20 éve nem látott sebességgel nőnek a fizetések Angliában, csak van egy kis gond… 1

A nemrégiben közzétett hivatalos adatok szerint a fizetések átlagosan az elmúlt több mint 20 év leggyorsabb ütemében nőttek Nagy-Britanniában, de még így sem tudnak lépést tartani az emelkedő árakkal.

20 éve nem látott sebességgel nőnek a fizetések Angliában, csak van egy kis gond… 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint 2022 októbere és decembere között az előző évhez képest 6,7%-kal nőtt az átlagfizetés, a bónuszok belekalkulálása nélkül. Az ONS szerint ez a mostani növekedés volt a legerőteljesebb a Covid-járvány időszakát nem számítva. Az inflációval kiigazítva azonban a fizetések, vagyis a reálbérek 2,5%-kal csökkentek átlagosan.

A magán- és a közszféra fizetése közötti különbség továbbra is fennáll, az ONS szerint a magánszektor fizetése éves szinten 7,3%-kal nőtt október és december között, szemben az állami szektorban tapasztalt 4,2%-os növekedéssel. De mindkét számot felülmúlja a megélhetési költségek emelkedése és az infláció – az árak emelkedésének üteme -, ami 10,5%-on van jelenleg.

Az energia- és élelmiszerárak emelkedése igencsak megtépázta a háztartások számlaegyenlegeit, és a Bank of England legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Királyság recesszióba fog ugyan kerülni ebben az évben, de ez rövidebb és kevésbé súlyos lesz, mint azt korábban gondolták. Az ONS azt is közölte, hogy decemberben összesen 843 000 munkanapot veszítettek el a sztrájkok miatt, ami 2011 novembere óta a legmagasabb szám.

A sztrájk miatt elvesztett munkanapok száma 2022 júniusa és decembere között több mint 2,4 millió volt, ami 1989 óta a legmagasabb szám egy naptári évben. A 2020 februárja és 2022 májusa közötti sztrájknapok számáról nincs ONS adat.

Az elmúlt hónapokban dolgozók ezrei sztrájkoltak a fizetések és a munkakörülmények miatt, többek közt a postai dolgozók, a vasúti dolgozók és az ápolónők mind mind tüntettek a jelenlegi anyagi körülményeik okán. Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója szerint a közlekedési és kommunikációs szektor volt a “legsúlyosabban érintett”, de az egészségügyi dolgozók sztrájkjai is hozzájárultak a decemberi munkanap kiesésekhez.

Az Egyesült Királyságban a munkanélküliségi ráta nem változott, és jelenleg 3,7%-on áll, az ONS adatai szerint. Jeremy Hunt pénzügyminiszter, aki arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság még nem állt teljesen talpra, azt mondta, hogy a rekordmélység közelében levő munkanélküliség “bátorító jel a munkaerőpiac helyzetének alakulását illetően”.

“A legjobb, amit tehetünk az emberek bérének növelése érdekében, ha ragaszkodunk az infláció felére csökkentésére irányuló tervünkhöz” – mondta.

Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja azonban azt mondta, hogy az Egyesült Királyság gazdasága “beszorult a lassú sávba”.

“Sürgős intézkedéseket kell hoznunk, hogy megelőzzük a megélhetési költségek okozta válságból származó további károkat, megfelelő rendkívüli adót alkalmazva az olaj- és gázipari óriáscégekre, hogy megállítsuk az energiaárak felső határának áprilisi további emelkedését, hogy több pénz maradjon  a zsebekben.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után