Figyelem! Ezek az új szabályváltozások a közutakon Nagy-Britanniában, amik minden autóst, biciklist és gyalogost érintenek 1

Figyelem! Változott a KRESZ a szigetországban és új szabályok léptek életbe, amik nagyobb fokú védelmet biztosítanak a gyalogosok és a biciklisek számára. Az új változások szombaton léptek életbe. A kormány szerint a legtöbb ember támogatja szinte az összes változtatást, és a szabálymódosításokat dicsérték a kerékpáros és a közlekedésbiztonsági szervezetek is.

Figyelem! Ezek az új szabályváltozások a közutakon Nagy-Britanniában, amik minden autóst, biciklist és gyalogost érintenek 3

Azért volt rájuk szükség, mert óriási mértékben megnövekedett a kerékpáros balesetek száma a lockdown ideje alatt. Sokan lehetnek, akik esetleg még nem értesültek róluk, vagy csak egy részükről, ezért összeszedtük a legfontosabbakat, amelyek érintik az autósokat, a bicikliseket és a gyalogosokat is.

Az úthasználók hierarchiája

A „közúthasználók hierarchiája” azon az elven épül fel, hogy azoknak a legnagyobb a felelőssége, hogy elkerüljék a balesetet, akik a legtöbb kárt tudják okozni. A leginkább veszélyeztetettek vannak a hierarchia tetején.

  1. Gyalogosok
  2. Kerékpárosok
  3. Lovasok
  4. Motorosok
  5. Autók/taxik
  6. Kisteherautók/minibuszok
  7. Nagyobb járművek, például tehergépjárművek és buszok

Gyalogosok elengedése kereszteződéseknél

Amikor az emberek átkelnek vagy arra várnak, hogy átkelhessenek egy kereszteződésnél, a forgalomnak elsőbbséget kell nekik adnia. Ha valaki megkezdte az átkelést, és a sofőr az útra rá akar kanyarodni, meg kell várnia a gyalogost, míg áthalad.

Biciklisek a sáv közepén

Csendes utakon, lassabban haladó forgalomban és kereszteződések megközelítésénél a kerékpárosoknak a lehető legjobban láthatóvá kell tenni magukat, méghozzá úgy, hogy a sáv közepén és nem pedig a szélén tekernek. Forgalmas utakon is tartaniuk kell legalább 0,5 m távolságot a járdaszegélytől, illetve 1 métert, amikor egy parkoló autó mellett haladnak el.

Biciklisek megelőzése kocsival

A legfeljebb 30 mérföld/órás sebességgel közlekedő járművezetőknek legalább 1,5 méter távolságot kell hagyniuk, amikor kerékpárosokat előznek. Nagyobb sebességnél még több helyet kell hagyniuk. Amikor a kerékpárosok egyenesen haladnak keresztül egy kereszteződésen, elsőbbséget élveznek a mellékútra vagy onnan bekanyarodásra várakozó forgalommal szemben, hacsak az útjelző táblák vagy jelzések másként nem jelzik.

A járművezetőknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk a körforgalomba való behajtáskor, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem vágnak be a kerékpárosok elé. Lovasok vagy lovas járművek mellett elhaladva 2 métert kell hagyni. Gyalogosok mellett elhaladva pedig jelentősen le kell lassítani és legalább 2 méter távolságot hagyni.

Kocsiajtó kinyitása

Az autóból kiszálló embereknek az ajtóval ellentétes oldalon lévő kezükkel kell kinyitni az ajtót, hogy el kelljen fordítaniuk a törzsüket a mozdulathoz, és így el tudjanak nézni a válluk fölött. Ezzel könnyebben elkerülve azt, hogy rányitják az ajtót egy épp elhaladó gyalogosra vagy biciklisre. Aki ezt nem tartja be és balesetet okoz, az komoly büntetésre is számíthat az új szabályok értelmében.

A lassan haladó forgalom mellett elhaladó kerékpárosok

A kerékpárosok a lassabban haladó vagy álló forgalom mellett a sáv külső szélén vagy a sávok között is elhaladhatnak. Óvatosan szabad csak haladniuk, és szem előtt kell tartaniuk, hogy a járművezetők nem biztos, hogy látják őket. Különös figyelmet kell fordítani a kereszteződések megközelítésekor, valamint a teherautók és más nagyméretű járművek mellett való elhaladáskor.

Gyaloglás, kerékpározás vagy lovaglás közös helyeken

Az arra kijelölt útszakaszokon és más közösen használt utakon a kerékpárosoknak fokozottan ügyelniük kell a gyalogló vagy lovagló emberek előzésénél. Nem szabad túl közelről vagy nagy sebességgel megelőzni őket. A gyalogosoknak pedig ügyelniük kell arra, hogy ne akadályozzák a forgalmat az ilyen útszakaszokon.

Elektromos jármű töltése

A nyilvános töltőpontot használó elektromos autó sofőrök nem hagyhatják a töltőkábelt szerteszét az utcán, mert mások könnyen elbotolhatnak benne, ami balesetveszélyes.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után