma bejelentett áremelkedésnek… A háztartások többsége viszont egy 150 GBP-os council tax visszatérítésre is jogosult lesz, így az elérhető támogatás teljes összege 350 GBP lesz a legtöbb háztartás számára.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után