"Javul a helyzet" Nagy-Britanniában – a Bank of England hivatalos előrejelzése, hogy mire számíthatunk 1

A Bank of England legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Királyság recesszióba fog ugyan kerülni ebben az évben, de ez rövidebb és kevésbé súlyos lesz, mint azt korábban gondolták, ami mindenképpen egy újabb pozitív fejlemény a gazdasági helyzet alakulást illetően.

"Javul a helyzet" Nagy-Britanniában – a Bank of England hivatalos előrejelzése, hogy mire számíthatunk 3

A visszaesés várhatóan alig több mint egy évig tart majd, és nem pedig közel két évig ahogy azt korábban jósolták, mivel csökkennek az energiaárak és lassul az infláció növekedési üteme is, sőt most már egyre inkább csökkenő tendenciát mutat. Így valószínűleg kevesebben veszítik majd el állásukat és magasabb szintre emelkedhet a foglalkoztatottság, de a gazdaság továbbra is törékeny marad – figyelmeztetett a BoE.

A banki alapkamatot eközben 4%-ra emelték 3,5%-ról, ami így az elmúlt 14 év legmagasabb szintjén van jelenleg. A Bank a megélhetési költségek emelkedése miatt emelt kamatot. Az infláció, vagyis az árak emelkedésének üteme, közel 40 éves csúcson van továbbra is és több mint ötszöröse annak, mint amilyennek lennie kellene. Andrew Bailey bankelnök szerint az infláció most csökkenni látszik, de figyelmeztetett, hogy még mindig vannak “kockázati tényezők”, amelyek továbbra is negatív hatással lehetnek a gazdaságra.

Csütörtökön a Bank of England azt mondta, hogy a kamatszint a csúcshoz közel járhat, jelezve, hogy csak akkor emelik majd tovább a kamatot, ha azt látják, hogy az infláció magas marad. Az előrejelzések szerint azonban az ország csak 2026-ra fog visszaállni a Covid előtti szintre, ami Bailey szerint „rendkívüli”.

“A Covidnak nagyobb hosszú távú hatásai voltak, mint gondoltuk, különösen olyan dolgok tekintetében, mint a munkaerő-kínálat és az emberek, akik úgy döntenek, hogy kivonulnak a munkaerőpiacról.”

A magasabb kamatlábak célja, hogy több megtakarításra és kevesebb kiadásra ösztönözzék az embereket, segítve ezzel az árak gyors emelkedésének megállítását. A hitelfelvételi költségek csütörtöki emelése a tizedik zsinórban, és nyomást fog gyakorolni sok olyan háztartásra, amelyek már most is küzdenek a megemelkedett megélhetési költségekkel. A hatást a hitelfelvevők a magasabb jelzálog- és hitelköltségeken keresztül fogják érezni, bár ez a megtakarítással rendelkezők számára ugyanakkor jobb hozamot jelent. A kamatkövető jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok mostantól körülbelül átlag 49 fonttal többet fizetnek havonta.

A Bank jóslatai azután születtek, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrégiben közzétett előrejelzése szerint az Egyesült Királyság lesz az egyetlen nagy gazdaság, amely 2023-ban zsugorodik, és még Oroszországnál is rosszabbul teljesít majd.

Az Egyesült Királyságban rekordszámú, 1,1 millió betöltetlen állás van, miközben nőtt a “gazdaságilag inaktív” besorolású emberek száma, vagyis a 16 és 64 év közöttiek, akik nem keresnek munkát. Mr. Bailey elmondta, hogy a legtöbb országban a gazdaságilag inaktív munkavállalók száma csökkent a világjárvány csúcspontja óta, de ez nem így van az Egyesült Királyságban.

A Bank of England további előrejelzései:

  • A gazdaság 1%-kal zsugorodik a korábban jósolt 3%-hoz képest, nagyrészt azért, mert “a nagykereskedelmi energiaárak jelentősen csökkentek”.
  • A munkanélküliségi ráta csúcsa 6,4 százalék helyett 5,3 százalékon lesz. Jelenleg 3,7%.
  • Az infláció júniusban visszaesik 8%-ra, majd az év végére tovább csökken 3%-ra.
  • Ha a dolgozók nagy fizetésemelést kapnak, az az infláció lassabb csökkenéséhez vezethet.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormány szorosan együttműködik a bankkal az infláció megfékezése érdekében. Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja azonban azt mondta: “A valóság az, hogy a toryk alatt a növekedés a padlón van, a családok rosszabbul járnak, és megrekedtünk a globális lassan haladó sávban.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után