8 éve nem esett ekkorát az emberek fizetésének értéke Nagy-Britanniában, az ONS közzétette a friss adatokat 1

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Rishi Sunak brit pénzügyminiszter vállaira, hogy a közelgő tavaszi bejelentésében további támogatásokat jelentsen be a megélhetési költségek növekedésének közepette, ugyanis a most közzétett hivatalos adatok szerint több mint nyolc éve nem estek ekkorát a reálbérek Nagy-Britanniában.

8 éve nem esett ekkorát az emberek fizetésének értéke Nagy-Britanniában, az ONS közzétette a friss adatokat 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) legfrissebb adataiból kiderült, hogy az elmúlt időszakban egyre emelkedő inflációt is figyelembe véve a reálbérek éves szinten 1,6%-kal csökkentek a januárig tartó három hónapot az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Ez a reálbérek (vagyis, hogy a fizetésünkből effektíve mennyi mindent tudunk megvásárolni) legmeredekebb csökkenése a 2013 szeptembere és novembere közötti negyedéve óta.

Eközben a bónuszok nélküli átlagkereset a szigetországban 3,8%-kal emelkedtek a legutóbbi negyedévben a korábbi 3,7%-os értékről, de még így sem tudott lépést tartani a rohamos áremelésekkel, mert az infláció januárban közel 30 éves csúcsra, 5,5%-ra emelkedett. Félő azonban, hogy a brit háztartások pénzügyeire nehezedő terhelés még tovább súlyosbodik, mivel a szakértők szerint az infláció közel 9%-ra fog emelkedni, miután Ukrajna orosz inváziója tovább súlyosbítja a már amúgy is az egekben lévő inflációt.

A Resolution Foundation a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britanniában az 1970-es évek óta nem látott reáljövedelem-csökkenéssel kell szembenéznie a szigetországban élő háztartásoknak, és 2022-23-ra átlagosan 4%-os reálbér csökkenést jósoltak a munkaképes korúak körében. Így most Mr. Sunakra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy segítsen a rászoruló családokon és vállalkozásokon, miközben az infláció mellett az energiaszámlák és az üzemanyag árak is rohamosan emelkednek.

Frances O’Grady, a TUC szakszervezet egyik vezetője a következőket mondta: „Az energiaszámlák idén legalább 14-szer gyorsabban fognak emelkedni, mint a bérek. A legtöbb háztartás költségvetése már így is elérte a tűrőképessége határait, és nem bírja tovább. A kormánynak tavasszal haladéktalanul cselekednie kell. Szükségünk van egy tervre, hogy minden munkahelyen emelkedjenek a bérek, és többek közt az Universal Creditet is meg kell emelni… Az infláció alatti béremelések több millió olyan ember számára jelentenek hatalmas gondot, akik már amúgy is küszködnek a rohamosan emelkedő árakkal és számlákkal.”

A most közzétett adatokból kiderült, hogy a bónuszokat is figyelembe véve a keresetek 4,8%-kal nőttek ugyan, de még így is elmaradtak az infláció értékétől. A közszférában dolgozók fizetése mindössze 2,4 százalékkal nőtt, a gyártásban dolgozóké 2,8 százalékkal, míg az építőiparban levőké pl. 2,9 százalékkal. Így milliók számára lesz egyre nehezebb kihúzni hónap végéig a fizetésükből, és jelen állás szerint a helyzet még nem is érte el a mélypontját…  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után